Advertentie
carrière / Nieuws

Geliefd kerstpakket maakt comeback

Nu de economie weer langzaam opbloeit durven gemeenten weer een kerstpakket voor de ambtenaren uit de kast te trekken. De gemeente Heerenveen is een van de eersten die de ambtenaren verwent met kerst.

03 oktober 2017

Het afschaffen van het traditionele kerstpakket was het symbool van de crisis waarin ook gemeenten zaten. Tot groot verdriet van veel ambtenaren, die waren namelijk erg gesteld op de feestelijke doos met versnaperingen, zo bleek destijds uit een enquête. Maar gelijk met de economische opleving is er een kentering gaande, althans bij de gemeente Heerenveen. Daar gaat het financieel zo goed dat het hele ambtenarenapparaat zich eindelijk weer op een eindejaarsgeschenk kan verheugen.

Goed werkgeverschap

De gemeente Heerenveen vond het dit jaar weer tijd voor een presentje, al moeten de plaatselijke ondernemers er ook de vruchten van plukken. ‘Als waardering voor de geleverde inspanningen het afgelopen jaar, stellen we voor om de jaarlijkse kerstattentie uit te reiken tijdens een kerstmarkt op een gemeentelijke locatie’, zo stelt het college voor. ‘Lokale ondernemers uit de gehele gemeente kunnen hier hun producten aanbieden’. Burgemeester Van der Zwan vindt het duidelijk belangrijk dat de Heerenveense gemeenteambtenaren een klopje op de schouder krijgen. ‘Gezien de werkdruk en het hoge ziekteverzuim is een hart onder de riem voor alle medewerkers in december een uiting van goed werkgeverschap.’

Driekwart wil kerstpakket

En het zijn niet alleen Friese ambtenaren die een schouderklopje in de vorm van een pakketje appreciëren. ‘Driekwart van de ambtenaren kijkt uit naar het kerstpakket van hun werkgever’,  zo bleek uit een peiling van Binnenlands Bestuur in 2013. In datzelfde crisisjaar besloten veel gemeenten zoals Enschede, Borne, Súdwest-Fryslân, Loon op Zand en Roermond het kerstcadeau af te schaffen of te versoberen. ‘We zijn hier bezig met een interne reorganisatie,’ zei een gemeentewoordvoerder destijds, ‘daar past een bescheiden kerstattentie bij. Overigens is mijn ervaring dat kerstpakketten altijd tot discussie leiden, of je nu ambtenaar bent of niet.’


Dooie mus

Dat laatste was naar aanleiding van onvrede op het stadhuis van Amsterdam. Daar werden de gemeenteambtenaren destijds met een dooie mus blij gemaakt, vonden ze; een scheurkalender en een sleutelhanger. Er kwamen diverse klachten over bij de ondernemingsraad. Ook de FNV vond het afpakken van het cadeautje destijds een slechte actie. Zo vlak voor de decentralisaties verwachtte de bond juist een uiting van waardering in plaats van beknibbelen op een extraatje.

Rechtszaak

In Utrecht was er dat jaar zelfs een rechtszaak over de waarde van de kerstpakketten. Er ontstond consternatie toen bekend werd dat de gemeente de waarde van het kerstpakket met twintig euro ging verminderen, van 70 naar 50 euro. Vakbond FNV ontving maar liefst 300 klachten van Utrechtse ambtenaren en spande een kort geding aan om de korting op secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het kerstpakket, ongedaan te maken. Volgens de bond was er onvoldoende overleg geweest. De rechter stelde de gemeente Utrecht echter in het gelijk.


50 euro per ambtenaar
De ambtenaren van Heerenveen krijgen een pakket ter waarde van het netto bedrag 80 euro, na belastingaftrek blijft er 50 euro over. De gemeente betaalt voor haar 650 werknemers daar 55 duizend euro voor.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron / adviseur
Raar dat er ambtenaren zijn die het kerstpakket als een soort recht zien en er zelfs een gang naar de rechter voor over hadden.
Henk Donkers / medewerker
Ron heeft gelijk. Best raar dat er werknemers zijn die voor hun werk gemotiveerd moeten worden met een potje kersen op zware siroop.

Spiegeltjes en kraaltjes?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Well done Tjeerd ! Het realisme overwint!
Advertentie