Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenteambtenaren balen van cao-akkoord

Hoewel zowel de bonden als werkgever VNG blij zijn met het cao-akkoord voor gemeenteambtenaren, zijn diezelfde ambtenaren woedend over de voorwaarden. Ze vinden dat ze er niet voldoende op vooruit gaan.

15 juli 2014

Zeven op de tien ambtenaren vinden het cao-akkoord voor gemeenteambtenaren slecht. Nog geen kwart (22 procent) vindt het principeakkoord acceptabel en slechts 9 procent vindt het bereikte akkoord goed. Dat blijkt uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder ruim 1000 gemeenteambtenaren (dinsdag 21.00 uur)

Onderhandeling
'De oorspronkelijke eis van 2,5 en 3 procent loonsverhoging hebben we niet binnengehaald,’ geeft Bert de Haas van de Abvakabo toe, ‘maar dat was ook nooit gelukt. Het waren eisen om mee te onderhandelen. En gezien het feit dat de VNG al die tijd op 0 procent zat, is wat we hebben binnengehaald echt wel bijzonder. Meer zat er gewoon niet in.’


Unicum

De bonden gingen vandaag akkoord met 1 procent structurele verhoging, een eenmalig bedrag van 350 euro (bruto) en een structureel maandbedrag van 50 euro (bruto). En dat is een unicum, want een verhoging in ‘centen’ naast de verhoging in procenten gebeurde niet eerder.


'Wassen neus'

Er is dus flink wat kritiek op het principeakkoord tussen de werkgever VNG en de bonden. De boze reacties stromen binnen op de website van Binnenlands Bestuur. ‘Dit is niet te verdedigen. Na 45 jaar lidmaatschap is dit het eind van mijn vakbondslidmaatschap,’ zegt gemeenteambtenaar Joop. Harry zegt: 'Denk dat vergaderen 1.5 jaar lang plus alle kosten van de fte's die er mee verbonden zijn bij VNG en bond meer kost. Hilarisch.'


Laagste schalen krijgen meest
Ook Dave is niet blij met het principeakkoord. ‘Een wassen neus. overal in de pers verschijnen berichten dat ambtenaren er 4% bij krijgen. Maar dat geldt alleen voor mensen die 1600 euro bruto hebben, en dat zijn er binnen gemeenten maar weinigen. Had dan beter niets gegeven.’ Volgens Bert de Haas klopt die laatste redenatie. ‘De mensen in schaal 2, 3 en 4 gaan er in verhouding flink op vooruit. Zij waren overigens ook degenen die hebben gestaakt. De ambtenaren in de hogere schalen krijgen inderdaad minder, maar dat valt goed te verdedigen. De werknemers met een klein salaris hebben het ook het moeilijkst gehad met de nullijn.’

 
Nivellering 

De reden van dit verschil zit hem in de ‘verhoging in centen’, een primeur. Niet eerder werd er bij salarisonderhandelingen een maandelijks bedrag afgesproken naast een percentage. ‘Het is een vorm van nivellering, en dat was jarenlang een taboe bij de VNG,’ verklaart De Haas.


Gematigde loonstijging

 'Voor alles is een eerste keer,' zegt Roel Cazemier, werkgeversvoorzitter van de VNG. ' Het geeft aan dat het niet makkelijk was. De nominale loonsverhoging was een nadrukkelijke wens van de bonden en het was uiteindelijk een onderdeel van een mix van geven en nemen.' Cazemier is dan ook blij met het principeakkoord. 'We hebben er lang over gedaan, ik ben ervan overtuigd dat hier erg veel in zit. We zijn zelf vooral blij met de gematigde loonstijging. Over de hele linie is dat 2,4 procent, een verantwoord percentage voor de gemeenten in deze tijd van bezuinigingen.'


Ver uit elkaar

Anderhalf jaar lang onderhandelden de VNG en de bonden over de cao voor gemeenteambtenaren. Meerdere malen liep dat vast, de eisen lagen te ver uit elkaar. Pas na de laatste acties, waarbij er in meerdere gemeenten gestaakt werd, wilde de VNG weer om de onderhandelingstafel. Vandaag was er dan ineens het principeakkoord voor 2013, 2014 en 2015.

Rekenwerk
Na wat rekenwerk met eenmalige en structurele bedragen, gaat de gemeenteambtenaar uit de laagste schalen er zo’n 4 procent structureel op vooruit. De ‘modale’ gemeenteambtenaren met een jaarsalaris van rond de 40 duizend bruto krijgt er 2,5 procent bij. De Abvakabo raadpleegt in september de leden over het principeakkoord met de VNG. Dan kan er over het voorstel gestemd worden.

