of 59250 LinkedIn

FVN verliest hoger beroep over cao ambtenaren

De FNV trekt ook in de hogerberoepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren aan het kortste eind. Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren dinsdag afgewezen.
7 reacties

De FNV trekt ook in de hogerberoepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren aan het kortste eind. Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren dinsdag afgewezen.

Kort geding
Eerder had de voorzieningenrechter de vakbond al in het ongelijk gesteld in het kort geding dat FNV had aangespannen tegen de overheid en drie kleine vakbonden voor overheidspersoneel. Tegen die beslissing was FNV in beroep gegaan bij het hof.

Sigaar uit eigen doos
FNV is geen partij bij het loonakkoord dat de overheid in juli sloot met de drie vakorganisaties. De vakcentrale haakte af bij de onderhandelingen omdat een deel van de in het akkoord geregelde loonsverhoging wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Volgens FNV raakt 'deze sigaar uit eigen doos' de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

Open en reëel overleg
De vakcentrale beriep zich er bij de rechter op dat geen sprake is geweest van het vereiste open en reëel overleg over het loonakkoord. Net als de voorzieningenrechter verwerpt het hof dit argument. FNV was in een vroeg stadium betrokken bij de besprekingen, nam er actief aan deel en besloot zelf in een laat stadium het overleg te verlaten. Met de drie andere vakbonden is er ook volgens het hof de vereiste meerderheid om het loonakkoord te sluiten.

Onderhandelingsakkoorden
Het loonakkoord voorziet in een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren en onderwijzers, die jarenlang op de nullijn hebben gezeten. Op basis van het loonakkoord zijn de afgelopen periode al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht. 
(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is de wereld op zijn kop:
a. kennelijk denkt deze minister een loonsverhoging ook te kunnen dekken uit pensioengelden van gepensioneerden, die daarover niets wordt gevraagd dan wel nog erger daarop geen inbreng hebben.
b. het ABP heeft al enige jaren te maken met een te laag dekkingspercentage veroorzaakt door toekomstige verplichtingen (oorzaak banken/ landencrisis met lage rentepercentages ECB/marktrente en waarvan vooral landen zelf (hoge schulden) profiteren. Vervolgens denken een minister en enkele vakbonden (met een zeer beperkt aantal leden) een groot deel van een loonsverbetering te kunnen dekken uit de pensioenen van alle deelnemers (ook van de al gepensioneerden).
c. de financiële consequenties voor de pensioenen belopen afhankelijk van de leeftijd vanaf 25 jaar tot ouder ca 15% tot 1% (zie berekeningen ABP).
Er staat de FNV in dit geval nog het volgende te doen:
1. ga eindelijk eens regelen dat bij de besluitvormingsprocedure in het het CAO-overleg wordt uitgegaan van een evenredige vertegenwoordiging na rato van het aantal leden van een vakbond. Het FNV is hierdoor in het verleden al eerder in de problemen gekomen; waarom is dat dan nog steeds niet geregeld?
2. hopelijk komt er via de ingeschakelde bemiddelaar nog een passende oplossing uit de bus en
3. anders blijft er niet veel over dan actie, actie en nog eens actie.

Dit heeft namelijk met algemeen behoorlijk bestuur en CAO-overleg niets meer te maken. Maar dat zijn we zo langzamerhand van dit Kabinet wel gewend.
Door Willem van der Vaart op
In mijn beleving heeft FNV gegokt en verloren. FNV heeft er voor gekozen om het overleg te verlaten om later dan later bij de rechter te claimen dat er geen open en reëel overleg heeft plaatsgevonden en zodoende toch haar zin door te drukken. Door weg te lopen en deze gok te nemen, heeft FNV zichzelf en de ambtenaren een bijzonder slechte dienst bewezen.
Door Johannes (adviseur) op
Het gaat om een CAO voor rijksambtenaren. Hoe kan dit dan effect hebben op de pensioenen van andere ambtenaren? Dan zou inderdaad sprake zijn van diefstal omdat deze groep geen enkele zeggenschap heeft gehad over de aanwending van de ingelegde premies. De minister van BZ gaat niet over de CAO gemeenten of provincies.
Door Henk op
de minister en cnv stelen uit mijn pensioen. Het mag ook nog! Wat een land??
Door Donders (mederwerker) op
Ja de FNV heeft steken laten vallen maar de CNV heeft de werknemers verkocht.door hun eigen pensioen op te eten maar het ergste in dat men ook de pensioen van andere werknemers weggeven aan deze rijks ambtenaren en staan de gemeente ambtenaren in de kou bedankt CNV voor jullie verraad.
Door Albertus op
De FNV heeft zichzelf buitenspel gezet om daarna te gaan kermen dat het buitenspel staat. De rechter heeft dat door en wijst de eisen van de bond af. De FNV bewijst zichzelf een slechte dienst: het zet zichzelf buitenspel, kan vervolgens niet meer voorkomen dat er een CAO-oplossing wordt gevonden, die de FNV onplezierig vindt, en roept dan boos dat het allemaal niet in de haak is. Met een dergelijke onderhandelingsstrategie zal jet nooit iets bereiken. Onprofessioneel van een club als de FNV.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Bestaat de mogelijkheid om de overheid aan te klagen wegens diefstal van mijn pensioengeld?
Dit is toch te belachelijk voor woorden. Ze pikken het van mij en geven het genereus aan een ander????