of 63966 LinkedIn

'Geen vergoeding voor spookraadsleden'

Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) wil dat zogenoemde spookraadsleden geen vergoeding meer krijgen als zij regelmatig wegblijven bij vergaderingen en stemmingen.
4 reacties
Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) wil dat zogenoemde spookraadsleden geen vergoeding meer krijgen als zij regelmatig wegblijven bij vergaderingen en stemmingen.

Druppel
Voor Heijnen was het Nuenense raadslid Jirka van de Ven de druppel. Zij komt al bijna twee jaar niet op raadsvergaderingen. Heijnen dient binnenkort een motie in. Heijnen noemt spookraadsleden ‘absoluut gezien’ een klein probleem. ‘Maar het blijkt toch veel maatschappelijke en politieke onrust te veroorzaken als raadsleden niet verschijnen, maar wel hun zetel bezet houden.’ Heijnen wil de raadsvergoeding voor spookraadsleden op nul zetten.

 

Burgemeester
Nu kan de gemeenteraad via artikel 4 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden bepalen twintig procent van de vergoeding uit te keren op basis van het aantal bijgewoonde vergaderingen. Heijnen: ‘Ik wil naar 100 procent korting.’ De burgemeester is de meest aangewezen persoon om die beslissing te nemen. ‘Hij is benoemd en staat boven de partijen, dus dat voorkomt partijpolitieke toestanden. Als hij het gevoel heeft dat raadsleden de kantjes ervan af lopen, moet hij het recht krijgen ze voor te dragen bij het ministerie om ze te korten. Hoe dat precies moet gaan, moet ik nog uitdokteren. Het meedoen aan stemmingen vind ik een minimale vereiste.’

 

Van de Ven
Het genoemde ‘spookraadslid’ Jirka van de Ven ziet zichzelf helemaal niet als spookraadslid. ‘Ik ben twee jaar geleden afgetreden als wethouder na regelrechte chantage van mijn eigen partij, de VVD. Toen de fractievoorzitter vertrok, stond ik als volgende op de lijst en heb ik de zetel ingenomen. Ik mag nu wel naar de raad, maar niet meer namens de VVD. Ze willen niet samenwerken. Een nieuwe partij zie ik niet zitten, want ik wil de VVD vertegenwoordigen. Ik wacht op een uitspraak van het landelijk bestuur. Tot die tijd geef ik geen acte de presence.’

 

Verschillende kanten
Dat de PvdA haar kwalificeert als spookraadslid ‘moeten ze zelf weten’. ‘De motie klinkt leuk en aardig, maar er zitten vaak verschillende kanten aan zo’n situatie. Sommige mensen willen de partij een hak zetten en dan kan ik me iets bij de motie voorstellen, maar soms speelt er iets anders. Het heeft vaak een reden.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pieter Hoogerwoudt (machteloze burger) op
Jan: Ik weet niet hoe jij je raadslidschap heb uitgevoerd maar... 1. je bent volksvertegenwoordiger 2. je wordt verwacht te stemmen namens die mensen op raadsvergaderingen 3. de onkostenvergoeding kan vooral in grotere gemeenten al boven de bijstanduitkering komen 4. dat is dus niet erg als mensen niets doen 5. daarmee vind je het ook goed dat mensen niet werken, en de bijstand ontvangen zonder tegenprestatie 6. non-discussie, inderdaad uw bijdrage is volkomen nutteloos, benieuwd wat u heeft gespresteerd in uw raadsperiode
Door Jan (ambtenaar, ex-raadslid) op
niet bij een vergadering aanwezig zijn betekent niet automatisch dat je niet werkt. Bovendien krijg je als raadslid geen riant salaris maar meer een soort onkostenvergoeding. Het is dus de zoveelste nondiscussie.
Door Tom (Systeembeheerder) op
Waarom niet een soort OV chipkaart invoeren? Gewoon inchecken voor de vergadering of functiebijeenkomst, en uitchecken na afloop. Hiermee kan aangetoond worden wie er wel of niet is geweest, en kan een eventuele vergoeding aangepast worden.

Het voorbeeld van Van de Ven is natuurlijk idioot - zeggen dat je geen spookraadslid bent omdat je een uitspraak afwacht. Als je echt zo graag wilt, zal er actie moeten zijn, en niet passief afwachten.
Want los van welke reden ook - niet komen opdagen en wel betaald worden riekt naar oplichting.

Niet werken - of niet vergaderen - zou automatisch "niet betaald' moeten zijn.
Door Marco op
Vroeger hadden we een gezegde: wie niet werkt.....

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers