Advertentie
carrière / Nieuws

FNV: cao-overleg rijk verloopt moeizaam

De onderhandelingen tussen de vakbonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken over de cao rijk die afgelopen woensdag na een pauze van ruim drie maanden weer zijn hervat verlopen moeizaam, zegt FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand. ‘Het is duwen en trekken.’

01 oktober 2021
cao

De onderhandelingen tussen de vakbonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken over de cao rijk die afgelopen woensdag na een pauze van ruim drie maanden weer zijn hervat verlopen moeizaam, zegt FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand. ‘Het is duwen en trekken.’

Potlood
Beide partijen proberen onderwerpen te schrappen en zo het pakket wat kleiner te maken, vertelt Ouwehand aan de telefoon. ‘We schrijven dingen met potlood in plaats van met pen en kijken of we dan bij het loon kunnen. Komen we tot iets wat mensen koopkracht biedt?’ Vanuit FNV-optiek is het uiteraard belangrijk dat de koopkracht voor iedereen op peil is. ‘Maar voor de lagere schalen tikken de hogere energiekosten en huurprijzen steviger door. Dat is voor ons heel wezenlijk. We willen dus kijken of er niet toch een deal te sluiten is.’

Niemandsland
Een ander lastig punt is afspraken maken over het thuiswerken, terwijl er een lange demissionaire periode is. ‘Je zit eigenlijk in niemandsland. Maar je moet wel iets doen. Voorheen zei de werkgever: wees blij dat mensen nog een baan hebben. Dat argument kan nu niet meer klinken, maar het gaat niet soepel. Het is duwen en trekken.’

Schrappen
Voor de zomer zetten de vakbonden de onderhandelingen stop, omdat ze het bod en de argumenten van de werkgever te mager vonden. Afgelopen week was het argument om weer aan tafel te gaan dat de kloof tussen het aanbod van de werkgever en de verwachtingen van medewerkers in de afgelopen periode ‘verkleind’ was, zodat er weer basis was om over de inhoud van de cao te onderhandelen. ‘We zitten nu weer aan tafel en de werkgever heeft gezegd: we gaan kijken wat we kunnen schrappen. Wat kunnen we wel voor elkaar krijgen?’

Kleiner verhaal
Dieper op de materie wil Ouwehand op dit moment nog niet ingaan. ‘We leggen ons nog niet vast, maar concentreren ons op enkele punten. Er is niks definitiefs van tafel, maar we hebben wel voor deze ronde gekeken en gaan ook voor die van volgende week kijken of we er met een kleiner verhaal wel uitkomen.’ Het ministerie van Binnenlandse Zaken is ook benaderd voor een reactie, maar kon die vrijdag nog niet geven.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Werkgever Rijk is weer eens asociaal bezig! Loons- verhoging op het niveau van inflatie is al teveel en komt na een half jaar met het idee om arbeidsvoorwaarden die ambtenaren al jaren hebben te verslechteren. Leraren en zorgmedewerkers krijgen van het Rijk wel loonsverhoging -terwijl het Rijk niet eens de werkgever is, maar eigen ambtenaren verdienen kennelijk geen waardering. schaam je, werkgever Rijk: het is inmiddels oktober en er zijn er velen die dat klein beetje extra loon echt heel hard nodig hebben!
Claire
Inderdaad! Het gaat niet alleen om het loonbod. De werkgever wil alle secundaire arbeidsvoorwaarden verslechteren: geen lage kilometervergoeding meer, versobering van de dienstreizen etc etc. In het bedrijfsleven is er nog steeds een onkostenvergoeding en een 0.19 cent per kilometer vergoeding. De rijksoverheid is niet alleen gecentraliseerd in de Randstad en niet iedereen woont in de buurt van het station/fietsafstand van voorzieningen. Met 2% loonsverhoging worden deze verslechteringen niet gecompenseerd en de waardering voor het feit dat het werk altijd door is blijven gaan en juist inhoudelijk werd bemoeilijkt door corona is in het geheel niet aanwezig. Deze opstelling van de werkgever is zeer jammer.
B. Janssen / Ambtenaar
Het is zo volstrekt helder dat dit kabinet niet aan de kant van werknemers staat, maar vooral aan de kant van aandeelhouders, mensen die inkomsten uit rente, dividend en vermogenswinst hebben en daarover geen belasting behoeven te betalen. Dit kabinet maakt net als haar voorgangers de arbeidsmarkt steeds onveiliger. De economie draait niet meer om innovatie en productiviteitsgroei, maar om vastgoedprijzen, opkoopprogramma’s en aandelenkoersen. Mensen een eerlijk loon geven en verdeling van welvaart is volledig naar de achtergrond gedrongen. Meer loon voor de eigen ambtenaren is binnen dat gedachtegoed blijkbaar niet uit te leggen. Laten we vooral niet gaan staken of onze onvrede anderszins uitten, maar gewoon als makke schapen ondergaan dat wij als drop-outs van de markt met een fooitje worden afgescheept.
Freek / gemeentejurist
Ach, voor de gemeenteambtenaren ligt het niet veel anders, daar ligt nog steeds het loonbod door de VNG van liefst 0,5% (wel plus). Nog paar maanden en we zijn weer een CAO-loos jaar door, zal wel afgekocht worden met bijvoorbeeld eenmalig 250 euro bruto.
Ambtenaar / Crafter
Blijkbaar interesseert de werkgever onze koopkracht niet. Waarom geeft de werkgever niet eerlijk toe dat we in koopkracht achteruit gaan? Alle wezenlijke zaken zijn fors >5% duurder geworden de afgelopen tijd. Denk aan huizenprijzen/huurprijzen, brandstofkosten, boodschappen, energieprijzen, elektra, ziggo, zorgpremies , horeca, vakanties (tweede hands) auto’s.



