Advertentie
carrière / Nieuws

FNV: plus 3,5 procent voor gemeenteambtenaar

Vakbond FNV lijkt in te zetten op een salarisverhoging van 3,5 procent in de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In een enquête wordt gevraagd hoe belangrijk vakbondsleden zo’n loonsverhoging vinden.

13 oktober 2020
financien---loonsverhoging.jpg

Vakbond FNV lijkt in te zetten op een salarisverhoging van 3,5 procent in de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In een enquête wordt gevraagd hoe belangrijk vakbondsleden zo’n loonsverhoging vinden.

De huidige cao gemeenten loopt eind dit jaar af. Op 13 november beginnen de onderhandelingen met de gemeentelijke werkgevers over een nieuwe cao.

 

Bonus

Eerder gaven de werkgevers in hun conceptarbeidsvoorwaardennota, bij monde van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, aan geen ruimte te zien voor een loonsverhoging in 2021. De coronacrisis zou de koepelorganisatie dwingen ‘tot een pas op de plaats’. De FNV gaat daar dus niet in mee.

Behalve naar een oordeel over een loonsverhoging van 3,5 procent vraagt de vakbond ook naar hoe belangrijk gemeenteambtenaren het toekennen van een bonus van 500 euro vinden ‘voor vitale functies.’

 

Thuiswerkvergoeding

In de enquête peilt de bond ook de behoefte aan een thuiswerkvergoeding. ‘Een grote groep is nu door corona verplicht om (merendeels) thuis te werken. Wij willen hiervoor goede voorzieningen treffen. Zowel arbo-technisch als over financiële vergoedingen voor onkosten als gevolg van thuiswerken’, aldus de toelichting op de vraag hoe belangrijk ambtenaren het opnemen van een dergelijke compensatie in de cao vinden.

Voor rijksambtenaren en medewerkers van waterschappen is zo’n compensatie voor thuiswerken inmiddels geregeld.

 

5 mei vrij

Eveneens wil de vakbond weten of het toevoegen van 5 mei aan de vrije feestdagen in de cao op draagvlak kan rekenen. Dat zelfde geldt voor het opnemen in de cao van aanvullend geboorteverlof, waarbij medewerkers hun inkomen volledig doorbetaald krijgen.

Vakbondsleden kunnen tot 26 oktober 2020 hun stem uitbrengen.

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / Gemeenteambtenaar
Als gemeenteambtenaar heb ik in deze tijd liever een baangarantie voor de komende 5 jaar.
Erik / Gemeente ambtenaar
Weet iemand meer over de stand van zaken mbt de cao-onderhandelingen ?
elwin / ambtenaar
Klein vraagje...



Is er ook een kans dan er helemaal geen verhoging komt?
Petra
Ik zou graag weer 1 CAO rijks-en gemeenteambtenaren willen zien.
Bert
Nou ik niet Petra. Ben blij met Cao Rijk. Een werkgever die investeert in mensen. Ik heb vroeger als ambtenaar verlengd lokaal bestuur wel anders gezien met al die dorpspolitiek. Was niks voor mij.
Anoniem
Beetje bijzonder dat er ook geen updates worden gedeeld op de website. Je ziet wel genoeg nieuwsberichten met 'nog geen akkoord voor cao X', maar verder niks over de cao gemeenten 2021.
A.M.B. te Naar
Eens met Arnold, ieder jaar corrigeren voor de inflatiecorrectie. En als dat niet kan, alles gelijktrekken met de rijksambtenaren. Waarom hebben die altijd riantere CAO's dan de gemeenteambtenaren? Ik krijg notabene niet eens een reiskostenvergoeding. Bij rijksambtenaren is dat standaard.
Pierre / ambtenaar
We moeten niet zeuren. We zijn niet bereid te staken en alleen maar op het Malieveld liggen roepen zal ook niet helpen.

Ronny
Inderdaad erg rustig, zelfs geen up date. Zijn ze in winterslaap gevallen tijdens de onderhandelingen.



Ohja, ons pensienfonds heeft de pensioenpremie verhoogd voor 2021, heren graag hetzelfde erbij.
Joost / beleidsmedewerker
@jeroen Voor dit salaris hoeven we geen baangarantie meer. Dat lukt overal en voor meer geld. Het wordt tijd voor boter bij de vis. Laten we hopen dat ze niet weer met een trucje komen (salaris verhoging uit pensioen, een extra vrije dag die ze later weer terug stelen of een andere list)

Groot gelijk A.M.B een zelfde CAO als de Rijksambtenaren.
Ray / beleidsmedewerker
Het zal wel stil blijven om de gemoederen stil te houden.Tja..... we zijn toch het afvoerputje.
elwin / ambtenaar
Klein vraagje...



Is er ook een kans dan er helemaal geen verhoging komt?
Erik / Gemeente ambtenaar
Stilte voor de storm
H. Wiersma / gepens.
Let -naast achterstand in lonen t.o.v. Rijk- ook op alle secondaire voordeeltjes die rijksambtenaren nog dit jaar gaan genieten! Tijd voor een forse inhaaloperatie.
Erik / Gemeente ambtenaar
Het blijft aardig stil nadat afgelopen vrijdag is gestart met de onderhandelingen.
Hans / afdelingsmanager
Als ze de zorg en het onderwijs die - qua imago en belang - mijlenver voorlopen op de ambtenarij er al niets bij geven, kunnen de ambtenaren het schudden. De werkgevers gaan daar ook op in zetten en dan hebben ze een heel goed verhaal, dat boekdelen spreekt.
Janet / beleidsadviseur
Mijn voorstel zou zijn: net zoveel verhoging als de koning krijgt, dus 5 %. Wij werken er hard voor en de secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds verder versoberd, dus het is hard nodig.
Anoniem
We hebben een update. Helaas geen goed nieuws:



https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …
anoniem / mantelzorger
@Erik: ze zijn blijkbaar wel 'begonnen' op 13 november, maar ze zullen pas echt beginnen met onderhandelen over de inzet voor een nieuwe cao op 25 november. In andere woorden: ze hebben het gewoon uitgesteld. Dit gaan ze nooit rondkrijgen voor 1 januari.
H. Wiersma / gepens.
Het is inderdaad tijd om in het verleden opgelopen achterstanden in te halen (vergelijk bij de onderhandeling de CAO's Rijk/Gemeenten van de laatste 12 jaar) . De gemeenten hebben -via de trap op/trap af methode van het Gemeentefonds- wel de benodigde financiële middelen van het Rijk ontvangen maar deze niet volledig in de salarissen van de gemeenteambtenaren gecompenseerd. De besparingen hebben zij ten onrechte in de exploitatie van hun eigen gemeente gestoken. Hopelijk weet De Haas (FNV) nu hoe de hazen horen te lopen?
pieter / wegkijker
Nou nou. Ik ben benieuwd.

Van mij mag het hoor, graag zelfs, maar we hebben het tij wat tegen vrees ik.

Zeker eens met Spijker over onze achterstand, dus minimaal 0,7% en een eenmalig bedrag er bij.
Erik / Gemeente ambtenaar
Dat ze geen akkoord zullen krijgen voor 1 januari stond voor mij al vast bij het afsluiten van de vorige cao ,Anoniem.

Als ze goede afspraken voor ons kunnen maken, dan is het halen van 1 januari niet echt een punt. Er is ook zoiets als iets in laten gaan met terugwerkende kracht...

Aan de andere kant begrijp ik niet dat iets wat al lang vast staat niet tijdig ingepland en opgepakt kan worden. Maar dat kan nu ook in het voordeel van de werknemer werken. De vooruitzichten voor de economie zijn weer beter nu vaccins niet meer lang op zich laten wachten. Ben benieuwd wat er uitkomt!
Gerben
En anders gaan we naar De Dam. Daar mag je tenminste protesteren (ongeacht de consequenties). .
Martin
Het is mij elke keer een raadsel waarom ze zo laat beginnen met de CAO-onderhandelingen.Start 13 november, het gaat je nooit voor 1-1-2021 lukken om tot een akkoord te komen. Ik hoop dat ik ongelijk heb.
Bart / zzp bij overheid
Schaf dat gezeur van salarisverhogingen eindelijk eens af. standaard corrigeren met het cpi (inflatiecorrectie) is voldoende.

alleen indien er iets in overige arbeidsvoorwaarden of componenten wijzigt, kan dit gecompenseerd worden met een extra-verhoging.
anand / adviseur
@arnold, helemaal met jou eens
Advertentie