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
@Klaas de Controller: met deze argumenten kan je ook pleiten voor het verlagen van alle salarissen met 1, 2, 3 of 10%. Dooddoeners dus. Ik heb de VNG niet gehoord over en een werkgelegenheidsgarantie in ruil voor en nullijn en u doet met alsof dat aanbod er wel lag. Nogmaals: en typische reactie van iemand die, ondanks zijn positie binnen de hiërarchie, niet weet dat hij gewoon een loonslaaf.
Criticus - NL
Ik vraag mij af of deze discussie tussen voor- en tegenstanders (met name van diegene die niet eens vallen onder deze CAO) ook plaatsvind over de CAO van laten we zeggen de metaal, bouwnijverheid, zorg of wat dan ook. Het lijkt mij dat het alleen de ambtenaren niet gegund wordt om er ook eens op vooruit te gaan???
Gerard / ambtenaar
De CAO liep af op 1 januari 2013 (!) en er komt 1 % bij ruim 1 1/2 jaar later.(!!!)

Op z'n minst zou je een ingangsdatum van 1 jul 2013 of van 1 januari 2014 mogen verwachten.In elk geval met terugwerkende kracht minimaal 1 % erbij.

Nog niet zo lang geleden verkondigde de bond dat de salarissen ver achterlopen bij de marktsector.

Ook verwijs ik maar eens naar het onderzoek over werkdruk bij ambtenaren.

Op de website staat genoeg over reparatie van CAO's .

Ook in andere CAO's is een stijging met 2 % per jaar een normale zaak.

Maar goed, de leden gaan in elk geval nog stemmen.
Gerrit
Als (Sinter)klaas het beste voor heeft met zijn kinderen zal hij ze al jaren adviseren niet voor de gemeente te kiezen als werkgever.



Ps. Die min is er al sinds 2008! En die - 8% lopen we nooit meer in.
Wendy Delhaas
Dit resultaat betekent een loonsverlaging ipv een loonsverhoging. Er is niet eens sprake van inflatiecorrectie! Ik ervaar dit alkoord als een belediging en miskenning van alle ambtenaren die zich de afgelopen jaren door inkrimping van de gemeentelijke organisaties kapot werken en daarbij niet eens zeker zijn van hun baan. En dat na al die magere jaren waarin werkelijk alle extraatjes (die al niet zo talrijke waren) zijn komen te vervallen. Geen kerstpakketten meer, geen afdelingsuitjes meet, minimale reiskostenvergoeding, opleidingsbudgetten die bij de kleinste financiële tegenvaller worden bevroren genzovoorts. En zometeen is er niemand meer die bij de overheid wil werken voor dit magere salaris. Schandalig dit akkoord, dit hebben wij niet verdiend na het harde werken de afgelopen jaren met bezuiniging op bezuiniging.
Tom van Es / Burger aka werkgever van ambtenaren
Ik ben geen ambtenaar maar vind het BELACHELIJK!!!!!



Ik krijg geen 1% extra van mijn baas, of een extratje van 350 euro en structureel 50 euro bruto extra. Knap dat jullie het dan wel kunnen krijgen, want ik betaal jullie salaris en ik krijg het niet... Owja... Jullie salaris komt uit de walgelijke lastenverzwaringen die zijn doorgevoerd en ja, dan komt er extra geld binnen, maar niet voor ambtenaren!



Daarnaast moet ik nu 25!!! km reizen voor het belastingkantoor of kvk, dat is 10 euro benzine of 10 euro treinen, terwijl jullie het wel netjes vergoed krijgen bij jullie volledige reiskosten vergoeding. Hoe is dit goed te praten?

Ik ga hierover op zeker een discriminatieklacht indienen, want het slaat nergens op dat burgers extra kosten moeten maken voor reizen en ambtenaren niet. "Gelijke monniken, gelijke kappen" lijkt mij dan. Alle bezoeken bij het belastingkantoor van burgers en het woon-werk verkeer van ambtenaren tegen elkaar wegstrepen, dan komen we op 0 uit en bespaart geld voor reiskostenvergoedingen, om uw verhoogde salarissen weer uit te betalen....



Iedere ambtenaar die gestaakt heeft en zo'n grote mond heeft, moet heel snel indimmen. Jullie hebben zelf niet door hoe goed jullie het hebben en alsnog durven jullie burgers te duperen met jullie acties.



Bijvoorbeeld een medewerker bij Mcdonalds verdient 1400 netto, geen reiskosten vergoeding, geen vast contract, al 2 jaar geen CAO. En jullie durven om extra geld te vragen? Waar halen jullie het lef vandaan?



Deze werknemers kunnen geen vuist maken, want geen vaste contracten, slechte ontslagbescherming, maar moeten wel JULLIE salaris ophoesten, ook tijdens deze tijd van lastenverzwaringen. En wat doen ambtenaren... Burgers chanteren om een extra salarisverhoging, die de burgers zelf nog niets eens hebben.



Als laatste punt, U heeft geen ambtenaar moeten worden... Als deze kritiek U niet aanstaat, staat het U volledig vrij een andere baan te zoeken, waar U hiervan gevrijwaard bent....
Marieke / beleidsmedewerker
@Tom van Es.



Deze CAO is voor de gemeente ambtenaren.



In uw stuk reageert u op de belastingdienst en KvK, die niet onder deze CAO vallen.



Daarnaast ontvang ik als gemeenteambtenaar geen reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer zoals al mijn collega's .
Gerrit
@ Werkgever Van Es.



