of 61869 LinkedIn

Geen yoga voor ambtenaren

Een neutrale overheid mag geen belastinggeld mag aan het organiseren van lessen in yoga en mindfulness voor ambtenaren, vindt SGP-raadslid Rien Bruinooge uit het Zeeuwse Reimerswaal.

Yoga komt voort uit het hindoeïsme en mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Zo staan deze bewustwordings stimulerende stromingen beschreven in menig encyclopedie. En dat is precies de reden waarom een neutrale overheid geen belastinggeld mag besteden aan het organiseren van lessen in yoga en mindfulness voor ambtenaren, vindt SGP-raadslid Rien Bruinooge uit het Zeeuwse Reimerswaal.

Neutraal

De gemeente overweegt namelijk de lessen aan te bieden om de werkdruk op het gemeentehuis te verminderen. De christelijke partijen in de raad – ook de CU laat van zich horen – zien zoiets absoluut niet zitten. ‘Nodig dan naast de yogaleraar ook maar meteen een dominee, imam, rabbijn en pastoor uit’, zegt Bruinooge gekscherend tegen de Provinciaal Zeeuwse Courant. CU-raadslid Huib Bouwman valt de SGP-er bij. ‘We vragen ook niet aan het college om een middagpauzedienst te organiseren, dus ik zou zeggen: dan ook geen yogalessen.’ Het organiseren van religieuze aangelegenheden is geen taak van de overheid. Die behoort neutraal te zijn, benadrukt Bruinooge.

 

Bakermat
Nou ja, neutraal… We hebben het natuurlijk wel over de gemeente waar sinds jaar en dag christelijke partijen de dienst uitmaken. Reimerswaal, waar het college vorig jaar besloot vergunningen te verlenen voor de bouw van een megakerk voor tweeëneenhalf duizend gelovigen met een parkeerterrein voor honderden auto’s aan de rand van een natuurgebied. Reimerswaal, waar het zwembad op zondag potdicht is. Reimerswaal, de bakermat van de SGP, die daar dit jaar precies honderd jaar geleden werd opgericht. Daar kun je met geen yoga of mindfulness tegenop.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door José van Egmond (burgemeester) op
‘Genoemd artikel is nogal tendentieus en journalistiek broddelwerk. Dat een raadslid, ingegeven door principes, zijn mening geeft over ‘yoga of mindfulness’ tijdens een raadsdebat is een groot goed in Nederland. Uitlatingen waar je het inhoudelijk oneens mee kunt zijn. Dat kan. Als iemand van de Partij van de Dieren vindt dat de hapjes van een gemeentebestuur uitsluitend vegetarisch dienen te zijn, dan kun je dat niks vinden, maar onze lokale democratie bestaat per definitie uit verschil van mening over allerhande zaken. Binnenlands Bestuur vindt het kennelijk nodig om de uitspraken van een raadslid in één lijn te stellen met democratisch genomen besloten van de raad van Reimerswaal over zondagsrust en de bouw van een kerk en ziet daarbij gemakshalve over het hoofd dat die besluiten niet alleen van christelijke partijen afkomstig zijn, maar gebaseerd zijn op democratisch (en dus op basis van een meerderheid) genomen besluiten. Zo werkt dat in Nederland. Het artikel zet daarmee niet alleen christelijke partijen in een kwaad daglicht, maar doet een flinke poging een gemeente te ‘bashen’. Daarmee is de afslag naar ‘nepnieuws’ wel heel makkelijk en snel genomen. Binnenlands Bestuur onwaardig!’
Door Cees Damen (statisticus) op
Wat een onzin, yoga is geen religie.
Ik ben 12 jaar geleden begonnen met yoga omdat ik rsi-klachten (muisarm) had in mijn schouder. Sindsdien heb ik nergens last meer van.
Door C. Zwartendijk op
Wat een verfrissend geluid van SGP en ChristenUnie! Geloof en politiek moeten gescheiden zijn. Ga daar vooral mee door! Dan kunnen inwoners dus ook op zon- en feestdagen naar het zwembad, geen enkele medewerker draagt meer een kruisje of andere geloofsuiting, bij de kerstviering in Reimerswaal wordt alleen nog stilgestaan bij de terugkeer van het licht, geen kruisbeeld in het gemeentehuis, raadsvergaderingen zijn ook met beeld te volgen en bij de verkiezingen in 2020 verhouding man:vrouw fifty-fifty in plaats van de huidige 9:1.
Ga door!
Door Wim (Begeleider) op
Wat een idiote discussie aldaar. Om ontspanningsoefeningen te relateren aan de herkomst vanuit levensbeschouwing of filosofie.
Nog afgezien van de vraag of je hiermee de werkdruk oplost. Alle tijd die je (onder werktijd) stop in jezelf ben je kwijt voor het gewone werk voor anderen. Volgens mij kun je de tijd voor het oplossen van de werkdruk beter steken in het aanpassen van het weersysteem en zaken als deregulering van bureaucratie. Daar help namelijk geen Yoga, Mindfulness, dominee, pastoor of Iman tegen.
Door J. de Jong (financien) op
Ataturk was zijn tijd ver vooruit. Een harde scheiding tussen religie en moderne overheid, is wenselijk om vooruit te komen. Daar hoort naar mijn bescheiden mening niet alleen toe het niet toestaan van yoga- en mindfullness, maar ook het bestaan van politieke partijen op religieuze inslag.
Door Satan (Dwarsdenker) op
Lijkt me goed idee om de dominee, de imam, de rabbijn en de pastoor uit te nodigen voor de yoga-les en de mindfulness trainingen. Leren ze misschien nog wat.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik heb geen religieuze bezwaren maar ik heb ook niets met dit soort modieuze zweverigheden. Voor je het weet wordt Ratelslang weer op kosten van de samenleving ingehuurd.
Door sander wiedijk (werkbegeleider) op
Zullen als neutrale overheid dan de christelijke feestdagen ook maar opheffen en daarvoor in de plaats 5 verlof dagen toevoegen aan onze vrij in te vullen verlofdagen?.
Door Criticus op
Geschaard onder de nieuws, maar de laatste alinea spreekt boekdelen: dit is het schrijven van opinie door dhr. Kluis.
Uiteraard zijn goed recht, maar plaats het dan onder opinie.
Door Ben (jurist) op
Wat een geneuzel. Yoga zoals het in Nederland wordt gegeven heeft in principe niets met religie te maken. Yoga is wel een prima manier om te ontspannen. De christelijke partijen in Reimerswaal maken zich hiermee volstrekt belachelijk.