of 59123 LinkedIn

Geen rokjesverbod voor Amsterdamse ambtenaren

Vrouwelijke baliemedewerkers in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij 'professioneel en representatief gekleed' gaan.
4 reacties

Vrouwelijke baliemedewerkers in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij 'professioneel en representatief gekleed' gaan.

Hele stad
Die kledingvoorschriften gelden voor alle ambtenaren in de hele stad, liet een woordvoerder van de gemeente weten. Er was ophef ontstaan over een verbod op te korte rokjes in het stadsdeel. In een e-mail van een teamleider stond dat vrouwelijke ambtenaren geen knielaarzen en korte rokjes of jurkjes meer mogen dragen.


Absurde voorschriften

Op Twitter wordt met hashtag #rokjesgate veel kritiek geuit op de kwestie, die werd aangezwengeld door de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente. D66 in Nieuw-West gaat vragen stellen over de 'absurde kledingvoorschriften. De partij noemt het een slechte zaak dat het stadsdeel strengere richtlijnen hanteert dan in de stad is afgesproken. 'Dit soort eisen horen niet in een open en tolerante stad als Amsterdam.'
 

Manager 

De gemeente gaat nog uitzoeken wat zich precies heeft afgespeeld in Nieuw-West. Er was een discussie op de werkvloer nadat een medewerkster een heel kort rokje aanhad, waarbij naar verluidt de billen te zien waren. Collega's hebben dit toen aangekaart bij de vrouwelijke manager.

Gesprek
De gemeente Amsterdam heeft bekend gemaakt in gesprek te gaan met de manager en de medewerkers in stadsdeel Nieuw-West over het opvatten van het kledingvoorschrift. 
Op woensdagochtend was er al overleg van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho en de directeur van de dienst dienstverlening met de direct betrokkenen. De ophef ontstond toen een vrouwelijke manager van het stadsdeel in een e-mail aan vrouwelijke baliemedewerkers had laten weten dat zij geen te korte rokjes en jurkjes of knielaarzen mogen dragen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Eva. Er staat o.a. in de laatste zin toch echt vrouwelijke manager=zij. Quote: De ophef ontstond toen een vrouwelijke manager van het stadsdeel in een e-mail aan vrouwelijke baliemedewerkers had laten weten dat zij geen te korte rokjes en jurkjes of knielaarzen mogen dragen. (ANP) Ook: Er was een discussie op de werkvloer nadat een medewerkster een heel kort rokje aanhad, waarbij naar verluidt de billen te zien waren. Collega's hebben dit toen aangekaart bij de vrouwelijke manager. einde quotes. Vermoedelijk was dit afgunst, iets dat wel vaker voorkomt zodra vrouwen zich gepiepeld voelen. Dat van die nagenoeg blote billen lijkt wat overdreven qua kleding! Nu wordt vermeld. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij 'professioneel en representatief gekleed' gaan. Dit is een professionele dooddoener. Wat is professioneel kleden en wat is representatief kleden? Hier komt nog wel respons op. Eens met Pel: de burka kan professioneel worden geacht wanneer je rekening houdt met je klanten; vraag maar aan de wethouder. Ik denk dat de gemeente Amsterdam eens bij de curatoren van V&D moet informeren of er bedrijfskleding over is. Eindelijk iets goedkoop te verkrijgen dus geen miljoenenverliezen.
Door secretaris ver. PEL op
Het begint met dit soort kledingvoorschriften en het eindigt met een burka? Dank zij ruggengraatloze managers. Geen millimeter toegeven aan dat soort uitgeoefende druk.
Door Frank op
Zo, die waan van de dag hebben we ook weer gehad, is er weer plaats voor 'echt' nieuws....
Door eva op
Hoewel deze manager mogelijk een beetje doorslaat, snap ik zijn standpunt wel. Ik ken van die dames met ultra korte rokjes en een string eronder of een diep decolletee en heren met overhemden die ver openhangen en ruime blik bieden op een enorme bos borsthaar of slippers aan hun voeten...
Je moet je op je werk professioneel kleden. Niet alleen in een functie waar je klantcontact hebt, ook op de werkvloer tussen je collega's.
Als je geen uniform aan wil op je werk, heb dan het gezonde verstand en de professionaliteit om niet in je kroeg-kleding naar je werk te gaan.