Advertentie
carrière / Nieuws

Forse declaraties hoge rijksambtenaren op straat

Nog steeds zijn er hoge ambtenaren die er fors declareren naast hun onkostenvergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat vroeg van 334 ambtenaren de bonnetjes over 2013 en 2014 op.

12 november 2015

Nog steeds zijn er hoge ambtenaren die er fors declareren naast hun onkostenvergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat vroeg van 334 ambtenaren de bonnetjes over 2013 en 2014 op. Het gaat om de 'subtop' van de ministeries, de bonnen van nog hogere ambtenaren en bewindslieden zijn al openbaar.

Spijt betuigd

Een voormalig directeur voorlichting van het ministerie van VWS declareerde 4.400 euro aan lunches, diners en borrels. Drie diners waren overigens met de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, waar die directeur nu werkt. Volgens de hoofdredactie van RTL Nieuws had de één zijn eten zelf moeten betalen en had de ander van belastinggeld geen journalist mogen fêteren. Met beiden zijn 'indringende gesprekken' gevoerd. 'Ze hebben spijt betuigd en hun verontschuldigingen aangeboden.'

Taxi naar de kroeg

De directeur voorlichting van Veiligheid en Justitie declareerde tweehonderd taxiritten, waaronder een paar om naar de schouwburg te gaan of naar de kroeg. Volgens het departement was dat overigens met toestemming van de ambtelijke leiding. 'Dit is besloten in verband met de bijzondere positie van de directeur Voorlichting, die vrijwel voortdurend beschikbaar moet zijn om de bewindslieden en de top van het departement te adviseren. Daarnaast kan de directeur Voorlichting van V en J niet in het openbaar vervoer communiceren over gevoelige dossiers. Het bezoek aan het café was volgens het ministerie functioneel en samen met medewerkers. (ANP)

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan F Hollander / buitengewoon opsporingsambtenaar/v.m. brig. van vrijw.pol.
Deze heren c.q. dames, hebben toch een eed of belofte afgelegd voor hun functie, dan mag het niet zo zijn om ongegeneerrd uit de belastinggelden, die wij allen op velerlei wijze betalen te graaien c.q. te declareren. Hoe hoger in de boom, denkt men dit ongebreideld te kunnen doen. Intriest in deze.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het lijkt de firma Graai & Bonus wel. Ik zie ook een reactie waarin iemand zo door de macht van zijn functie is beneveld, dat hij zelfs corruptie wil nuanceren. Het is een fenomeen dat ik vaker om mij heen zie. Ik ga vanavond maar een biertje op eigen kosten drinken, maar wel met fijne vrienden en niet met gladjanussen en glibbers.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Echt, wie is hier nu werkelijk nog verbaast over en dan het zinnetje: "Met beiden zijn 'indringende gesprekken' gevoerd. 'Ze hebben spijt betuigd en hun verontschuldigingen aangeboden.', gutteguttegut; met sorry komen zij er weer eens mee weg, moet de medewerker eens flikken...; er had gewoon aangifte gedaan moeten worden, het is ook niet zo dat ze niet wisten wat ze deden! Ze komen er mee weg en verder mee; teleurstellende conclusie! Het is ook deze laag die hierop wel weer andere wegen weten te bewandelen, het is de vraag wanneer de media daar achter komt; wacht gewoon weer rustig af op wat volgt...; de wegen naar "Rome" laten vele wandelpaden zien...
Sjaak
De kop van dit artikel is zeer merkwaardig. Er staat in dat forse declaraties van een hoge rijksambtenaar op straat liggen. De lezer vraagt zich dan af hoe dat komt, hoe de betreffende fgegevens op straat zijn beland. Uit het artikel - en benutting van de doorklikmogelijkheid - wordt duidelijk dat RTL Nieuws onderzoekswerk heeft verricht en dat uit de daarmee verkregen bonnetjes inzicht is verkregen in declaratiegedrag van de subtop van rijksambtenaren. Waarschijnlijk heeft RTL Nieuws een Wob-verzoek ingediend en zijn de bonnetjes als reactie daarop verstrekt. RTL Nieuws geeft zijn methode van onderzoek niet prijs. Wellicht omdat het eenvoudig indienen van een Wobverzoek en het vervolgens verstrekt krijgen van bonnetjes een nogal prozaïsch beeld oplevert. Het klinkt, immers, boeiender, als er van onderzoek sprake is.