Is u al bekend bij wie u uw klacht gaat indienen en wie deze onzin moet afhandelen?



Overigens ook u bent op zoek naar een goede en betrouwbare werkgever. Die - zo nu en dan - enig respect toont.



Begin overigens bij u zelf, doen wij ook elke dag.
Criticus - NL
@ Tom van Es,



Ik heb geen auto van de zaak, geen telefoon van de zaak, geen aandelen, geen dertiende maand, geen winstuitkering, geen zakenreisjes, geen golfafspraken, geen goedkopere hypotheek, geen laptop of cpmuter van de zaak en al helemaal geen tablet..



Wel worden onze secundaire arbeidsvoorwaarden al jaren uitgehold, wordt er een greep gedaan uit 'onze' pensioenpot, worden de functiebeschrijvingen al jaren naar beneden 'bijgesteld', is er geen 'ontslagbescherming' en zo kan ik ook nog even doorgaan.



Maar meneer Van Es, niets staat u in de weg om ambtenaar te worden. Het staat u vrij te sollicieteren naar deze droombaan!
Anoniem
Wat mij stoort is dat reacties zoals die van mijnheer van Es altijd zo roeptoeteren dat ambtenaren betaalt worden van 'hun' belastingcenten. Voor het gemak wordt keer op keer vergeten dat deze zelfde ambtenaren ook gewoon belastingbetalende burgers zijn. Wij betalen ook gewoon belasting mijnheer van Es en betalen daarbij dus indirect voor lusten waar ook u gebruik van maakt en wijzelf soms niet eens: neem onderwijs en kinderopvang voor uw kinderen, zorg voor uw ouders of zieke familieleden, bijstandsuitkeringen van uw vrienden enz. We betalen allemaal voor zaken waar we niet direct van profiteren. Dat noemen we de sociale verzorgingsstaat en solidair.

En net zo goed als alle andere burgers in Nederland zijn wij ook gewoon hardwerkende mensen die gewaardeerd willen worden voor hun inzet. Dat wilt u toch ook? Het is te makkelijk om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten: oud tegen jong, werkend tegen werkeloos, autochtoon tegen allochtoon, gezond tegen ziek, gehandicapt tegen niet-gehandicapt, enz. Het getuigt niet van veel verstand om maar mee te roepen met de rest. Zelf nadenken zou beter zijn.
Gerrit / Rotterdammer
De titel van het artikel "Gemeenteambtenaren balen van cao-akkoord" lijkt niet helemaal te kloppen, ik durf de stelling wel aan dat zeker 50% van de stemmers geen ambtenaar is of onder deze CAO valt.

Tinus
Klopt dit:

hoe langer de onderhandelingen duren, des te ongunstiger voor de werknemer?

Zullen de volgende onderhandelingen wel weer 2 jaar duren.:(.
Richard / beleidsrealisator
Als ambtenaar had ik nog graag op de nullijn gebleven om te zorgen dat de mensen zonder werk sneller aan het werk zouden kunnen komen. Want deze groep heeft het pas echt zwaar. En ik weet dat de reactie komt dat ik met mijn salarisschaal makkelijk lullen heb (zo hoog zit ik niet overigens), maar in relatie met het bedrijfsleven verdienen de lagere schalen bij de overheid meer en de hogere schalen minder dan in het bedrijfsleven. Dus zo slecht is het niet!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik vind persoonlijk het akkord alleszins acceptabel. Verder vind ik de roeptoeters knap irritant. Er vindt nu een stuk compensatie plaats, maar het belangrijkste is dat er weer een vertrouwensbasis is tussen de werkgeversorganisatie en de vakbonden. Er zit ook een stuk erkenning in van het belang van de ambtenaar. Hoewel de werkgelegenheidsparagraaf karig is, is het iets. Bij het verder aantrekken van de economie zal er opnieuw stevig onderhandeld moeten worden. Daar heeft ook de VNG belang bij, indien zij jong en vakbekwaam personeel willen werven en de vakkennis van de ervaren ouderen willen behouden. Dat een moderne en flexibele overheid met minder personeel toekan, is gewoon een gegeven. Kwaliteit en deskundigheid zijn echter van cruciaal belang voor het vertrouwen in de gemeentelijke overheid. Een scala aan incidenten hebben dat vertrouwen al sterk genoeg onder drujk gezet.
Fritz
Beste Thijs,

Daar waar het gaat om 'meeliften' , kun je het ook andersom stellen: de grote meerderheid van de gemeenteambtenaren zijn geen lid van ABVA kabo of cnv, toch moet die meerderheid verplicht meeliften en toezien hoe niet-gekozen personen hen vertegenwoordigen en sterker nog; die meerderheid draagt ook nog eens de gevolgen in financiële zin van de wanprestatie van de bonden en zij kan daarvoor niemand ter verantwoording roepen. Tikje ondemocratisch?
Johan
Wat een geklaag hier. Ongelooflijk.

Ik krijg er totaal 85 euro bruto per maand bij, plus de éénmalige uitkering van 350 euro bruto.

Dat vind ik echt niet heel slecht.



Ik ben blij dat ik er iets bij krijg. Misschien dat de volgende CAO beter wordt, maar om nu te gaan klagen gaat echt te ver.













Hans / manager SW-bedrijf
Zouden de ambtenaren zich nu ook eens druk willen maken over het uitblijven van de CAO voor de Sociale werkvoorziening. Honderdduizend (100.000!) medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt wachten al jaren op een nieuwe CAO. Zowel het VNG als de vakbonden laten het liggen, niet interessant en te duur.... Kom op ambtenaren, laten we solidair zijn met onze collega's in de SW en hen steunen. Het gaat hier doorgaans om mensen op het minimum salarisniveau en door het uitblijven van een CAO zakken zij er binnenkort doorheen.
mr. Peter Goedkoop / P&O-jurist
Een positief punt is dat wordt gerepareerd dat mensen die BWW krijgen met 62 jaar en 9 maanden verplicht met pensioen moeten, wat een sigaar uit eigen doos is. Die bepaling wordt in dit akkoord geschrapt en dat levert degenen met bijvoorbeeld reorganisatieontslag een hoop geld op.
J.Teske / Zorgmedewerker van 87 jaar en nooit doorontwikkeld.
Er zat inderdaad niet meer in. Maar toch mooi voor de lagere schalen, want die gaan er zo nog aardig op vooruit. @ van Es: klap van de malle molen gehad?
Criticus - NL
Ik ben meer dan 10 jaar geleden gestopt met mijn lidmaatschap bij de Abvakabo-FNV en heb er tot de dag van vandaag geen spijt van. Los van de hoge maandelijkse bijdrage die ik sindsdien in mijn eigen portemonnee houdt, heb ik mij nooit vertegenwoordigd gevoeld bij CAO-onderhandelingen en al helemaal niet bij de behaalde resultaten.



Ik vind het eigenlijk van de zotte dat er met een partij onderhandeld wordt die niet voor mijn belangen opkomt en die ik niet zelf als vertegenwoordiger heb aangesteld, maar dat ik wel met de resultaten van die waardeloze onderhandelingen te maken heb.



Mag dat wel en kan dat niet anders?

Gerrit
Hoe komt het dat de bonden zwijgen? Zwijgen over bijvoorbeeld de 2e opeenvolgende verslechtering van de buitendagvenstertoelage?



Bij welke werkgever werk je tot in de nacht en vang je onder de streep geen enkele cent overwerkvergoeding?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het valt mij op dat het angstig stil blijft van de zijde van de vakbonden:

-een slecht resultaat (hoe durf je er bij je leden mee aan te komen).

-geen informatie aan de leden (wanneer wordt dit flut akkoord aan de leden voorgelegd?).

-slechte communicatie (de informatie, die loskomt, komt kennelijk bij de werkgever vandaan).

Kortom vakbonden: zijn jullie lekker met vakantie of zo?



Thijs (ambtenaar, 12 laar lid CNV) / Projectleider
De onderhandelingsresultaten over de looncomponent zijn een lachertje. Dan hadden ze beter 0% kunnen afspreken voor een betere onderhandelingspositie de volgende keer. Ik zie de reactie van het CvA al. De vorige keer hadden jullie 4% terwijl de rest nagenoeg op de nullijn zat.

Ook de verhoging van € 50,-- is belachelijk. Had dan die € 50,-- geregeld voor de leden van de vakbond. Die betalen immers de onderhandelaars. De niet leden van de vakbonden liften immers mee op de bereikte resultaten waar ik ook nog voor betaal.

Gelukkig worden de leden nog geraadpleegd. Ik zal in ieder geval tegen stemmen.
R.Rumkorf / gemeente ambtenaar
Dit wordt mijn tweede reactie, mijn eerste is door binnenlandsBestuur in korte tijd verwijderd, op alle reacties. Ik heb als kaderlid bij de onderhandelingen gezeten en heb dan ook maar een vraag aan al diegene die een probleem hebben met het huidige principe akkoord.

WAAR WAREN AL DIE 165.000 AMBTENAREN OP 18 JUNI !!!! ja dat is namelijk de belangrijkste vraag want een resultaat dwing je af bij de macht die je hebt. En het is nog altijd zo dat werkgevers niet onder de indruk zijn en iets gelegen laten aan hun personeel. Maar als een grote meerderheid van de ambtenaren in actie gaan en laten zien wat hun eisen zijn wordt het aan de onderhandelings tafel een heel ander verhaal.

Daarom heb ik meer respect voor de actievoerders van afgelopen juni die niet alleen op 18 juni er bij waren in Hendrik Ido Ambacht, maar ook als uitvoering in 4 gemeenten GESTAAKT hebben voor 3 dagen. zij hebben recht van spreken maar wat ik de afgelopen week aan reacties gezien heb zijn daar zeer veel mensen bij die altijd van de zijlijn kijken en anderen het vuile werk laten op knappen. Het zijn dan ook bijna altijd de laagst betaalden van de ambtenaren die het vuile werk doen. Die actie heeft er ook voor gezorgd dat er weer onderhandeld werd. En is het resultaat MAGER ga dan bij jullie zelf eens te rade hoe dat zou komen en zorg dat we met ons allen eens in actie komen voor een goede CAO, en laat niet die paar honderd man die altijd maar weer staken dagen lang inkomsten verlies hebben terwijl jullie alleen maar mopperen en je hand ophouden voor dat resultaat zonder je in te zetten.

Ron Rumkorf Kaderlid ABVAKABO ( al 38 jaar) ik staak altijd mee en heb dus recht van spreken.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Johan



Helemaal niet mooi. Nergens in onze arbeidssamenleving liggen de salarissen zo dicht bij elkaar als bij de overheid. Daar hoeft echt niet verder meer te worden genivelleerd, waarbij de middengroepen steevast het gelag betalen. We kennen in Nederland een grote berg aan nivelleringseffecten door allerlei inkomensafhankelijke regelingen. Van de inkomstenbelasting tot de ZVW-premies en van de Bos-belasting tot huurstijgingen. Het moet niet gekker worden in dit land, waar elke prikkel om aan sociale mobiliteit te doen helemaal wordt teniet gedaan. Dat is de prijs op het stilzitten. Ik pleit helemaal niet voor scheve inkomensverhoudingen zoals in de Angelsaksische economieën waar trouwens ook de middengroep (=ruggengraat van de samenleving) aan het verdwijnen is, maar in Nederland en zeker bij de overheid gaat het veel te ver de andere kant op. Dan heb ik het uiteraard niet over de schaamteloos graaiende top van het bedrijfsleven, waar ik mij als zeer actief kaderlid van ABVAKABO FNV ook mateloos aan stoor.
Maria
De vakbonden hebben de laatste jaren veel laten liggen als het gaat om hun PR. Wie wil er tegenwoordig nou nog lid van de bond worden? Maar... ze halen wél voor ons een zeer acceptabel resultaat binnen!

@Ron Rumkorf: je hebt helemaal gelijk: de mensen in de laagste salarisschalen hebben weer de kastanjes uit het vuur gehaald. Respect voor hen! Centen i.p.v. procenten is dan ook een heel goede beslissing.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Marijke



Je doet de hogere ambtenaren wel tekort met die denigrerende opmerking. Het heeft veel meer met de aard van het werk (de functies) dan met de loonschalen te maken. Gemeentebodes en baliemedewerkers in lage schalen hebben echt niet massaal gestaakt, maar wel de nog overgebleven en dus nog niet weg geprivatiseerde vuilnismannen en andere blauwe boorden. Dat is al een heel oude traditie, net als de stakingsbereidheid bij NS-rijdend personeel. Maar waar het gaat om individuele belangenbehartiging (de andere zuil onder het bestaansrecht van de bonden) bestaat deze dienstverleningsorganisatie grotendeels uit hoger gekwalificeerd personeel). Voor ambitieuze mensen gaat er steeds minder wervingskracht uit van de overheid, omdat het perspectief steeds matiger wordt. Maar de wal gaat het schip vanzelf keren zodra de werkgelegenheid weer aantrekt. Ook wat dat betreft zal de geschiedenis zich herhalen (Toxopeusronde enzovoorts).
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Ron Rumkorf. Als kaderlid van de ABVA/KABO (38 jaar), aanwezig bij de onderhandelingen, moet jij ook weten dat mensen, die in de publieke sector werken, niet gauw staken. Dat heeft vooral met de verantwoordelijkheid en zorg voor de publieke zaak te maken. Maar als het water echt tot aan de lippen staat staan ze er; daar ben ik van overtuigd. Het heeft echter ook met de wijze van mobiliseren van de mensen te maken.

Onderhandelaars van de ABVO/KABO behoren dat ook te weten en niet met flut voorstellen bij werkgevers vandaan te komen.

Er wordt bovendien, naast de al gebruikelijke nivellering bij de loon- en inkomstenbelasting, ook nog in heel veel andere situaties genivelleerd. Dat de ABVO/KABO hier weer mee komt is te gek voor woorden. Nederland is uitgenivelleerd, zeker wat de ambtenaren betreft. In geen enkele bedrijfssector zijn de salarissen in de laagste loonschalen zo hoog als bij de Overheid.

En werken bij de ABVA/KABO of ambtenaar zijn is qua arbeidsvoorwaarden duidelijk wat anders. De vakbonden zullen echt een andere koers moeten varen, willen ze nog leden overhouden.

Dat geldt niet alleen voor de rechtspositie van de werkende ambtenaren, maar minstens zoveel voor de gepensioneerde ambtenaren.
Fritz
@ Ron Rumkorf,

Het antwoord op uw vraag is heel eenvoudig: Het merendeel was gewoon aan het werk. Het merendeel wil de eigen burgers niet duperen bij een geschil tussen werknemers en werkgevers en het merendeel deed dus gewoon zijn plicht. Als de onderhandelende leden van ABVA KABO ook gewoon hun plicht tegenover hen die zij menen te vertegenwoordigen hadden gedaan, waren ze niet met een fooi van tafel gegaan. Het wordt tijd voor een andere vorm van onderhandelen. Kennelijk kan of wil ABVA KABO zich niet al te zeer meer inspannen voor haar achterban en zij vertegenwoordigt al helemaal niet meer het gros van de ambtenaren. Wat geeft haar dan nog het recht om namens een grote groep, die ABVA KABO niet gekozen hebben als belangenvertegenwoordiger, akkoorden te sluiten met werkgevers? Dat klemt te meer als je ziet met wat voor onzin ABVA KABO en Bert de Haas dit akkoord ook nog eens verdedigen. U, heer Rumkorf, mag gerust weten dat ik me, in de afgelopen jaren, danig in de steek gelaten voel door de vakbond. Kennelijk voelt de vakbond slechts verbondenheid met de ambtenaren in de laagste schalen. Dat siert haar, maar enige verbondenheid met het gros van de ambtenaren had haar ook niet misstaan. Kennelijk wil de vakbond juist voor die groep niets of in ieder geval heel weinig betekenen. Wat mij betreft is de tijd daar om mijn lidmaatschap van dit gezelschap op te zeggen. Wat moet ik immers met een bond die zo weinig respect voor haar leden toont; die zich opstelt als het schoothondje van de werkgever en de kruimels die ze hebben gekregen ook nog verdedigt alsof men de Zilvervloot heeft binnengehaald? Daarnaast is de vertegenwoordiging van ABVA KABO in het overleg met de werkgever, bijzonder ondemocratisch. Laat, zoals hier al eens gesuggereerd is, per gemeente via de OR's een vertegenwoordigend orgaan ontstaan, dat uit haar midden de mensen kiest die de onderhandelingen voeren. Dat is in ieder geval democratischer dan deze onderhandelingen te laten voeren door een club waarvan het merendeel van de ambtenaren geen lid is. Tijd om dit relikwie uit vervlogen tijden te vervangen door een orgaan dat de gemeenteambtenaren echt vertegenwoordigt.
Miek / Schulddienstverlener
Verbazend.



Het word gebracht als doorbraak terwijl het gewoon een hele slechte CAO is.



Een heleboel dingen verbazen me.

Voor de schoonmakers word keihard actie gevoerd en het onderste uit de kan gehaald.

Maar als het om de ambtenaren gaat dan duurt het ten eerste jaren voordat ze ergens toe komen. En vervolgens moet net voordat ze met vakantie gaan het dossier nog even vlug worden afgehandeld.

Ik krijg nu niet bepaald de indruk dat ze echter serieus bezig zijn geweest met dit dossier.

Zeker niet als ik het resultaat zie.



Tuurlijk de gemeentes krijgen minder. Dat weten we allemaal. Maar ondertussen is al jaren de slogun, meer met minder. Oftewwel we verzetten veel meer werk met veel minder. Maar we krijgen er niks voor terug.



Het werk word aan alle kanten lastiger en arbeidsintensiever. Geen probleem, maar ook daar mag best iets tegenover staan.



We gaan al jaren niet mee met inflatiecorrectie, laat staan met de loongroei in andere sectoren. Dat we niets het onderste uit de kan krijgen, logisch, iedereen moet offers brengen. Maar wat ze nu voorstellen is een lachertje.



En dan vervolgens gaan nivileren terwijl dit al word gedaan door de belastingdienst.



Ik begrijp wel waarom deze cao is zoals hij is:

* de onderhandelaar wou het dossier sluiten voor hij op vakantie ging.

* ambtenaren zijn een gemakkelijk pispaaltje dus daar hoef je niet zo je best voor te doen. Een ambtenaren cao is tenslotte niet sexy.

* en tja, de vakbonden, rooie rakkers die het zijn, zijn kennelijk veel meer geintresseerd in de lager betaalde. Ook belangrijk natuurlijk. Maar ze horen voor alle werkenden op te komen, niet alleen een selectieve club.



Helaas kan ik niet stemmen. Ik ben geen lid.

Gezien echter hoe goed ze voor ons zorgen zal ik dat ook nooit worden ook.

Ik begrijp niet dat een organisatie als deze, met eigenlijk zo weinig draagkracht, mag spreken voor zo'n grote groep.
henk
Dit is een resultaat waaruit blijkt hoe minnetjes wordt gedacht over het vak. Beeldvorming,imago en cao is de afgelopen 6 jaar vernietigend. Hoe kun je de medewerkers nog gemotiveerd houden en hoe krijg je nog goed personeel binnen? NIET DUS! Ik vrees dat we over 10 jaar weer gaan opbouwen wat nu kapot is (vgl defensie). De kosten zullen een veelvoud zijn van de gedachte besparingen...... Ik ga solliciteren
Gerrit
@ Frits.

Geen speld tussen te krijgen. Dit is de meest slechte van de laatste drie CAO rondes. Hoe kun je deze aanfluiting opnieuw als een succes proberen te verkopen?



@ Wiersma.

Staken is inderdaad binnen gemeenteland het laatste redmiddel. De vraag is nu enkel waar en wanneer en hoe lang? Wat mij betreft - NIET - eenmalig!



@ Ed. Het schip is al kerende alleen deze werkgever regeert niet over zijn graf heen.



Fritz
@ Ron Rumkorf,

Goed beschouwd is uw reactie zelfs een klap in het gezicht van de meerderheid van de gemeenteambtenaren. Immers, uw redeneerwijze volgend, hebben slechts zij die gestaakt hebben, recht van spreken. Los van het feit dat ik één dag staken niet zie als effectief, maar gewoon als het uitstellen van werk dat je later weer moet inhalen, daarover het volgende. Uw wijze van redeneren volgende: Waar haalt u, c.q. ABVA KABO het lef vandaan om namens een grote groep ambtenaren, die u niet aangewezen heeft om onderhandelingen te voeren, akkoorden te sluiten die allen gaan binden? U vindt het kennelijk normaal dat een niet daartoe gekozen onderhandelingsclubje, een grote groep mag binden en sterker nog, iedereen die niet gestaakt heeft geeft u nog een trap na door ze in feite als profiteurs (van dit akkoord?) neer te zetten, die geen recht van spreken hebben. Het is, met deze denkbeelden, wellicht goed dat u zich niet hoeft te bekommeren om de levenwerving van ABVA KABO.
Gerrit
De landelijke gemiddelde loonstijging ligt nu op 1,86%. Dit is exclusief de banken. Anders komt de loonstijging uit op 2,11%. Vorig jaar lag dit op 1,89%. En voor 2015 is de verwachting minimaal gelijk aan 2014. Hoe kan het dan zijn dat 0,85% per jaar moet worden aangemerkt als een groot succes. Nu een simpele rekensom leert dat wij weer meer dan 3% gaan inleveren? En een gedeelte ervan opnieuw weer eenmalig is. Ik stem - gelet ook op de vorige inleverronden - tegen.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
- Ik vind het schaamteloos - Vast werk, vast inkomen, levenslange baangarantie, extra hypotheek kortingen enz. en nu in deze crisistijd ook nog piepen?

- Ik vind het schaamteloos -
Bas / Ambtenaar
Aan dhr de Haas:

Volgens uw eigen cao gaat u er eenmalig 600 op vooruit en structureel 2,7%. Looptijd van uw eigen cao tot juni 2015. Schandalig dat u uw eigen zakken vult en toch zo slecht onderhandelt.

Ten tweede voert u als vakbond inkomenspolitiek. Feitelijk kiest u ervoor om naast de landelijke nivellering ook op lokaal niveau (lees ambtenarensalarissen) te nivelleren. De mensen met de sterkste schouders en de zwaarste lasten worden twee keer gepakt. 1 keer is te verdedigen, twee keer niet.

Ten derde, 11/2 jaar onderhandelen en doodleuk verklaren dat die 5,5% er toch niet in zat. Ze lachen zich de ballen uit de broek bij de VNG! U wordt nooit meer serieus genomen!
Ambtenaar / Ambtenaar
Reactie op ex- ambtenaar: dan werk ik lang voor de verkeerde organisatie. Als ambtenaar naar beperkte baangarantie gegaan, volgend jaar waarschijnlijk afschaffen km vergoeding, inleveren vakantiedagen etc etc. Je naam zegt al genoeg: ex-ambtenaar.
Peter / ambtenaar
De reactie van Bert de Haas, vakbondsbestuurder Abvakabo FNV, op het commentaar dat de laagste inkomensgroepen er het meest op vooruit gaan, is stuitend: ‘De mensen in schaal 2, 3 en 4 gaan er in verhouding flink op vooruit. Zij waren overigens ook degenen die hebben gestaakt. De ambtenaren in de hogere schalen krijgen inderdaad minder, maar dat valt goed te verdedigen.’



Daarin zitten twee boodschappen. In de eerste plaats: niet staken, niet zeuren! Klaarblijkelijk zijn zowel werkgever als vakbonden alleen gevoelig voor de onvrede van gemeenteambtenaren wanneer hun protest leidt tot maatschappelijke ongemak. Een simpelweg fatsoenlijke CAO zit er niet in zonder dreigen en drammen. Dat is niet alleen een vrijbrief voor de vuilophalers maar ook voor vele anderen. Beheer je de BRP? Laat het uit je handen vallen! Werk je je uit de naad voor de decentralisaties? Vertragen! Ben je de lokale webmaster? Alle schermen op zwart!



De tweede boodschap is dat de vakbond er alleen is voor de schalen 2,3 en 4. Medewerkers in hogere loonschalen zoeken het zelf maar uit. Terwijl de gemeentelijke bedrijfsvoering steeds meer begint te drijven op hoger opgeleiden en dus hogere loonschalen vindt de bond het prima dat zij percentueel inboeten. Dat zou geen probleem zijn wanneer je een alternatief aan de onderhandelingstafel had. Maar dat heb je niet.



