Advertentie
carrière / Nieuws

Geen hervatting overleg cao rijk

De vakbonden FNV, CNV en CMHF hebben dat te horen gekregen van de onderhandelaars namens het rijk. De partijen voerden maandag 10 mei een verkennend gesprek om af te tasten of hervatting van de cao-onderhandeling zinvol was. Na een bedenktijd heeft het rijk als werkgever de bonden laten weten ‘hier meer tijd voor nodig te hebben.’ Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert verder commentaar te geven op die mededeling.

18 mei 2021
cao---shutterstock-1960157599.jpg
Shutterstock

Er komen voorlopig geen onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren. De rijksoverheid wil daar als werkgever niet aan.

De vakbonden FNV, CNV en CMHF hebben dat te horen gekregen van de onderhandelaars namens het rijk. De partijen voerden maandag 10 mei een verkennend gesprek om af te tasten of hervatting van de cao-onderhandeling zinvol was. Na een bedenktijd heeft het rijk als werkgever de bonden laten weten ‘hier meer tijd voor nodig te hebben.’ Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert verder commentaar te geven op die mededeling.


5 versus 1 procent
Op 18 februari stopten de cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren omdat de betrokken partijen niet nader tot elkaar kwamen. Het loonbod van werkgever rijk was 1 procent erbij in 2021. De bonden vonden dat geen serieus bod – FNV Overheid eiste 5 procent – en schorten daarop de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren op.

Nieuw kabinet
De vakbonden vinden het nu echter belangrijk dat de cao-onderhandelingen snel weer worden voortgezet. Ze vinden het namelijk niet verantwoord daarmee te wachten tot er een nieuw kabinet zit. Een belangrijke reden voor de bonden de draad eventueel weer op te pakken, was dat er voor sommige afspraken maar beperkt tijd is. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de tijdelijke mogelijkheid vervroegd uit te treden. Verder vinden de bonden het nodig dat er duidelijkheid komt over de thuiswerkvergoeding voor ambtenaren. Ondanks het feit dat het rijk de boot vooralsnog afhoudt, blijven de bonden de hoop koesteren snel weer om de onderhandelingstafel te kunnen.

Manifestatie
Woensdagmiddag 19 mei houden de FNV vakbonden voor overheid, onderwijs, politie en militairen een manifestatie op het Malieveld in Den Haag voor onder andere meer waardering, zekerheid en inkomen en minder werkdruk voor medewerkers in de publieke sector.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wietske
Neem bij deze onderhandelingen ook de korting op de AOW mee. Zo is dit jaar het vakantiegeld AOW nog maar 450 euro.

Marja / -
Ik lees hier onder een reactie over salaris gemeente en rijksambtenaren. Als je de salarisschalen naast elkaar legt zit daar zeer weinig verschil tussen.

Waar ik op wil reageren is dat zoals in het regeerakkoord staat 3 jaar eerder kunnen stoppen met werken dat daar inderdaad niet thuis gegeven wordt door de overheid. Het wordt in allerlei cao’s afgesproken. Maar wat zeggen de onderhandelaars overheid nee dat is te duur, mensen worden al duurzaam aan het werk gehouden. Wat een onzin mijn man werkt bijna 46 jaar bij de Douane en 45 dienstjaren geldt ook niet om eerder te kunnen stoppen. Dus als hij tot 67 jaar door moet werken heeft hij bijna 50 dienstjaren. En dan ook nog eens bijna 50 jaar onregelmatig gewerkt en in weekenden. Dus ik vind zeker dat men zich hard moet maken voor 3 jaar eerder te kunnen stoppen
Hans / Douaneambtenaar
Klopt Marja, ook ik werk 46 jaar als douane ambtenaar en altijd in onregelmatige diensten, en te duur ? maximaal €22000 tegen nu ruim €50000 een kind ziet wat voordeliger is voor de staat

Hans
Marja / -
Hallo Hans,



Idd die bedragen kloppen.

Dan geef ik nog een voorbeeld:

Als ze bijv een jonger iemand aannemen die bijv. Nu in de WW zit die dus ook geld kost en die nu bijv € 1500,00 in de WW heeft tel daar het bedrag van € 1200,00 bij op wat ouderen mee zouden krijgen als ze 3 jaar eerder stoppen. Zijn ze nog niet zoveel geld kwijt dan salaris van die ouderen.

En een jonger iemand heeft een baan ipv WW.

Mijn man zegt dan zo kijkt de overheid niet is een ander potje. Dan zeg ik maakt voor mij niet uit hoe je het wendt of keert. Het is geld van de overheid.



En volgens minister Koolmees heb je lang genoeg gewerkt als je 45 jaar hebt gewerkt.



Ik heb zelf ook een e-mail gestuurd naar de overheid iemand van D66 van de 2de kamer. Ze zou proberen het op de agenda te zetten nou ik hoop het.
henk
Logisch. eerst moet Hugo nog uitleggen wat hij met al die miljarden binnen VWS heeft gedaan ( zie rapport Rekenkamer)
pieter / wegkijker
Gokje. Rijk 2,5% er bij.

Gemeenten 0,7%

Afstand rijk gemeenten weer 1,8% groter.
Advertentie