Advertentie
carrière / Nieuws

FNV gaat voor loonsverhoging van 5 procent

FNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 5 procent met een bodembedrag van 100 euro bruto per maand. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt.

17 september 2018

FNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 5 procent met een bodembedrag van 100 euro bruto per maand. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. 

Hoogste in 30 jaar
Het is de hoogste looneis in ruim dertig jaar zei Zakaria Boufangacha tegen Radio EenVandaag. Dit jaar was de looneis nog 3,5 procent. De looneis is de eis waarmee FNV onderhandelingen voor een nieuwe cao ingaat. Meestal valt de uiteindelijke loonsverhoging in cao's lager uit.

Vaste contracten

FNV wil dat werknemers mee gaan delen in de economische groei. Verder zet de bond in op meer werkzekerheid door bijvoorbeeld tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten en minder flexwerkers aan te houden. Ook wil de vakbond afspraken maken over kwaliteit van werk en duurzame inzetbaarheid. Dat wil de FNV door bijvoorbeeld generatiepacten, waarbij ouderen uren inleveren die door jongere werknemers worden ingevuld, en doorbetaald partnerverlof.

Gemeenteambtenaren

Werkgeversvereniging AWVN noemt het stellen van een algemene looneis niet meer van deze tijd. De praktijk is volgens de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van de werkgevers dat onderhandelaars zich al jaren laten leiden door de situatie in een bedrijf of een bedrijfstak en niet kijken naar de centrale looneis. Dit jaar is het gemiddelde van de loonafspraken volgens AWVN momenteel 2,3 procent stijging. In de resterende maanden van 2018 staan nog ruim 190 cao’s op de agenda voor vernieuwing. De huidige cao voor gemeenteambtenaren loopt tot 1 januari 2019. (ANP/Red.)

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard / consulent
Klopt Hans, ook na het overleg 17 januari is het muisstil gebleven bij beide partijen.
henk
Mijn netto uitkering (nabestaande pensioen) was minder dan in december. Bij welke bond kan ik mij aansluiten?
A Creusen / Adm. medewerker
Hoe staat het ervoor met de cao over 2019.

Pensioenpremie in 2019 stijgen met 2%, hopelijk worden de gemeente ambtenaren niet blij gemaakt met een aalmoes. Heren van de vakbonden laat eens wat van jullie horen
Kees / ICT Senior
Vakbonden regelen alleen voor grote groepen. Als je niet in een standaard CAO bent gekoppeld. Heb je niks aan de vakbond. Dan moet je alles zelf regelen.
gerritzen / FB
Kijk eens naar je loonstrook, in 10 jaar tijd nog geen 1% per jaar, de prijzen zijn veel harder gestegen.
Gerrit
Een eenmalige van 0,5% ligt eerder in het verschiet. De gemiddelde 2,3% voor 12 maanden wordt bij lange al niet gehaald.
Marcel / Buitendienst medewerker
Het was niet meer van deze tijd dat jongere medewerkers ouwe lullen dagen opbouwde. Is afgeschaft heb 4 dagen ingeleverd voor een half procent loonsverhoging. Nu worden we verplicht ingeroosterd om op zaterdag te werken voor het mooie bedrag van 64 euro bruto dat vind ik ook niet meer van deze tijd. Het wordt eens tijd dat we een flinke loonsverhoging krijgen met al die stijgende kosten om ons heen.
hans / leidinggevend
Ben sceptisch wanneer de nieuwe cao wordt afgesloten. Vanaf 01 november 2018 nog niets over vernomen. De vorige cao werd pas per oktober gerealiseerd zonder terugwerkende kracht vanaf januari. Zo gingen er wederom 9 maanden verloren.
Annemarie / Handhaver
Tot nu toe was het nogal dramatisch wat de vakbonden eruit gesleept hebben bij de werkgevers. Geen wonder dat er zo weinig vakbondsleden zijn. Jammer dat de vakbonden de enige partner aan tafel bij de werkgevers zijn. Er zou iets moeten komen zodat mensen die geen lid van de vakbond zijn toch hun stem kunnen laten horen.

Ben benieuwd wat het ons ( de gewone werker) volgend jaar gaat opleveren.
Erik / Gemeente ambtenaar
De termijn van de ledenraadpleging is allang voorbij. Volgens mij moet de reactie van de bonden op de conceptarbeidsvoorwaardennota inmiddels bekend zijn. Maar het blijft angstvallig stil....
karel
@Annemarie: de vakbonden zouden er waarschijnlijk meer uit slepen als ze meer leden hadden.
Gert Stevense
Ben benieuwd! De voorgestelde harmonisatie van het verlof, waar het VNG-bestuur weer een eigen draai aan gegeven heeft, is een draak van een regeling. Deze biedt m.i. een oplossing voor een niet bestaand probleem. Het is eerder een ordinaire vorm van bezuinigen. En als die dan toch wordt ingevoerd, waarom dan niet het generatiepact als een recht opnemen in de cao (nu doet de ene gemeente wel mee en de andere niet).
hans / leidinggevend
Sinds mijn reactie van 15 nov 2018 nog niets concreets vernomen. Ik denk dat ik gelijk ga krijgen.
Erik / Gemeente ambtenaar
Ik hoop op voldoende koopkrachtverbetering (minimaal gelijk aan de rijksambtenaren), meer flexibiliteit oa in werktijden en sterke rechten tegen ontslag. Generatiepact houdt mij persoonlijk minder bezig. En de harmonisatie van verlof heb ik inhoudelijk niet zo gevolgd, er vanuit gaande dat er voor mij niet veel verschil in zit. Waar zit de bezuiniging 'm in Gert Stevense ?
Advertentie