Advertentie
carrière / Nieuws

Frauderende ambtenaren duperen Amsterdam

32 fraudezaken door ambteanren in Amsterdam in de afgelopen vier jaar. ‘Een aanzienlijk aantal', constateert burgemeester Eberhard van der Laan die daarom een zogeheten anti-fraudeoffensief is begonnen.

13 december 2016

Van kleinschalig gesjoemel met uren en declaraties tot diefstal van aanzienlijke bedragen. Bij de gemeente Amsterdam kwamen de afgelopen vier jaar 32 zaken aan het licht van fraude door medewerkers, blijkt dinsdag uit een inventarisatie van het stadsbestuur op verzoek van De Telegraaf. ‘Een aanzienlijk aantal', constateert burgemeester Eberhard van der Laan die daarom een zogeheten anti-fraudeoffensief is begonnen.

Minder kwetsbaar
Dit offensief moet ertoe leiden dat de gemeente minder kwetsbaar wordt voor fraude en dat op alle niveaus duidelijk wordt welke ‘ramen en deuren gesloten moeten worden voor kwaadwillenden’, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Volgens hem gaat het om een serieus probleem dat blijvend de aandacht verdient.

Zorgvuldig
‘Integriteit is belangrijk, want het raakt aan het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben’, aldus de burgemeester. ‘Amsterdammers mogen van ons verwachten dat we altijd en overal zorgvuldig om gaan met de schatten die ons worden toevertrouwd, of het nu geld is, of informatie, of iets anders.’ (ANP)

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Het is niet alleen een aanzienlijk aantal, maar het gaat in een paar gevallen om erg veel geld. De groep is divers samengesteld, van gesjoemel om een extra vrije dag te krijgen, tot het versturen en uitbetaald krijgen van valse facturen van vele tonnen. Ze worden nu over een kam geschoren: het is inderdaad allebei niet integer, Maar ik vind het vervalsen van een rouwadvertentie om een dag vrij te krijgen van een andere orde dan het strooien met valse facturen (en die nog betaald krijgen ook). van, in totaal, € 500.000.
Philippens
De uitspraak van de burgervader van het dorp Amsterdam en van links Nederland "Integriteit is belangrijk, want het raakt aan het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben" maakt duidelijk dat de oplichters en landverraders nog steeds denken dat we ze vertrouwen. Wat voor idiote hebben toch die op de stoel van het beleid zitten
doeterniettoe / -
@Philippens:

uw reactie is een fatsoenlijk Nederlander onwaardig.
Philippens
@doetterniettoe: Wel eens van Toon Hooijmaaijers gehoord ? Was ook wethouder in Amsterdam. Heeft jaren in de bak gezeten voor fraude, omkoping en witwassen, begaan als bestuurder. Dat bewijst alleen al gelijk van mijn bijdrage.
Paul / projectleider
@doeterniettoe



don't feed the trolls...
diederik / voorzitter Inspraakorgaan gemeente Sint Willebrord
Ik wijs de lezers graag op de honderden (ja: honderden) verschillende subsidies die de stad Amsterdam met gulle hand over de stad strooit. (link:https://www.amsterdam.nl/subsidies/onderwerp/)

Als u werkelijk gelooft dat er pver een periode van vier jaar slechts 32 amsterdamse ambtenaren zich schuldig hebben gemaakt aan fraude ..... .
Erik
@Diederik: a. link werkt niet. b. suggestie dat er een verband is tussen aantal subsidies en en fraude is domweg laster. Hard bewijs of mond houden.
Erik
@Diederik2: mwahaha er bestaat helemaal geen gemeente Sint Willebrord. Laat staan een inspraakorgaan voor deze gemeente. Interessante poging tot legitimiteit/autoriteit.
Jansma
Wat jammer dat al die goede inspanningen met bureau Integriteit van zo'n 10 jaar geleden niet zijn blijven hangen. Zo zie je maar, integriteit moet je altijd onder de aandacht blijven brengen. Het lijkt alsof de gemeente nu weer terug bij af is?
Willem / AS
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. De ambtenarij is een weergave van de samenleving. Waar gehakt wordt vallen spaanders. En ja, integriteit is een kwestie van lange adem en bovenal is goed voorbeeldgedrag door de bestuurders essentieel voor het slagen. Idem in het bedrijfsleven.
Baron d ' ansembourg / SECRETARIS BELEIDSCOMMISIE HONDENUITLAATSTROKENOVERLEG sCHIERMINNIKOOG
https://nl.wikipedia.org/wiki/St._Willebrord



@ Alfred: https://www.google.nl/?gfe_rd=cr&ei=ZvZZVKygNIXg …
Paul / projectleider
Natuurlijk maakt gelegenheid de dief (veel potjes, subsidies, verschillende boekhoudingen, onoverzichtelijk etc.). vraag mij af of er ook een correlatie is met de hoeveelheid flexwerkers die bij A'dam in dienst is
K. de Beer / Adviseur
Hulde aan De Telegraaf. Eigenlijk zou gemeente Amsterdam hier zelf spontaan mee in de openbaarheid moeten treden om integriteit transparant te maken. Oud-wethouder Ien Dales heeft het goede voorbeeld gegeven met haar onverwoestbare slogan "Een beetje integer kan niet". Wil de overheid de kloof met de burger verkleinen, dan past een open houding van wat kan en wat niet kan. Laat zien dat je ambtenaren een schop onder de kont geeft als ze corrupt zijn of fraude plegen. Dit gaat uiteraard ook op voor bestuurders waar de lat nog een stukje hoger mag liggen.
Paul / projectleider
@K. de Beer

Hebben ze in Amsterdam al jaren en ze publiceren er ook over. Weet dan ook niet wat de vraag van de Telegrof was?

https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/org …
Advertentie