Het wordt ook spannender gemaakt dan het is, als nu in de kop geschreven wordt dat de aan het licht gekomen declaraties op straat liggen (alsof een bont geheel van bonnetjes van hoge pieten uit open dozen in het rond waait). Wat kennelijk is gebeurd, is dat documenten van declaraties ('bonnetjes') zijn geopenbaard, zodat er door een ieder in onze als open bedoelde democratie kennis van worden genomen. Dat is het, meer niet.
Bob / Lpa
Gelukkig is dat weer opgelost.
Criticus - NL
Ik blijf het raar vinden dat iemand met een onkostenvergoeding ook nog kan declareren. Lijkt mij dat één van de twee overbodig is.



Ik zou graag zien dat overheden stoppen met de mogelijkheid tot declareren. Je zult zien dat er veel minder wordt uitgegeven omdat het dan ineens uit de 'eigen portemonnee' betaald moet worden.
K. de Beer / organisatie adviseur
Heel veel van dit hijgerige nieuws komt niet meer voor als voortaan alles actief openbaar gemaakt wordt. Sommige overheden zijn daar al mee begonnen en activeren nevenfuncties, declaraties enz. actief op de website. Niets mis mee!
hans wieser / senior project/programmamanager
Ik neem aan dat de man die naar RTL verkaste inmiddels het ten onrechte gedeclareerde eten, drinken enz. heeft betaald. Ja? Een beetje journalist heeft zelf die vraag gesteld en het antwoord in zijn artikel opgenomen. Of mogen wij dat niet verwachten van de BBredactie?
Henk / ja
Ach hier blijkt maar weer dat ieder grabbelt naar wat hij/zij kan. Juist deze gedachte moet ervoor zorgen dat ieder even zwaar wordt gecontroleerd. Dit laatste is namelijk niet het geval. Hoe lager op de sociale ladder des te groter de controle.
Tim / Mens
"Met beiden zijn 'indringende gesprekken' gevoerd. Ze hebben spijt betuigd en hun verontschuldigingen aangeboden".

Die gesprekken gaan ongeveer zo: "Was het een goed restaurant? En de wijn? Lekker? Ja, ik ga er ook eens eten".

Ik ben benieuwd wanneer dit "systeem" gaat ontploffen in Nederland.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Is er nog iets wat Rutten en zijn kornuiten wel in de hand hebben?
Mr R.M. Dalmijn
De honderden bladzijden met afschriften van declaraties hebben mij mij buitengewoon geraakt. Het sobere gedrag van topambtenaren strekt een ieder tot voorbeeld.

Hardwerkende voorlichters die vanwege het tijdstip geen gebruik van het ov meer kunnen maken gaan per taxi. Prima!



Mijn eigen ervaringen met topambtenaren is van een oorverdovende saaiheid in snelweg restaurants.

Onze samenleving dendert richting het ravijn van achterdochtige controle en angst. Toezichthouders en wurgende wnt dictatuur completeren het beeld. Ik ken geen Europese cultuur die zich zo wentelt in het moeras van jaloezie, slechte volksliederen en het absolute gebrek aan grandeur als de Nederlandse. Wel overigens het land met de hoogste productie van bio en synthetische drugs. En de geringste investeringen in R&D.
Vraagje
Ik kan hier eigenlijk niet over oordelen. Hoofd voorlichting van de overheid is feitelijk gewoon een hoofd-marketing van een bedrijf, die probeert zijn bedrijf zo goed mogelijk af te spiegelen.



In dit geval van een van de grootste bedrijven in nederland met een nogal slecht imago (zie reactie :-)



Is 4400 aan diners dan veel? Geen idee. Kan iemand mij vertellen wat een vergelijkbaar budget is bij grote bedrijven met een slecht imago. Een bank bijvoorbeeld ?



Je zult de pers behoorlijk moeten inpalmen wil je iets aan dit imago doen
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Je hebt kleine stelen en grote stelen maar grote stelen het meest.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Het gaat er helemaal niet om of het teveel is, maar of het terecht is. Graaicultuur is in Nederland een normaal fenomeen aan het worden, waarbij even vergeten wordt dat het nog steeds belastinggeld betreft. En frauderen met belastinggeld dient namelijk strafrechtelijk aangepakt te worden. Zo gaat dat binnen de uitkeringssfeer waar frauderen een behoorlijke sanctie kent. Ook deze kleine baasjes moeten eveneens goed aangepakt worden, want hier is ook de integriteit in het geding, dat erg hoog in het vaandel staat bij Rutte. Overigens is hier weinig van te merken. Ben benieuwd of deze heren nog een flinke sanctie aan hun broek gaan krijgen. Een lichtend voorbeeld voor andere ambtenaren zijn ze in ieder geval niet!
Advertentie