of 60220 LinkedIn

Gelderland verlengt contract dure voorlichter

Een voorlichter die in 2010 tegen een dagtarief van 1100 euro door Gelderland werd ingehuurd, is ook in 2011 nog bij de provincie aan het werk. Coalitiepartij PvdA laat de contractverlenging ‘met een grimas op het gezicht’ passeren.
Een voorlichter die in 2010 tegen een dagtarief van 1100 euro door Gelderland werd ingehuurd, is ook in 2011 nog bij de provincie aan het werk. Coalitiepartij PvdA laat de contractverlenging ‘met een grimas op het gezicht’ passeren.

In de Gelderse politiek ontstond vorig voorjaar beroering, nadat Binnenlands Bestuur meldde dat de provincie al sinds juni 2007 gebruikmaakte van de diensten van een externe communicatieadviseur die per dag 1100 euro kostte. De voorlichter heeft ‘grote ervaring’ op het gebied van openbaar vervoer, en was om die reden door Gelderland ingehuurd.

 

Het contract met de voorlichter liep op 31 december 2010 af. De communicatieadviseur is echter nog steeds voor Gelderland aan het werk. Tegen welke prijs en onder welke condities wil de provincie niet zeggen.

 

Vorig jaar liet een woordvoerder van de provincie weten dat Gelderland externe communicatieadviseurs inhuurt via raamcontracten met een beperkt aantal bureaus. Dagvergoedingen en uurtarieven behoren tot de ‘basisafspraken’ in deze contracten, zei de woordvoerder toen.

 

Privacy

Gelderland gaat niet in op vragen over het nieuwe contract van de bewuste inhuurkracht. De communicatieadviseur ‘heeft recht op privacy’, zegt de woordvoerder. ‘Contracten kun je verlengen, en dat doen we niet als het onnodig is.’

 

Op de achtergrond speelt een rol dat de afdeling communicatie van de provincie Gelderland fors moet bezuinigen. Het programmabudget van de afdeling gaat dit jaar met 30 procent (3,5 ton) omlaag. Verder moet de komende jaren structureel bijna 50 procent (1,2 miljoen) op de salariskosten van het vaste personeel worden bezuinigd.

 

‘In Provinciale Staten van Gelderland leeft al langer het idee dat het beleid voor communicatie en PR te groots is opgezet, en dat we daarin zijn doorgeschoten’, zegt PvdA-Statenlid Wim Spinhoven desgevraagd. ‘In de discussie daarover heeft ook de kwestie rond deze communicatieadviseur een rol gespeeld.’ Spinhoven zegt de contractverlenging ‘met een grimas op het gezicht’ te accepteren. ‘Gelet op de aard van de werkzaamheden kunnen we hier op dit moment kennelijk niet anders mee omgaan.’

 

Volgens Spinhoven is het de bedoeling dat vakambtenaren in de toekomst vaker zelf de communicatie gaan verzorgen. Nu wordt daarvoor nog de afdeling communicatie ingeschakeld. ‘We staan voor een enorme bezuinigingsopgave. Alle vet moet van het been worden gesneden.’

 

