of 59329 LinkedIn

Gemeentebestuurders gaan meer verdienen

Net als rijksambtenaren krijgen ook burgemeesters en wethouders vanaf 1 september 1,25 procent en vanaf 1 januari 3 procent salaris erbij plus een eenmalige uitkering van 500 euro met peildatum 1 september.

Als burgemeesters en wethouders de komende maanden eens op hun loonstrookje kijken, zullen ze zien dat ze er per 1 september 1,25 procent en per 1 januari 3 procent erbij hebben gekregen plus een eenmalige uitkering van 500 euro bruto met peildatum 1 september.

Verhoging salaris burgemeesters
Deze wijzigingen staan in een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken die na de cao-afspraken 2015-2016 voor rijksambtenaren is opgesteld. Een burgemeester van een kleine gemeente tot 8 duizend inwoners gaat door de verhoging van een maandsalaris van bijna 5800 op 1 januari 2015 naar ongeveer 6050 euro op 1 januari 2016. De burgervader of –moeder van een middelgrote gemeente (40-60 duizend inwoners) krijgt in plaats van 8190 bijna 8550 euro. En de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, als burgemeester van een stad met meer dan 375 duizend inwoners, ziet zijn maandelijkse gage stijgen van 10.805 naar 11.270 euro.

Verhoging salaris wethouders
Ook wethouders krijgen een loonsverhoging. Een wethouder in een kleine gemeente kreeg op 1 januari 2015 bijna 4416 euro per maand, maar per 1 januari 2016 gaat hij of zij naar ruim 4605 euro. Het maandinkomen van een wethouder van een middelgrote gemeente stijgt van bijna 6582 naar 6864 euro per maand. En de wethouders van de grootste gemeenten krijgen straks bijna 9820 euro voor hun werkzaamheden, waar ze eerst bijna 9415 euro kregen. Overigens zijn er bij zowel wethouders als burgemeesters in totaal negen salariscategorieën naar inwonertal.

Tegemoetkoming ziektekostenverzekering raadsleden
Een andere wijziging is dat raadsleden een hogere tegemoetkoming krijgen in de kosten van hun ziektekostenverzekering. Dier verhoging is procentueel gelijk aan de verhoging van het salaris van rijksambtenaren en burgemeesters en wethouders: 1,25 procent per 1 september 2015 en 3 procent per 1 januari 2016. Concreet betekent dit voor raadsleden dat ze van een tegemoetkoming van 98,32 euro per jaar per 1 september naar 99,55 euro per jaar gaan. Gemiddeld over het hele jaar 2015 komt het bedrag dan uit op 98,73 euro. Per 1 januari 2016 gaat de tegemoetkoming voor raadsleden naar 102,54 euro per jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frits op
Ai, lees net dat het niet goed gaat met ABP. Gaat de deal voor de bestuurders nog wel door?
Door Bolhuis (bestuurder) op
Nu de buiten binnen is (mede betaald uit de pensioengelden van gemeenteambtenaren) gaan we via de vng de cao voor de ambtenaren weer minimaliseren. Nog een paar jaar op de 0 lijn hhhhhhh
Door Ambtenaar op
Je zult zien nu het financieren van de rijks-CAO tegenvalt dat de nullijn voor de overige (gemeente)ambtenaren weer in zicht komt, want: geen geld.

En zo wordt de beloningsafstand tussen gemeenteambtenaren en de rijksbroeders (en de gemeentebestuurders uiteraard) wéér vergroot.

De stilte over dit onderwerp verbaast me ten zeerste...
Door Leen op
Je kunt nu als bestuurder/VNG op geen enkele manier met een loonbod komen bij de nieuwe COA-onderhandelingen voor gemeenteambtenaren dit najaar dat lager ligt dan 4,25%.
Door Jan op
Het is natuurlijk een weeffout in het systeem om de bestuurders van gemeenten met de Rijksambtenaren mee te laten lopen. Ziij zouden gewoon de salarisverhogingen van gemeenteambtenaren moeten krijgen. Dan kunnen ze zich ook beter inleven in de noodzaak daaraan eens iets te gaan doen. Ondertussen betalen de gemeenteambtenaren via de verslechtering van hun pensioen mee aan de salarisverhoging van hun burgemeesters en wethouders, maar krijgen zelf niet eens die sigaar uit eigen doos die Rijksambtenaren en gemeentebestuurders wèl krijgen. Hoe krom kun je het maken!
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
85% van de gemeenten presteert ondermaats waardoor de lokale overheden nu met 85 miljard schuld opgezadeld zitten. Het zou m.i. wijzer zijn om de oppositie, dus raadsleden beter betaald zouden worden waardoor er meer dualisme ontstaat in het gemeentehuis. Met de fooi aan raadsgeld en de minimale fractiesubsidie in middelgrote en kleinere gemeenten kun je m.i. geen of onvoldoende kwaliteit inhuren en blijft het allemaal liefdewerk oud papier in het stadhuis.
Door anand (adviseur) op
Dezelfde burgemeesters en wethouders gaan via het CVA alles in het werk stellen om de salarissen van gemeenteambtenaren niet verdere te laten stijgen dan met een perecenatge rond de 0,8 tot 1.
Lijkt me vervelend om vanuit die positie te moeten onderhandelen.
een genereus gebaar richting gemeenteambtenaren maken zit er niet in.
Door Henk op
Het zal potverdorie toch niet waar zijn. Burgemeester en wethouders 4,25 procent erbij betaald uit mijn abp pensioen. En zelf moet ik het doen met 0,7% eenmalig. Een schoftenstreek van dit kabinet! Ik ben boos..... En veel collega s met mij.
Door Monique op
En ik hoop dat het niet koste gaat van het pensioen van gemeenteambtenaren
Door Peter op
Ik neem aan dat dit ten koste gaat van het pensioen van de bestuurders...