of 63082 LinkedIn

Gemeenteambtenaren mogen niet snuffelen bij BN'ers

Staatssecretaris Kljinsma wil niet dat gemeenteambtenaren nog langer in de privégegevens snuffelt van bekende Nederlanders.
18 reacties

Dat gemeenteambtenaren regelmatig uit nieuwsgierigheid snuffelen in gegevens van bekende personen, kan absoluut niet door de beugel. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zei dat dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

13 van 80 gemeenten
Ze heeft al in gesprekken met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten duidelijk gemaakt dat het zo snel mogelijk met de snuffelpraktijken afgelopen moeten zijn. Klijnsma reageerde op vragen van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg over een bericht dat in 13 van de onderzochte 80 gemeenten ambtenaren in gegevens van bekende personen kijken zonder dat daar een goede reden voor is.

Extra debat
Van Weyenberg wil alle informatie over deze praktijken op tafel. Omdat Klijnsma dat nog niet wilde toezeggen, dreigde hij met een motie. Hij vroeg om een extra debat, dat mogelijk deze week al plaatsvindt.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Meppie op
Gelukkig reageren hier alleen mensen die verstand van zaken hebben!
Iedereen is wettelijk beschermd tegen onrechtmatig gebruik van gegevens door de overheid. Je mag alleen die gegevens inzien die nodig zijn voor het uitoefenen van je werk. Dat geldt voor BN-ers en net zo goed voor je buurman of Pietje van de hoek.
In deze Big Brother maatschappij kan worden nagegaan wie welke informatie heeft ingezien. Als dit onterecht is gebeurd behoort een sanctie te volgen.
Door Chapeau! op
Benieuwd wat voor Haagse oplossing hiervoor gevonden gaat worden. Ongetwijfeld weer een protocol. Mensen, waar gaat dit allemaal nog over?
Spreek de bewuste overtreders aan op hun ongewenste gedrag en treedt op als het gedrag niet verandert. Nieuwsgierigheid is van alle tijden. Omdat het nu een aantal ambtenaren betreft die over de scheef zijn gegaan, valt het onderwerp ineens onder de noemer "nieuws". De overheid is immers de schuld van alles........ Arme BN-ers.......
Door Ad op
Het wordt hoog tijd, dat ambtenaren hun naam eens waar maken en zich niet vergapen aan gegevens, die niet relevant voor hun werkzaamheden zijn.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Helemaal eens met Sjoerd - "snuffelen" in andermans gegevens; in alle gevallen of in geen gevallen. Jetta Klijnsma moet zich niet inlaten met het onderscheiden van wel/geen zgn. "BN'er"-gegevens. Nederland doet toch niet aan klassenjustitie....naïef misschien, maar toch!
Door Jan op
Wat hebben ze te verbergen dan?
Door T. J. (werkzaam) op
Je kunt bij het ministerie van BZK een overzicht opvragen wie en welke gegevens van je heeft geraadpleegd (in suwinet)

Als je de gegevens inziet die niet bij de uitvoering van je functie horen, dan dient er ontslag op staande voet te volgen.

Er vinden bij 'ons' regelmatig controles plaats of medewerkers alleen 'clienten' raadplegen of ook andere burgers. Dat mogen ze dan verklaren waarom die zijn geraadpleegd en waarvoor. Meestal blijft het daarbij …. Helaas!
Door Huib op
Dit gaat nergens over. BN'ers zijn mensen die van het zoeken naar publiciteit hun beroep hebben gemaakt. Vaak oninteressante mannen en vrouwen die een eenvoudig liedje kunnen zingen en om die reden de hele dag op de buis willen om overal hun mening over te geven. Publiciteit zoeken is hun vak en hun vak gedijt alleen maar bij het nieuwsgierigheid van al die mensen, die hen zo interessant vinden, ondanks hun eenvoudige geest. Daar horen roddelbladen bij en andere ongezonde interesses in hun leven. Kortom, dat slag leeft van al die rondneuzerij. Dan moeten ze er niet over zeuren.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
En dat allemaal tegen betaling op verzoek van de " bladen en tv" . Net zoals "men" kijkt bij politie en ziekenhuizen. Weet U nog het dossier van Persie van een paar jaar geleden? Honderden keren bekeken. Kijk Pipa"s röntgenfoto is niet belangrijk maar als je Linda de Mol heet is het wat anders. Zeg maar goodbye tegen je privacy.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Waar komt die informatie vandaan? Hoe komt het VNG aan die gegevens? Om wie gaat het hier eigenlijk? Hoogste tijd dat Van Weyenburg zelfs eens onder de loep wordt genomen.
Door D. (adviZeur) op
Ik ben geen BN-er maar een gewone burger en voor mn werk ambtenaar.
Ik wil dat niemand snuffeld in mijn gegevens, kan dat ook geregeld worden?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers