of 59345 LinkedIn

Gemeenteambtenaren balen van cao-akkoord

Hoewel zowel de bonden als werkgever VNG blij zijn met het cao-akkoord voor gemeenteambtenaren, zijn diezelfde ambtenaren woedend over de voorwaarden. Ze vinden dat ze er niet voldoende op vooruit gaan.

Zeven op de tien ambtenaren vinden het cao-akkoord voor gemeenteambtenaren slecht. Nog geen kwart (22 procent) vindt het principeakkoord acceptabel en slechts 9 procent vindt het bereikte akkoord goed. Dat blijkt uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder ruim 1000 gemeenteambtenaren (dinsdag 21.00 uur)

Onderhandeling
'De oorspronkelijke eis van 2,5 en 3 procent loonsverhoging hebben we niet binnengehaald,’ geeft Bert de Haas van de Abvakabo toe, ‘maar dat was ook nooit gelukt. Het waren eisen om mee te onderhandelen. En gezien het feit dat de VNG al die tijd op 0 procent zat, is wat we hebben binnengehaald echt wel bijzonder. Meer zat er gewoon niet in.’


Unicum

De bonden gingen vandaag akkoord met 1 procent structurele verhoging, een eenmalig bedrag van 350 euro (bruto) en een structureel maandbedrag van 50 euro (bruto). En dat is een unicum, want een verhoging in ‘centen’ naast de verhoging in procenten gebeurde niet eerder.


'Wassen neus'

Er is dus flink wat kritiek op het principeakkoord tussen de werkgever VNG en de bonden. De boze reacties stromen binnen op de website van Binnenlands Bestuur. ‘Dit is niet te verdedigen. Na 45 jaar lidmaatschap is dit het eind van mijn vakbondslidmaatschap,’ zegt gemeenteambtenaar Joop. Harry zegt: 'Denk dat vergaderen 1.5 jaar lang plus alle kosten van de fte's die er mee verbonden zijn bij VNG en bond meer kost. Hilarisch.'


Laagste schalen krijgen meest
Ook Dave is niet blij met het principeakkoord. ‘Een wassen neus. overal in de pers verschijnen berichten dat ambtenaren er 4% bij krijgen. Maar dat geldt alleen voor mensen die 1600 euro bruto hebben, en dat zijn er binnen gemeenten maar weinigen. Had dan beter niets gegeven.’ 
Volgens Bert de Haas klopt die laatste redenatie. ‘De mensen in schaal 2, 3 en 4 gaan er in verhouding flink op vooruit. Zij waren overigens ook degenen die hebben gestaakt. De ambtenaren in de hogere schalen krijgen inderdaad minder, maar dat valt goed te verdedigen. De werknemers met een klein salaris hebben het ook het moeilijkst gehad met de nullijn.’

 
Nivellering 

De reden van dit verschil zit hem in de ‘verhoging in centen’, een primeur. Niet eerder werd er bij salarisonderhandelingen een maandelijks bedrag afgesproken naast een percentage. ‘Het is een vorm van nivellering, en dat was jarenlang een taboe bij de VNG,’ verklaart De Haas.


Gematigde loonstijging

 'Voor alles is een eerste keer,' zegt Roel Cazemier, werkgeversvoorzitter van de VNG. ' Het geeft aan dat het niet makkelijk was. De nominale loonsverhoging was een nadrukkelijke wens van de bonden en het was uiteindelijk een onderdeel van een mix van geven en nemen.' Cazemier is dan ook blij met het principeakkoord. 'We hebben er lang over gedaan, ik ben ervan overtuigd dat hier erg veel in zit. We zijn zelf vooral blij met de gematigde loonstijging. Over de hele linie is dat 2,4 procent, een verantwoord percentage voor de gemeenten in deze tijd van bezuinigingen.'


