Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeente mocht drinkende ambtenaar ontslaan

Ontslag zonder ontslagvergoeding en geen ww-uitkering. Bier drinken en niets doen in zijn auto kwam een ambtenaar van de gemeente Landgraaf duur te staan. Zijn ontslag was terecht, oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

09 december 2021
auto-bier-.JPG

Ontslag zonder ontslagvergoeding en geen ww-uitkering. Bier drinken en niets doen in zijn auto kwam een ambtenaar van de gemeente Landgraaf duur te staan. Zijn ontslag was terecht, oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Melding

Het begon met een melding, in 2018, dat er regelmatig een auto ergens langs de kant van de weg stilstond met daarin een aantal mensen, die soms bier dronken. Het bleek de auto van een ambtenaar die al sinds 1979 voor de gemeente Landgraaf werkte. De gemeente schakelde Hoffmann Bedrijfsrecherche in. Die bevestigde een gps-tracker aan de auto. Uit de verzamelde gegevens bleek dat de auto in vijf maanden tijd 23 keer een half tot een heel uur voor het einde van de werktijd stil stond op verschillende locaties. De ambtenaar vulde echter wel de volledige werktijd in op zijn urenbriefjes. Ook werd tijdens een waarneming geconstateerd dat de ambtenaar bier dronk.

 

Plichtsverzuim
Volgens de ambtenaar zelf was er weinig aan de hand. Hij werkte nu eenmaal sneller dan anderen en hield daardoor tijd over. En ja, daarbij dronk hij wel eens een biertje. De gemeente vond het echter een ernstig vergrijp en ontsloeg de man wegens ernstig plichtsverzuim.

Privacy

De ontslagen ambtenaar diende daar bezwaar tegen in, aanvankelijk bij de gemeente en vervolgens bij de rechtbank. Maar beide stelde hem in het ongelijk. Daarop ging de man in beroep. Hij vond dat hij niet gevolgd had mogen worden, omdat dat een schending van zijn privacy zou zijn. De CRvB stelde echter dat de controles uitsluitend werden gehouden binnen werktijd en in de openbare ruimte. Daarom was er geen sprake van schending van privacy. Het argument dat collega’s van de man ook wel eens rondhingen en bier dronken tegen het eind van de werkdag werd door de CRvB evenmin geaccepteerd. Iedereen is volgens de Raad verantwoordelijk voor het eigen handelen.

 

Niet onevenredig

Ondanks het feit dat het strafontslag voor de ambtenaar grote gevolgen heeft, oordeelde de CRvB dat de straf niet onevenredig zwaar is. Hij kan dan ook geen beroep doen op een ontslagvergoeding. En omdat het ontslag te wijten is aan zijn eigen gedrag, zit ook een ww-uitkering er niet in.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Je mag ook niks meer.
Ries Oonk
Urenbriefjes? Serieus? Natuurlijk heel stom, maar heeft deze meneer geen leidinggevende die gewoon een gesprek met hem kan voeren?
Henk
natuurlijk niet oké , maar hier op mijn werk weet ik zeker een paar koelkastjes te staan waar meer in zit dan frisdrank.
Karel van Klaveren
Burgemeesters en wethouders werken de ene na de andere receptie af. Waarbij de drank rijkelijk vloeit. Maar een ambtenaar die een pilsje pakt aan het einde van zijn werkdag? Nee, dat kan echt niet. Ontslag, en wel per direct!



Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Carol Stel, henk, Ambtenaar en K Bouter (Plop waarschijnlijk): als de CRvB in het voordeel van die ambtenaar had beslist zouden jullie moord en brand-onderschriften hebben geschreven dat de ambtenaren toch van alles mogen.



En laten we nu even de zaak tegen het licht houden.:

- werkbriefjes!!?? ja hallo we leven toch niet meer begin vorige eeuw!!

- Collegeleden die de ene na de ander receptie 'afwerken'. Carol Stel heeft vast empirisch onderzoek gedaan waardoor zij niet meer goed uit haar ogen kan kijken. Wat een onzin.



Een ambtenaar die zijn uren besteedt aan zuipen in de wagen tijdens werktijd, die moet echt de deur uit!
DteN / adviseur
stom, gewoon niet doen. Hoort bij het verantwoordelijkheidsgevoel als werknemer. Meer dan andere medewerkers staan we als ambtenaren in de spotlight, blijkt maar weer.
Advertentie