Ambtenaren worden geacht een adequate werkplek/werkruimte te faciliteren voor thuiswerken en voor eventuele digitale meetings (eventueel met derden). Echter mag dit niets kosten, zelfs een vorig jaar gepast geachte thuiswerkvergoeding staat weer ter discussie dit jaar. Echt treurig en vooral een dikke middelvinger naar de lagere schalen die werken/wonen in de randstad. De lagere schalen houden van 1% loonsverhoging netto minder over dan de thuiswerkvergoeding.



Het argument “niet zeuren, je kunt je baan behouden” vind ik complete bullshit, want bijvoorbeeld een accountant/fiscalist had buiten de overheid zeker niet zijn baan verloren. Sterker nog bij big 4 bijv zijn er forse loonstijgingen en daar zijn de bonus verdubbeld t.o.v. 2020. Corona is zeker jammer voor de serveerster en de podiumbouwer, maar niet relevant voor veelal hoogopgeleide ambtenaar.. appels met peren vergelijken…lager opgeleiden zijn in elke crisis kwetsbaarder



Wellicht is overstappen dan de enige oplossing ….
Ambtenaar / Crafter
Ik ben het zeker eens met wat crafter hieronder aangeeft.



Wanneer kunnen we verdere updates verwachten? I.h.k.v. transparantie. Ik mag aannemen dat er ook daadwerkelijk onderhandeld wordt naast koffieleuten.





JW / Adviseur
If you pay peanuts ........

Waarom zou je hier gaan werken als de arbeidsmarkt open staat. Gemiddelde leeftijd is ongeveer 50 jaar. Sterfhuisconstructie en nu al te laat om dit in te zien...
Ambtenaar 2.0 / crafter 1.1
De overheid moet stoppen met de kop in het zand te steken. Crafter slaat wat mij betreft de spijker op de kop. Inflatie correctie? vergeet het maar.



Het is duidelijk dat de overheid niet weet wat er op de werkvloer gebeurd. Alle perikelen rondom minister Hoekstra maken ons ongeloofwaardig en we worden maar met een kluitje in het riet gestuurd.



De overheid wilt blijkbaar aan de burger laten blijken dat de corona-maatregelen verhaald kunnen worden op de ambtenaar.



Sterk staaltje mismanagement, ybie.
Advertentie