Ver uit elkaar

Anderhalf jaar lang onderhandelden de VNG en de bonden over de cao voor gemeenteambtenaren. Meerdere malen liep dat vast, de eisen lagen te ver uit elkaar. Pas na de laatste acties, waarbij er in meerdere gemeenten gestaakt werd, wilde de VNG weer om de onderhandelingstafel. Vandaag was er dan ineens het principeakkoord voor 2013, 2014 en 2015.

 

Rekenwerk
Na wat rekenwerk met eenmalige en structurele bedragen, gaat de gemeenteambtenaar uit de laagste schalen er zo’n 4 procent structureel op vooruit. De ‘modale’ gemeenteambtenaren met een jaarsalaris van rond de 40 duizend bruto krijgt er 2,5 procent bij. De Abvakabo raadpleegt in september de leden over het principeakkoord met de VNG. Dan kan er over het voorstel gestemd worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus (Ambtenaar) op
Ik ben meer dan 10 jaar geleden gestopt met mijn lidmaatschap bij de Abvakabo-FNV en heb er tot de dag van vandaag geen spijt van. Los van de hoge maandelijkse bijdrage die ik sindsdien in mijn eigen portemonnee houdt, heb ik mij nooit vertegenwoordigd gevoeld bij CAO-onderhandelingen en al helemaal niet bij de behaalde resultaten.

Ik vind het eigenlijk van de zotte dat er met een partij onderhandeld wordt die niet voor mijn belangen opkomt en die ik niet zelf als vertegenwoordiger heb aangesteld, maar dat ik wel met de resultaten van die waardeloze onderhandelingen te maken heb.

Mag dat wel en kan dat niet anders?
Door S. (Binnendienstmedewerker) op
Ik vind het wel bijzonder dat 80% van de leden van de FNV in hebben gestemd met het akkoord. De vraag die meteen bij me naar bovenkomt is of de vakbond nog wel representatief is voor de rest van de ambtenaren?
Door henk (directeur) op
Dit is een resultaat waaruit blijkt hoe minnetjes wordt gedacht over het vak. Beeldvorming,imago en cao is de afgelopen 6 jaar vernietigend. Hoe kun je de medewerkers nog gemotiveerd houden en hoe krijg je nog goed personeel binnen? NIET DUS! Ik vrees dat we over 10 jaar weer gaan opbouwen wat nu kapot is (vgl defensie). De kosten zullen een veelvoud zijn van de gedachte besparingen...... Ik ga solliciteren
Door Miek (Schulddienstverlener) op
Verbazend.

Het word gebracht als doorbraak terwijl het gewoon een hele slechte CAO is.

Een heleboel dingen verbazen me.
Voor de schoonmakers word keihard actie gevoerd en het onderste uit de kan gehaald.
Maar als het om de ambtenaren gaat dan duurt het ten eerste jaren voordat ze ergens toe komen. En vervolgens moet net voordat ze met vakantie gaan het dossier nog even vlug worden afgehandeld.
Ik krijg nu niet bepaald de indruk dat ze echter serieus bezig zijn geweest met dit dossier.
Zeker niet als ik het resultaat zie.

Tuurlijk de gemeentes krijgen minder. Dat weten we allemaal. Maar ondertussen is al jaren de slogun, meer met minder. Oftewwel we verzetten veel meer werk met veel minder. Maar we krijgen er niks voor terug.

Het werk word aan alle kanten lastiger en arbeidsintensiever. Geen probleem, maar ook daar mag best iets tegenover staan.

We gaan al jaren niet mee met inflatiecorrectie, laat staan met de loongroei in andere sectoren. Dat we niets het onderste uit de kan krijgen, logisch, iedereen moet offers brengen. Maar wat ze nu voorstellen is een lachertje.

En dan vervolgens gaan nivileren terwijl dit al word gedaan door de belastingdienst.

