Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenteambtenaren mogen niet snuffelen bij BN'ers

Staatssecretaris Kljinsma wil niet dat gemeenteambtenaren nog langer in de privégegevens snuffelt van bekende Nederlanders.

12 november 2013

Dat gemeenteambtenaren regelmatig uit nieuwsgierigheid snuffelen in gegevens van bekende personen, kan absoluut niet door de beugel. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zei dat dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

13 van 80 gemeenten
Ze heeft al in gesprekken met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten duidelijk gemaakt dat het zo snel mogelijk met de snuffelpraktijken afgelopen moeten zijn. Klijnsma reageerde op vragen van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg over een bericht dat in 13 van de onderzochte 80 gemeenten ambtenaren in gegevens van bekende personen kijken zonder dat daar een goede reden voor is.
Extra debat Van Weyenberg wil alle informatie over deze praktijken op tafel. Omdat Klijnsma dat nog niet wilde toezeggen, dreigde hij met een motie. Hij vroeg om een extra debat, dat mogelijk deze week al plaatsvindt.

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
Gelukkig reageren hier alleen mensen die verstand van zaken hebben!

Iedereen is wettelijk beschermd tegen onrechtmatig gebruik van gegevens door de overheid. Je mag alleen die gegevens inzien die nodig zijn voor het uitoefenen van je werk. Dat geldt voor BN-ers en net zo goed voor je buurman of Pietje van de hoek.

In deze Big Brother maatschappij kan worden nagegaan wie welke informatie heeft ingezien. Als dit onterecht is gebeurd behoort een sanctie te volgen.

August Biels / gewezen ambtenaar
De conclusie dat het snuffelen in de privé gegevens van BN-ers 'niet door de beugel kan' is constateren dat de bom op Hiroshima een knalletje was.



De ambtenaren die dit op hun geweten hebben dienen terstond op staande voet ontslagen te worden, wegens schending van het ambtsgeheim, ontoelaatbare schending van de privacy en wegens het niet functioneren zoals het een ambtenaar betaamt.



En naast het ontslag een forse ambtelijke boete erbij.



Zijn ze nou helemaal besodemieterd?
Criticus - NL
Uiteraard mogen ze wel snuffelen bij de gewone burgers...
Willem Kamps
Van Weyenberg doet er klaarblijkelijk alles aan om zelf BN'er te worden. Goed het hoort niet, maar volgens mij zijn er belangrijker zaken voor Kamerleden.
secretaris / secretaris
Allemaal flauwekul: Kleinsma is "geschokt" omdat zonder goede reden gegevens van bekende (lees: rijke) Nederlanders zijn geraadpleegd... En dat geldt ook voor die VVD-er. Dan raakt het de eigen "klasse".. Maar dit soort dingen krijg je als alles aan alles vastgekoppeld wordt.

Maar dat was toch zo goed? Daar zouden we toch voordeel bij hebben? Dan kon je o.a. toch ook het niet-gebruik van voorzieningen ed. opsporen?. Nou en? MAG IK? dacht ik dan. Het gebruik maken van voorzieningen is een recht, geen plicht. Waarom maakt u geen gebruik van die en die voorziening?! Is er iets mis met u? Zeer verdacht... Daartoe leidt dat gedoe van koppelen voor uw eigen bestwil...
M. Dijkman
Volgens mij moet snuffelen in de gegevens van alle nederlanders verboden zijn?

Niet alleen van een bevoorrechte klasse?

PVe / sr. adviseur
Het is inderdaad niet goed wat er kennelijk gebeurt, en daar moet je tegen optreden, maar wat doet de rijksoverheid zelf. Alles en iedereen in de gaten houden (ook volstrekt onschuldige burgers), alles registreren en bewaren, overal camera's, en dat alles onder het valse voorwendsel bestrijding criminaliteit en terrorisme. Nu is de minister op het idee gekomen zelfs het reisgedrag vast te leggen. Misschien mioet hij gewoon naar een reisbureau stappen om te vragen wat geliefde bestemmingen zijn. Reis je toch via het buitenland of ga met de auto en boekt niets. Als je kijkt hoe een gering percentage van de bevolking "in de fout" gaat, dan zijn al die verzamelingen disproportioneel. Wellicht dat de kamer zich daarover eens moet buigen.
Theo Strijers
Waarom doen die ambtenaren dat? Dat wordt er niet bij verteld en dan wordt het al snel suggestief!
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Wat een ophef over mensen die denken belangrijker te zijn dan anderen en 'by the way' er zelf van alles aan doen om in de publiciteit te komen!

Wordt het niet eens tijd dat kamerleden gele kaarten krijgen wanneer ze weer eens met flutvragen komen waarvan de beantwoording de gemeenschap handen vol geld kost.

Blijft uiteraard wel overeind dat ambtenaren te goeder trouw moeten functioneren.
Dieuwe / adviseur
Ik ben geen BN-er maar een gewone burger en voor mn werk ambtenaar.

Ik wil dat niemand snuffeld in mijn gegevens, kan dat ook geregeld worden?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Waar komt die informatie vandaan? Hoe komt het VNG aan die gegevens? Om wie gaat het hier eigenlijk? Hoogste tijd dat Van Weyenburg zelfs eens onder de loep wordt genomen.
Pipadekloon / Voorlichter
En dat allemaal tegen betaling op verzoek van de " bladen en tv" . Net zoals "men" kijkt bij politie en ziekenhuizen. Weet U nog het dossier van Persie van een paar jaar geleden? Honderden keren bekeken. Kijk Pipa"s röntgenfoto is niet belangrijk maar als je Linda de Mol heet is het wat anders. Zeg maar goodbye tegen je privacy.
Morsnova / inwoner
Dit gaat nergens over. BN'ers zijn mensen die van het zoeken naar publiciteit hun beroep hebben gemaakt. Vaak oninteressante mannen en vrouwen die een eenvoudig liedje kunnen zingen en om die reden de hele dag op de buis willen om overal hun mening over te geven. Publiciteit zoeken is hun vak en hun vak gedijt alleen maar bij het nieuwsgierigheid van al die mensen, die hen zo interessant vinden, ondanks hun eenvoudige geest. Daar horen roddelbladen bij en andere ongezonde interesses in hun leven. Kortom, dat slag leeft van al die rondneuzerij. Dan moeten ze er niet over zeuren.
T. J. / werkzaam
Je kunt bij het ministerie van BZK een overzicht opvragen wie en welke gegevens van je heeft geraadpleegd (in suwinet)



Als je de gegevens inziet die niet bij de uitvoering van je functie horen, dan dient er ontslag op staande voet te volgen.



Er vinden bij 'ons' regelmatig controles plaats of medewerkers alleen 'clienten' raadplegen of ook andere burgers. Dat mogen ze dan verklaren waarom die zijn geraadpleegd en waarvoor. Meestal blijft het daarbij …. Helaas!

Jan
Wat hebben ze te verbergen dan?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Helemaal eens met Sjoerd - "snuffelen" in andermans gegevens; in alle gevallen of in geen gevallen. Jetta Klijnsma moet zich niet inlaten met het onderscheiden van wel/geen zgn. "BN'er"-gegevens. Nederland doet toch niet aan klassenjustitie....naïef misschien, maar toch!
Ad de Boer
Het wordt hoog tijd, dat ambtenaren hun naam eens waar maken en zich niet vergapen aan gegevens, die niet relevant voor hun werkzaamheden zijn.
Tom ten Hoedt
Benieuwd wat voor Haagse oplossing hiervoor gevonden gaat worden. Ongetwijfeld weer een protocol. Mensen, waar gaat dit allemaal nog over?

Spreek de bewuste overtreders aan op hun ongewenste gedrag en treedt op als het gedrag niet verandert. Nieuwsgierigheid is van alle tijden. Omdat het nu een aantal ambtenaren betreft die over de scheef zijn gegaan, valt het onderwerp ineens onder de noemer "nieuws". De overheid is immers de schuld van alles........ Arme BN-ers.......
Advertentie