Nadere besluitvorming over het toekomstige communicatiebeleid wordt overgelaten aan de nieuwe Staten, aldus Spinhoven.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Vos (medewerker rechtspsoitie) op
Ik denk als dit soort zaken is wat transparantere worden en er wordt een stringenter beleid gevoerd, dan zijn veel bezuinigingen m.i. niet eens noodzakelijk. Het begint een beetje op het bankwezen te lijken, het wordt maar in stand gehouden "no matter what". Alleen dat is belastinggeld en het is werkelijk schandalig dat "iedereen" het weet en dat er geen halt aan geroepen wordt...
Door Toine van Bergen (Statenlid Gelderland en lijsttrekker DPS/Groep van Bergen/De Groenen) op
Ja, stuitend hoe Gelderland het geld weer over de balk gooit!!!!
Die PvdA- er Spinhoven stapt uit de provinciepolitiek, maar houdt wel een voorstel van ons tegen om de wachtgeldregeling strenger te maken. Hij ontvangt straks twee jaar lang wachtgeld zonder sollicitatieplicht. En zonder korting op neveninkomsten.
Door Frank C.M. Evers (Zelfstandig adviseur voor de overheid) op
De kortzichtige reacties van "zakkenvuller" of "vriendjespolitiek" zijn weer niet van de lucht. Gemakshalve wordt vergeten dat deze adviseur "risico" loopt. Als hij / zij na afloop van de inhuur (meerdere weken of maanden) op straat komt te staan, kan deze adviseur geen beroep doen op de werknemersverzekeringen (daar is hij ondernemer voor); kortom hij moet dit risico inprijzen in zijn tarief. Van de Euro 1.100,-- gaat een 50% naar de tax. Dan houdt deze functionaris nog zo'n Euro 550,-- per dag over. Van dit bedrag moet de auto rijden, de mobiele telefoon betaald worden, aan verplichtingen m.b.t. pensioen & arbeidsongeschiktheid worden voldaan (+/- Euro 6.000,-- op jaarbasis) en ook nog een stuk winst overblijven voor de verrichte werkzaamheden. Deze adviseur heeft m.a.w. een goed inkomen maar de hoogte van zijn beloning is beslist niet buitensporig.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Voor zeer incidentele en beperkte opdrachten denkbaar (bijv. voorzitterschap bij inspraakbijeenkomsten). Absurd als dit soort salarissen voor langer dan een 1/2 dag worden uitbetaald. Op jaarbasis hebben we het hier over jaarsalarissen van E 250.000 voor een voorlichtingsambtenaar! Dit riekt naar vriendjespolitiek.
Door Robert (ambtenaar) op
1. De contractverlenging heeft niets met partijpolitiek te maken, maar is een interne HRM-aangelegenheid. PvdA, CU, CDA, VVD hebben hier niets mee te maken.

2. Grote ervaring op het gebied van openbaar vervoer? Ja dat klopt. Bijvoorbeeld met het uitleggen van het hacken van www.ervaarhetov.nl in het najaar van 2010.
Door Ella (Beleidsmedewerker) op
Het is òf een overbetaalde OV-voorlichter òf menswaardig reizen voor burgers met een toilet in de trein. Ontzettend logische keuze provincie Gelderland, hulde! https://www.binnenlandsbestuur.nl/vakgebieden/sociaal/gelderland-ziet-af-van-wc’s-in-treinen.660695.lynkx
Door Joschke (kritisch volger van de haagse stadspolitiek) op
Hij zal wel een vriendje van de inlener zijn. Zo goed kan zo man niet zijn dat hij dit kan verdienen. Voorlichters zijn goedbetaalde leugenaars in dienst van instanties die wat te verbergen hebben...

En wat zijn expertise met betrekking tot openbaar vervoer. Onzin, met zio'n salaris rij je in een dure bolide (waarschijnlijk op kosten van de belastingbetaler)...

Maar wat een onzinargumenten wordt door Zonhoven aangevoerd. Met het wegsturen van deze profiteir heb je de bezuinigen al goeddeels ingevuld.
Door Huub op
hij zal wel de zaakjes moeten oplossen die stinken, zodat de provincie eigen vakambtenaren blaam treft als het stinkend zaakje openbaar wordt.
Door Peter Schot (Raadslid, zelfstandig communicatieadviseur) op
Klaarblijkelijk is deze persoon meer waard dan andere. Het lijkt mij een rendementsvraagstuk. Wat is de kennis en kunde en vaardigheid intern dan? Misschien de opbrengst wel drie vaste krachten waard.
Door Nobby (animal cop) op
Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Terwijl half Nederland jammert over de vele ambtenaren, barst het in gemeente- en provinciehuizen (en vermoedelijk ook bij het Rijk en de ZBO's) van overbetaalde externe krachten. De kosten ervan verdwijnen spoorloos in allerlei projecten, budgetten en potjes onvoorzien. Er is maar 1 middel om dit transparant te krijgen en dat is de begrotings- en rekeningsvoorschriften zo in te kleden dat naast de ambtenarensalarissen en de kosten van bestuurders en adviescommissies ook een post verplicht te stellen waarin de kosten van extern personeel (alles wat geen ambtelijke status heeft) weergegeven wordt.