Ik begrijp wel waarom deze cao is zoals hij is:
* de onderhandelaar wou het dossier sluiten voor hij op vakantie ging.
* ambtenaren zijn een gemakkelijk pispaaltje dus daar hoef je niet zo je best voor te doen. Een ambtenaren cao is tenslotte niet sexy.
* en tja, de vakbonden, rooie rakkers die het zijn, zijn kennelijk veel meer geintresseerd in de lager betaalde. Ook belangrijk natuurlijk. Maar ze horen voor alle werkenden op te komen, niet alleen een selectieve club.

Helaas kan ik niet stemmen. Ik ben geen lid.
Gezien echter hoe goed ze voor ons zorgen zal ik dat ook nooit worden ook.
Ik begrijp niet dat een organisatie als deze, met eigenlijk zo weinig draagkracht, mag spreken voor zo'n grote groep.
Door Fritz op
Beste Thijs,
Daar waar het gaat om 'meeliften' , kun je het ook andersom stellen: de grote meerderheid van de gemeenteambtenaren zijn geen lid van ABVA kabo of cnv, toch moet die meerderheid verplicht meeliften en toezien hoe niet-gekozen personen hen vertegenwoordigen en sterker nog; die meerderheid draagt ook nog eens de gevolgen in financiële zin van de wanprestatie van de bonden en zij kan daarvoor niemand ter verantwoording roepen. Tikje ondemocratisch?
Door Tinussie op
Klopt dit:
hoe langer de onderhandelingen duren, des te ongunstiger voor de werknemer?
Zullen de volgende onderhandelingen wel weer 2 jaar duren.:(.
Door hans (leidinggevend) op
Schandalige vertoning van beide zijden. Zo lang erover doen en dan praten over brutobedragen in plaats van procenten. Het brutobedrag van 350 had ook procenten moeten zijn zodat het doorwerkt naar 2014 en 2015. de gemeente is een slechte werkgever aan het worden.
Door Gerben op
De landelijke gemiddelde loonstijging ligt nu op 1,86%. Dit is exclusief de banken. Anders komt de loonstijging uit op 2,11%. Vorig jaar lag dit op 1,89%. En voor 2015 is de verwachting minimaal gelijk aan 2014. Hoe kan het dan zijn dat 0,85% per jaar moet worden aangemerkt als een groot succes. Nu een simpele rekensom leert dat wij weer meer dan 3% gaan inleveren? En een gedeelte ervan opnieuw weer eenmalig is. Ik stem - gelet ook op de vorige inleverronden - tegen.
Door Thijs (ambtenaar, 12 laar lid CNV) (Projectleider) op
De onderhandelingsresultaten over de looncomponent zijn een lachertje. Dan hadden ze beter 0% kunnen afspreken voor een betere onderhandelingspositie de volgende keer. Ik zie de reactie van het CvA al. De vorige keer hadden jullie 4% terwijl de rest nagenoeg op de nullijn zat.
Ook de verhoging van € 50,-- is belachelijk. Had dan die € 50,-- geregeld voor de leden van de vakbond. Die betalen immers de onderhandelaars. De niet leden van de vakbonden liften immers mee op de bereikte resultaten waar ik ook nog voor betaal.
Gelukkig worden de leden nog geraadpleegd. Ik zal in ieder geval tegen stemmen.
Door Gerard (ambtenaar) op
De CAO liep af op 1 januari 2013 (!) en er komt 1 % bij ruim 1 1/2 jaar later.(!!!)
Op z'n minst zou je een ingangsdatum van 1 jul 2013 of van 1 januari 2014 mogen verwachten.In elk geval met terugwerkende kracht minimaal 1 % erbij.
Nog niet zo lang geleden verkondigde de bond dat de salarissen ver achterlopen bij de marktsector.
Ook verwijs ik maar eens naar het onderzoek over werkdruk bij ambtenaren.
Op de website staat genoeg over reparatie van CAO's .
Ook in andere CAO's is een stijging met 2 % per jaar een normale zaak.
Maar goed, de leden gaan in elk geval nog stemmen.