of 59244 LinkedIn

Geen borrel voor de wethouder

Uit de antwoorden blijkt dat de gemiddelde Nederlander de wethouders een hoge morele standaard oplegt. Een kopje koffie? Ja, dat mag de wethouder accepteren, vindt 99 procent van de respondenten. En een frisdrankje kan ook nog wel. Bij een gebakje bij de koffie blijkt toch 7 procent al de wenkbrauwen te fronsen en een bitterbal of toastje gaat 21 procent van de Nederlanders al te ver.

‘De ondernemersvereniging nodigt een wethouder uit voor een overleg. Wat mag de wethouder tijdens zo’n overleg wel en niet accepteren?’ Het was een van de vragen die onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur voorlegde aan ruim 3200 Nederlanders. 

Het onderzoek moest een beeld geven van hoe de Nederlander denkt over de integriteit van lokale bestuurders. Uit de antwoorden blijkt dat de gemiddelde Nederlander de wethouders een hoge morele standaard oplegt. Een kopje koffie? Ja, dat mag de wethouder accepteren, vindt 99 procent van de respondenten. En een frisdrankje kan ook nog wel. Bij een gebakje bij de koffie blijkt toch 7 procent al de wenkbrauwen te fronsen en een bitterbal of toastje gaat 21 procent van de Nederlanders al te ver.

Komt er een borrel bij kijken, dan blijkt een ruime meerderheid (68 procent) van de respondenten van mening dat een wethouder dit niet mag accepteren. En een diner is voor 70 procent uit den boze. Zeker als daar ook nog eens een wijnarrangement bij komt kijken. Dan vindt 88 procent van de Nederlanders dat de wethouder de grenzen van het betamelijke overschrijdt. Ambtenaren en bestuurders mogen geen presentjes accepteren met een hogere waarde dan 50 euro.

Daarnaast moet iedere gift, ongeacht de waarde, worden gemeld bij de organisatie. Binnenlands Bestuur wilde weten of de Nederlander daarvan op de hoogte is. Zes van de tien gaven het juiste antwoord: iedere gift moet worden gemeld. 17 procent meent dat dit alleen geldt voor giften boven de 25 euro en 13 procent denkt dat de grens bij 50 euro ligt. Slechts 2 procent denkt dat de grens bij 250 euro ligt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Kap op
Als 20% al niet vindt dat je geen bitterbal mag aannemen dan raakt de mening van de Nederlander kant noch wal
Door Daan op
Wat de Nederlander hiervan vindt heeft niks met integriteit te maken. Het heeft met misgunnen te maken. Want het interesseert diezelfde Nederlander verder niks dat de wethouder in de Rotary zit, in een platform met het bedrijfsleven zit of innige banden blijft onderhouden met het bedrijf waar hij eerder voor werkte.