of 61869 LinkedIn

Geen vega-maandag bij gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht gaat niet uitsluitend vegetarische voeding aanbieden op maandag. Wethouder Linda Voorman (organisatie, GroenLinks) laat dat weten in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

De gemeente Utrecht gaat niet uitsluitend vegetarische voeding aanbieden op maandag. Wethouder Linda Voortman (organisatie, GroenLinks) laat dat weten in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

‘Eigen verantwoordelijkheid stimuleren’

Verstokte carnivoren moeten het bij de gemeente Utrecht sinds 2017 al twee keer per jaar zonder hun stukje vlees of vis stellen: op dierendag (4 oktober) en op dag van de duurzaamheid (10 oktober). In een voorstel van de Partij voor de Dieren om naar voorbeeld van de Universiteit ook elke maandag uitsluitend vegetarische maaltijden aan te bieden, ziet Voortman echter nog geen heil. ‘We willen de bewuste keuze voor gezonde producten en de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers stimuleren’, aldus Voortman. ‘Een vaste vegadag vinden we daar niet bij passen.’ Een andere reden om voorlopig geen ‘meatfree monday’ in te voeren, is dat er huurders in het stadskantoor en stadhuis zitten waarmee wijzigingen in het kantinebeleid moeten worden afgestemd.

 

Inkoop vlees en vis afgenomen

Wel laat Voortman namens het college weten dat zij het kantinebeleid van de universiteit sympathiek vindt en dat sinds dit jaar inmiddels de helft van het aanbod in de gemeentelijke kantines vegetarisch is. ‘Voor de cateringmap 2019 gaan we met de cateraar onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het vega-aanbod verder te stimuleren’, laat zij in de brief weten. In reactie op een vraag van de Partij voor de Dieren schrijft Voortman dat het aandeel van vlees- en visproducten in de totale cateringinkoop van de gemeente de laatste tijd is afgenomen van 17,9 procent naar 12 procent.

 

Bitterballenmotie

Een jaar geleden ontstond er fikse onenigheid tussen de plaatselijke VVD-fractie en andere partijen in de Utrechtse gemeenteraad nadat deze een motie van de Partij voor de Dieren goedkeurde die voorschrijft dat de helft van de hapjes op gemeentelijke evenementen vegetarisch moet zijn. De VVD diende daarop een ‘bitterballenmotie’ in met de strekking dat de uitbreiding van het vegetarisch aanbod niet ten koste zou moeten gaan van het niet-vegetarisch aanbod. De VVD stond in die motie echter alleen en kreeg felle kritiek. Die kwam onder andere van het CDA, dat de motie gênant noemde. Klaas Verschuure, destijds nog D66-fractievoorzitter, verweet de VVD dat deze het aanzien van de Utrechtse politiek had geschaad. ‘Alsof wij niets beters te doen hebben dan praten over borrelhapjes’, zei Verschuure over de motie.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Echt jammer hoor, nu kunnen we een autoloze maandag in Utrech ook wel vergeten.
Ik ben eigenlijk ook wel voor een vliegtuig-vrije maandag, dat zou opluchting geven voor elke Nederlander.
Door Jan (jurist) op
Ik wacht vol spanning op de horde 'boe linkse meuk'-roepers, terwijl er overweldigend empirisch bewijs is over de schade die overmatige vleesconsumptie (en ipso facto productie) toebrengt aan ons klimaat en de volksgezondheid.

Je hoeft niet dagelijks vlees te eten. Het is op geen enkele mogelijke manier een basale biologische behoefte of een fysiologische noodzaak. In tegendeel, het is bijzonder ongezond en schaadt ook nog eens dier en milieu.

Ik wacht op vol smart op de tirades van rechtse mannetjes zonder argumenten.