Zowel de bonden als de VNG sturen op deze manier aan op een lang, vervelend en mogelijk verstrekkend conflict met de werknemers.
Nathaniel
Als ambtenaar bij een kleine gemeente waarbij de inschaling achter blijft op de grote gemeenten, keek ik uit naar een passend akkoord. Dit zou enigszins het vele werk en de vele overuren compenseren. Steeds meer wordt gevraagd van de medewerkers voor de zelfde beloning. Gemeenten blijven in deze tijd (bewust) achter met het bijstellen van de inschaling en profiteren met dit Cao nu dubbel. De eis was een stap in de goede richting. Loon naar werk.... Ik ben erg teleurgesteld in de bonden die kennelijk niet weten hoe het er op de werkvloeren aan toe gaat. Ik hoop dat dit akkoord verworpen wordt door de achterban. Het ikb is sowieso een lachertje... Het gaat pas in zodra dit nwe Cao is verlopen.... Nog 1.5 jaar
Jeroen van Neer / beleidsadviseur
We kunnen als ambtenaren de VNG feliciteren met dit resultaat. Ik begrijp wel op welke wijze de mobiliteit van vakbekwaam personeel kan worden gerealiseerd.....
Martin
@ ex-ambtenaar: ik vind het schaamteloos dat u ons schaamteloos noemt. Geen enkel door u aangevoerd element snijdt hout. De rest wat ik nog kwijt wil, houd ik maar voor me......
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Reactie op "Door ex - ambtenaar ( - - - ) ".

Deze reactie geeft al aan dat deze persoon totaal niet weet waar hij het over heeft.

De zogenaamde levenslange baan garantie hebben de gemeente ambtenaren al jaren nier meer, bij disfunctioneren kan men gewoon ontslagen worden.

En van een extra hypotheek hebben de meeste gemeente ambtenaren ook nog nooit gehoord.

Verder hebben de meeste werknemers in het bedrijfsleven ook een vast werk en een vast inkomen.

Terugkomend op het cao akkoord moet ik toegeven dat het inderdaad bedroevend is.

Frenkie
Tja, Bert doet zijn naam wel eer aan: mijn naam is Haas, ik weet van niks. Is hier wat gebeurd dan daar weet ik niets van. Van mij niks te vrezen, ik moest hier effe wezen. Mijn naam is Haas en ik wéét nergens van.
Ambtenaerling / Bûhgemeistâh, nah goed!
Afbouwen. Downsizen. Da's de tendens welke al even geldt voor het ambtenarenbestand. En welk stuk gereedschap werkt hier beter dan de financiële prikkel om (nóg) een 'transitie' in gang te zetten naar een arbeidsmarkt elders...? Precies.

Onze 'bestuurders', echter, zijn vólkomen onwetend en hol aangaande het heersend klimaat aldaar.

En Heer de Haas mag en kán schuilen achter het méér dan van toepassing zijnde spreekwoord 'mijn naam is....'

Dieuwe / adviseur
Als ik de berichtgeving lees, is er maar één oplossing voor de (hogere slecht betaalde) ambtenaar; alsnog staken tegen dit voorgenomen akkoord.

De locale bezuinigingen zijn ook al bedreigend voor de secundaire arbeidsvoorwaarden (die waren al uitgekleed, maar er waren er nog een paar) en erger voor de baangarantie! Hoe serieus wordt je als werknemer genomen door de baas?
Leo / uitvoering
Resultaat: had beter gemogen

Gezien mijn inkomen zal ik en mag ik niet klagen

Dat de laagste schalen en meer bij krijgen, prima

Zijn alle klagers in dit forum wel lid van enige vakbond?

Zo niet graag een toontje lager of helemaal mondje dicht!
Nathaniel
Als ambtenaar bij een kleine gemeente waarbij de inschaling achter blijft op de grote gemeenten, keek ik uit naar een passend akkoord. Dit zou enigszins het vele werk en de vele overuren compenseren. Steeds meer wordt gevraagd van de medewerkers voor de zelfde beloning. Gemeenten blijven in deze tijd (bewust) achter met het bijstellen van de inschaling en profiteren met dit Cao nu dubbel. De eis was een stap in de goede richting. Loon naar werk.... Ik ben erg teleurgesteld in de bonden die kennelijk niet weten hoe het er op de werkvloeren aan toe gaat. Ik hoop dat dit akkoord verworpen wordt door de achterban. Het ikb is sowieso een lachertje... Het gaat pas in zodra dit nwe Cao is verlopen.... Nog 1.5 jaar
Nico / zzp
Volgens mij staat er principe akkoord, dat moeten de leden van de bonden nog goedkeuren. Ik denk dat deze peiling laat zien hoe groot die kans is. Dat is al eens eerder gebeurt . Leden wijzen principe akkoord bonden af...daarna wordt het net zoals altijd weer heeeeeel lang wachten op een nieuw akkoord. Welkom in gemeenteland, ik kan mij niet herinneren dat er tijdig een cao lag :-)
henk
Wat een geweldig resultaat voor de vng. Tweespalt binnen de ambtenaren... Endat voor maar 1%.

Ik kan maar 1 conclusie trekken: bij een slechte werkgever moet je niet gaan werken!
A te A (lid vakbond)
Wat een sof, reden op lidmaatschap vakbond op te zeggen, wat een slechte onderhandelingen, waarvoor zijn we nog lid. Ontslag voor deze onderhandelaars.
Advertentie