of 59345 LinkedIn

‘Gemeente moet ambtenaar niet verbieden te roken’

Een werkgever hoort zich niet met het rookgedrag van de werknemer te bemoeien. Dat vindt 49 procent van de 251 ambtenaren die reageerden op een peiling van Binnenlands Bestuur. Wel vindt de helft van hen dat het dan wel een voorwaarde is dat de roker de verloren tijd inhaalt.

Een werkgever hoort zich niet met het rookgedrag van de werknemer te bemoeien. Dat vindt 50 procent van de 272 ambtenaren die reageerden op een peiling van Binnenlands Bestuur. Wel vindt de helft van hen dat het dan wel een voorwaarde is dat de roker de verloren tijd inhaalt.

Verloren tijd

Van de stemmers was 26 procent van mening dat de werkgever zich helemaal niet met het rookgedrag van de ambtenaar moet bemoeien. Nog eens 24 procent was die mening toegedaan, maar dan wel onder voorwaarde dat de rokende ambtenaar de verloren tijd inhaalt.

 

Stappen

De groep die meent dat een goede werkgever wel degelijk stappen moet nemen om het roken van ambtenaren te ontmoedigen is overigens bijna net zo groot, namelijk 47 procent. Voor de stelling dat de werkgever weliswaar het roken mag ontmoedigen, maar niet voor ambtenaren die buiten werken, koos slechts 3 procent. Gelijke monniken, gelijke kappen, zo vinden de stemmers, of je nu binnen of buiten werkt.

 

Verbod

Aanleiding voor de peiling was een besluit van de Zeeuwse gemeente Veere, die het ambtenaren gaat verbieden om onder werktijd te roken. Tijdens de koffie- of lunchpauze is het wel toegestaan, want daar gaat de gemeente niet over, maar niet tijdens werktijd. De ondernemingsraad moet hier nog wel mee akkoord gaan. Het rookverbod gaat niet alleen gelden voor ambtenaren op het gemeentehuis, maar ook voor de ambtenaren in de buitendienst. Dus ook schoffelen met een ‘peuk in de mond’ is er straks niet meer bij.

 

Behandeling

Het rookverbod komt niet alleen. Het college gaat ambtenaren helpen om van hun rookverslaving af te komen. Wie dat wil, ontvangt maximaal 112,50 voor een behandeling ‘stoppen met roken’. In totaal trekt het college 2250 euro uit om twintig medewerkers deze behandeling te laten volgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inez op
Is er nog gevraagd of de respondenten zelf roken? Het percentage mensen dat vindt dat de werkgever zich er niet mee moet bemoeien komt dicht in de buurt van het percentage volwassenen dat rookt.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Treurig dat de anti-rook politie zelfs de man of vrouw van de plantsoenendienst zijn sjekkie niet meer gunt. Welk redelijk doel is hier mee gediend?
Door Roken doe je maar als je vrij bent, evenals internetten op je werkplek, boodschappen en naar de kapper gaan op
Roken doe je maar als je vrij bent, evenals internetten op je werkplek, boodschappen en naar de kapper gaan.

Schijnbaar moet er een keylogger op iedere computer komen om al het illegale ambtelijke internetten tegen te gaan.

Illegaal internetten:
230 werkdagen, gemiddeld 2 uur illegaal internetten per dag (de een meer dan de ander) =
57 werkdagen per jaar

Roken:
Rokers weten het allemaal minimaal 2 sigaretten per uur, 3 minuten per sigaret. 10.000 minuten werktijd per jaar =
21 dagen per jaar buiten te roken in werktijd

Kletspraatjes en kranten lezen
230 dagen, 45 min per dag =
21 werkdagen per jaar

Samen 99 dagen bijna 5 maanden per jaar niet werken voor de burger!
Zijn jullie helemaal gek geworden en dan ook nog eens burgers tegenwerken!

WAT MOETEN JULLIE MET EEN 13E MAAND? INLEVEREN, DIRECT!


Dit is pure diefstal van de belastingbetaler. Alle reden om ambtenaren weer strak aan de lijn te leggen, zelfcontrole kunnen de kinderen niet aan blijkt wederom. We zullen de politiek er op attenderen.
Door Ambtenaren zijn wederom de weg geheel kwijt. op
Ambtenaren zijn wederom de weg geheel kwijt.


Hoezo tijd in halen? Ga weg dwazen.

Als je werkt, rook je maar voor aanvang van je werk, tijdens de 15 minuten koffiepauze 's morgens en 's middags en tijdens je half uur middagpauze, punt.

Dus hoezo ook maar 1 minuut verloren tijd inhalen?
Verloren tijd is er niet en mag er ook niet komen door roken en rokers.

En rokende ambtenaren die verloren tijd inhalen?

Verloren tijd is diefstal van de burger!