of 60220 LinkedIn

Foute interpretatie Generatiepact treft meer ambtenaren

Een deel van de ambtenaren dat meedoet aan het Generatiepact en het salaris laat aanvullen met een deeltijdpensioen moet een bedrag terugbetalen. Door een verkeerde interpretatie hebben ze teveel pensioen opgenomen en profiteren ze onterecht twee keer van de fiscale voordelen.

Tachtig ambtenaren van de Gemeente Den Haag worden vanwege verkeerd geïnterpreteerde regels rond het Generatiepact tot zo’n honderd euro per maand gekort op hun pensioen. Volgens deskundigen kunnen deelnemers met een keuze- of deelpensioen in het hele land met navorderingen te maken krijgen. Zij gingen er vanuit dat ze pensioen op konden bouwen op het reeds uitgekeerde, oftewel voorgeschoten pensioen. En die veronderstelling bleek onterecht. 

Misverstand
Het gaat dus uitsluitend om Generatiepactdeelnemers die een aparte aanvulling hebben  in de vorm van een deeltijdpensioen. Deze ambtenaren hebben teveel pensioen opgenomen maar begingen de fout niet bewust. De oorzaak ligt bij een misverstand tussen de werkgever Den Haag en het pensioenfonds ABP. Extra pijnlijk, omdat Den Haag de eerste gemeente was die het Generatiepact invoerde en een voorbeeld voor andere gemeenten was. Het is dus aannemelijk dat meer gemeenteambtenaren in Nederland voor deze onjuiste constructie hebben gekozen, vermoedt ook het ABP. ‘We hebben inmiddels alle gemeentelijke werkgevers op deze kwestie gewezen maar we hebben nog geen beeld om hoeveel gevallen het gaat.’


Verjongen

Het Generatiepact is een afspraak tussen werkgever en werknemer met als doel om de gemiddelde leeftijd van het gemeentehuis naar beneden te brengen. Oudere ambtenaren kunnen ervoor kiezen wat minder te gaan werken. De organisatie kan hierdoor besparen op loonkosten en investeren in jong bloed. De gemeente compenseert een deel van de uren die deze mensen inleveren.  Een populaire vorm is de 60-80-100-manier. Hierbij werkt de ambtenaar nog maar 60 procent in tijd voor 80 procent salaris met 100 procent pensioenopbouw. Maar er zijn ook opties om het salaris tot 100 procent aan te vullen met het ABP Keuzepensioen. Alleen deelnemers van deze laatste vorm lopen kans een verkeerde constructie te hebben afgesloten. Niet alle ambtenaren die meedoen aan het Generatiepact hoeven dus bang te zijn dat ze een bedrag aan het pensioenfonds moeten terugbetalen.


Terug betalen

Als het aan het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) ligt, wordt het reeds uitgekeerde pensioen direct terugbetaald. ‘Als de verrekening niet nu plaats zou vinden, krijgen de betrokken deelnemers nu te maken met een fiscale naheffing,’ aldus de woordvoerder, ‘bovendien is het in strijd met onze regeling’. Overigens benadrukt hij dat de rol van het pensioenfonds in deze kwestie maar beperkt is. ‘We hebben de fout gesignaleerd en de belastingdienst heeft het ook geconstateerd. Het is in feite een zaak voor de werkgever, die heeft de combinatie Generatiepact en keuzepensioen aan de deelnemers aangeboden. Op die manier komen ze als het ware uit op 120 procent loon en dat is 20 teveel. Dat deel moet dus worden teruggestort.’


Minder pijn

Hans van den As, Generatiepact-deskundige bij PRO-ambt, vermoedt dat er meer ambtenaren dan alleen de Haagse in deze valkuil zijn terecht gekomen. ‘Dat kan haast niet anders, maar om hoeveel ambtenaren het gaat is nu nog niet duidelijk.’ Hij benadrukt dat de fout niets te maken heeft met het Generatiepact noch met de werkgever. ‘Het keuzepensioen is iets tussen de werknemer en het pensioenfonds. In dit geval zou het ABP de fout misschien zelf hebben kunnen opmerken,’ meent hij.  ‘Alle gegevens staan onder het BSN-nummer in hun eigen database. Dus de pensioensopbouw maar ook de pensioenuitkering.’  Hij hoopt voor de ambtenaren dat de terugbetaalregeling pas na de pensionering plaats zal vinden. ‘Dat doet minder pijn omdat je er veel minder van merkt. Bovendien kun je in mijn ogen een plantsoenmedewerker nu niet ineens vragen om even 5000 euro terug te betalen.’


Zware sancties

Deze affaire maakt volgens de deskundige weer eens pijnlijk helder dat er nog een hoop onduidelijkheid bestaat rond pensioen en ouderenregelingen zoals het Generatiepact. ‘Ambtenaren moeten deskundig worden voorgelicht over dit onderwerp want er zijn behalve het terugbetalen nog meer risico’s.  ‘De Fiscus zou formeel zware sancties kunnen toepassen,’ waarschuwt hij. ‘ze zouden het kunnen zien als misbruik van een fiscale regeling en het pensioen onzuiver verklaren. In het uiterste geval kan het opgebouwde pensioen van de ambtenaar verplicht worden afgekocht. Mèt aftrek van 72 procent belasting.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adrianus (ambtenaar) op
De pensioenleeftijd svp terug naar 65! Ik geloof dat gegoochel van leeftijdsverwachtingen van het CBS niet, in de praktijk heb ik 2 familieleden van de 21 in de generatie boven mij die meer dan 18 jaar aow hebben (gehad).
Door Henk op
Zo n generatiepact verschilt per gemeente en veel gemeenten hebben niet zo n ouderen regeling.

De wal zal het schip vanzelf keren. De gemiddelde leeftijd ligt nu al ver boven de 50 en dat wordt hoger omdat er geen instroom is en de aow naar 69 jaar gaat.

Niet efficiënt, zeer kostbaar en veel kennisconcentratie bij een smalle groep ouderen. Over een jaar of wat komt er een flink oprot premie. Wedden?
Door Jeannette op
Er ligt nog een paar miljoen gejat pensioen geld op de plank bij de overheid. Dat graag terugstorten, krijgen deze mensen ook wat ze toekomen. En ook graag de pensioenleeftijd verlagen, dan hoeven dit soort constructies niet bedacht worden om plaats te maken voor jongeren. Je wordt er toch echt droevig van allemaal.
Door Marquis de Canteclair thoe Benevelt op
Pak eerst € 75000,= en ga dan als ZBA (zelfstandig Belasting Adviseur) tegen een dubbel uurtarief verder. In de wandeling de Wiebes-variant. Ook de Hotchie-variant is bij D''66 ers bekend: emigreer tijdelijk met behoud van schadeloosstelling. Na uitslag verkiezingen keuzemenu:Pechthold of non Pechthold...
Door Bosma (Ambtenaar) op
Gemeenten doen te moeilijk. Even de politie en/of het ministerie van justitie bellen. Iemand gewoon, zeg vanaf zijn 60ste tot zijn pensioen het salaris doorbetalen en benoemen tot 'speciaal adviseur'. Geen gedoe met belastingen en ABP. Noem het: het Bouman-pact.