of 61869 LinkedIn

Geen woorden maar daden, ook op het stadhuis

Foto: @Rotterdam
Foto: @Rotterdam

‘Het balkon is alleen voor de koning. En voor Feyenoord.’ De bodes van het Rotterdamse stadhuis melden deze zin steevast bij een rondleiding door het gebouw aan de Coolsingel. En na vele jaren wachten was het eindelijk zover. De gemeenteambtenaren kregen overigens geen vrij voor de huldiging van de landskampioen, de dienstverlening ging gewoon door. ‘Niet lullen maar poetsen is zelfs vandaag ons credo’, lacht de gemeentewoordvoerder.

Stadhuisplein afgesloten

Naar schatting kwamen zo'n 150.000 fans maandag naar Rotterdam. Ruim voor de huldiging om 12.00 uur begon, riep de politie en de gemeente fans al op om niet meer naar de stad te komen, zo druk was het in het centrum. Het Stadhuisplein, waar de bordesscène plaatsvond, werd om 09.00 uur maandagochtend al afgesloten omdat er zoveel fans stonden. Ook andere locaties, waar de huldiging op grote schermen te volgen was, stroomden 's ochtends snel vol. Er werd zelfs een NL Alert bericht uitgestuurd waarin mensen werden gewaarschuwd niet naar Rotterdam te gaan.

Ambtenaren werken door

Op het stadhuis werd grotendeels doorgewerkt. Toegegeven, ook de communicatie met de woordvoerder van de Gemeente Rotterdam ging rond het middaguur via de Whatsapp. Een mondelinge toelichting bleek tijdens de huldiging en de balkonscene even niet mogelijk. Maar kort erna zat de communicatieambtenaar weer gewoon achter zijn bureau, net als de rest van de gemeenteambtenaren. Weliswaar een beetje anders dan normaal.

Flexwerken
‘Door de drukte voor het stadhuis was het voor burgers niet mogelijk om ons te bezoeken’, legt de woordvoerder uit. ‘Maar in verband met een verbouwing was de dienstverlening aan de burger toch al verspreid over verschillende locaties in de stad. Paspoorten konden hier voor de huldiging ook niet opgehaald worden.’ Vergaderingen werden verplaatst naar andere gemeentelijke gebouwen en de ambtenaren werd gevraagd om, indien mogelijk, ergens te gaan flexwerken.

Adelaar
Ook het college zat een half uur na de huldiging alweer in de auto richting vergaderlocatie. Blij en ongetwijfeld opgelucht. Want het enorme feest vergde nogal wat voorbereiding. Met alles was rekening gehouden. In de omgeving van het Stadhuisplein werd zelfs een roofvogel achter de hand gehouden. ‘De politie heeft de beschikking over adelaars die zijn getraind om vliegende objecten zoals drones in de lucht te onderscheppen', zei een politiewoordvoerster. Dat gebeurt om het publiek en de spelers te beschermen.’ De vogel hoefde echter niet in actie te komen, net als de politie. ‘Het is gelukkig allemaal goed gegaan’, aldus een blije gemeentewoordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.