of 63372 LinkedIn

Frauderende ambtenaren duperen Amsterdam

32 fraudezaken door ambteanren in Amsterdam in de afgelopen vier jaar. ‘Een aanzienlijk aantal', constateert burgemeester Eberhard van der Laan die daarom een zogeheten anti-fraudeoffensief is begonnen.
14 reacties

Van kleinschalig gesjoemel met uren en declaraties tot diefstal van aanzienlijke bedragen. Bij de gemeente Amsterdam kwamen de afgelopen vier jaar 32 zaken aan het licht van fraude door medewerkers, blijkt dinsdag uit een inventarisatie van het stadsbestuur op verzoek van De Telegraaf. ‘Een aanzienlijk aantal', constateert burgemeester Eberhard van der Laan die daarom een zogeheten anti-fraudeoffensief is begonnen.

Minder kwetsbaar
Dit offensief moet ertoe leiden dat de gemeente minder kwetsbaar wordt voor fraude en dat op alle niveaus duidelijk wordt welke ‘ramen en deuren gesloten moeten worden voor kwaadwillenden’, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Volgens hem gaat het om een serieus probleem dat blijvend de aandacht verdient.

Zorgvuldig
‘Integriteit is belangrijk, want het raakt aan het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben’, aldus de burgemeester. ‘Amsterdammers mogen van ons verwachten dat we altijd en overal zorgvuldig om gaan met de schatten die ons worden toevertrouwd, of het nu geld is, of informatie, of iets anders.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door K. de Beer (adviseur) op
Hulde aan De Telegraaf. Eigenlijk zou gemeente Amsterdam hier zelf spontaan mee in de openbaarheid moeten treden om integriteit transparant te maken. Oud-wethouder Ien Dales heeft het goede voorbeeld gegeven met haar onverwoestbare slogan "Een beetje integer kan niet". Wil de overheid de kloof met de burger verkleinen, dan past een open houding van wat kan en wat niet kan. Laat zien dat je ambtenaren een schop onder de kont geeft als ze corrupt zijn of fraude plegen. Dit gaat uiteraard ook op voor bestuurders waar de lat nog een stukje hoger mag liggen.
Door p op
Natuurlijk maakt gelegenheid de dief (veel potjes, subsidies, verschillende boekhoudingen, onoverzichtelijk etc.). vraag mij af of er ook een correlatie is met de hoeveelheid flexwerkers die bij A'dam in dienst is
Door Willem op
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. De ambtenarij is een weergave van de samenleving. Waar gehakt wordt vallen spaanders. En ja, integriteit is een kwestie van lange adem en bovenal is goed voorbeeldgedrag door de bestuurders essentieel voor het slagen. Idem in het bedrijfsleven.
Door Jansma op
Wat jammer dat al die goede inspanningen met bureau Integriteit van zo'n 10 jaar geleden niet zijn blijven hangen. Zo zie je maar, integriteit moet je altijd onder de aandacht blijven brengen. Het lijkt alsof de gemeente nu weer terug bij af is?
Door Alfred op
@Diederik2: mwahaha er bestaat helemaal geen gemeente Sint Willebrord. Laat staan een inspraakorgaan voor deze gemeente. Interessante poging tot legitimiteit/autoriteit.
Door Alfred op
@Diederik: a. link werkt niet. b. suggestie dat er een verband is tussen aantal subsidies en en fraude is domweg laster. Hard bewijs of mond houden.
Door diederik (voorzitter Inspraakorgaan gemeente Sint Willebrord) op
Ik wijs de lezers graag op de honderden (ja: honderden) verschillende subsidies die de stad Amsterdam met gulle hand over de stad strooit. (link:https://www.amsterdam.nl/subsidies/onderwerp/)
Als u werkelijk gelooft dat er pver een periode van vier jaar slechts 32 amsterdamse ambtenaren zich schuldig hebben gemaakt aan fraude ..... .
Door p op
@doeterniettoe

don't feed the trolls...

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers