of 59206 LinkedIn

Geen schadevergoeding voor oud-ambtenaar Schiedam

Het Bureau Integriteit Nederlands Gemeenten (BING) hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een voormalig topambtenaar van de gemeente Schiedam. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

Het Bureau Integriteit Nederlands Gemeenten (BING) hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een voormalig topambtenaar van de gemeente Schiedam. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

Angstcultuur

De ambtenaar, Hans Boet, had een schadevergoeding van ruim acht ton geëist van de gemeente Schiedam. BING deed in 2011 onderzoek naar de vermeende angstcultuur in het Schiedamse gemeentehuis ten tijde van het burgemeesterschap van Wilma Verver. Dat rapport vormde de aanleiding voor het ontslag van de topambtenaar. Boet probeerde de schade die hij daarvan ondervond in eerste instantie gecompenseerd te krijgen via een kortgeding, gevolgd door een bodemprocedure. Zowel de rechtbank als het gerechtshof meende dat er geen reden was voor een voorschotbetaling. De Rechtbank Midden-Nederland heeft de claim van de voormalig clustermanager nu in zijn geheel afgewezen.

 

Geen relatie

Duidelijk is volgens de rechter wel dat het onderzoeksbureau BING fouten heeft gemaakt. Dat was ook in eerdere uitspraken door lagere rechtbanken al bevestigd. Eerder concludeerde een rechtbank dat Boet onterecht strafontslag had gekregen. De rechter zag echter geen relatie tussen het rapport en de schade die het vertrek van Boet hem volgens hem had opgeleverd. De ambtenaar had namelijk een vertrekregeling geaccepteerd van enkele tonnen. Ook maakte het ontslag deel uit van een reorganisatie, waarbij alle clustermanagers hun functie verloren.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar op
Een onterecht strafontslag is nogal wat en zorgt er voor dat je ook na vervolgprocedures het nakijken hebt. Ook al win je in beroep en hoger beroep. Geen inkomen of uitkering is je deel tot de uurspraak. Geld voor een advocaat is er dan niet. Evenmin op een nieuwe baan door deze reputatieschade. Terug naar je oude baan is ook geen optie meer door bewust gecreëerde incompatibilite d'humeure. De advocaten die hier verantwoordelijk voor zijn, zouden van het tableau geschrapt moeten worden. Centrale Raad van Beroep geeft ook bij positieve uitspraak niets extra's in financiele zin mee. Gaat er vanuit dat positieve uitspraak volstaat. Hoeveel ambtenaren is dit ontetechte strafontslag al niet overkomen. Gemeente Zevenaar weet er bijv. alles van. Zie raadsenqueterapport.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!