of 62284 LinkedIn

FNV bereidt cao-acties voor

FNV kondigt aan dat er vanaf volgende week werkonderbrekingen zijn in diverse gemeentehuizen. De vakbond gaat dan op de werkvloer in gesprek met de achterban over de te volgen koers om te komen tot goede cao-afspraken. Een grote actie is te verwachten op het VNG-congres op 4 juni in Barneveld.

FNV kondigt aan dat er vanaf volgende week werkonderbrekingen zijn in diverse gemeentehuizen. De vakbond gaat dan op de werkvloer in gesprek met de achterban over de te volgen koers om te komen tot goede cao-afspraken.

Nu de gemeentelijke werkgevers deze week weigerden in te gaan op de eisen die de vakbonden FNV, CNV en CMHF in een ultimatum hadden gesteld, zijn werkvloerbijeenkomsten de eerst volgende stap. Daarna volgen wat FNV-hoofdonderhandelaar Bert de Haas betreft nog voor de zomer acties om kracht te zetten bij de cao-eisen van de bonden: koopkrachtverbetering en een breed vitaliteitsbeleid, inclusief een seniorenregeling. Gepland is een grote actie tijdens het grote jaarcongres van de gemeentekoepel VNG op 4 juni in Barneveld. ‘Om een duidelijk signaal af te geven’, aldus De Haas. Erna stelt hij stakingen in het vooruitzicht, zowel voor als na de zomer.

 

Ongeloofwaardig

Dat wil zeggen, als de gemeentelijk werkgevers dan nog steeds niet met een serieus loonbod zijn gekomen en bereid zijn concreet te investeren in duurzame inzetbaarheid van zowel jonge als oude medewerkers. De schriftelijk gedane toezegging van de VNG de bonden tegemoet te treden met een serieuze loonafspraak – het bod van 4,9 procent loonsverhoging voor twee jaar ‘was niet een eindbod’ – noemt De Haas ‘volstrekt ongeloofwaardig.’ In de laatste onderhandelingsronde daalde het loonbod ineens van 5,25 naar de genoemde 4,9 procent. De bonden verlieten daarop de overlegtafel. ‘Die rare stap was voor ons het signaal dat verder praten zinloos was’, aldus De Haas.

 

Burn-out

Hij benadrukt dat de bonden niet louter voor een zogeheten loon-cao gaan. ‘Voor onze achterban zijn investeringen in een breed vitaliteitsbeleid minstens zo belangrijk.’ Bij jongeren is er volgens hem sprake van veel burn-outs, terwijl bij oudere medewerkers het langer moeten doorwerken bepaald niet in de koude kleren gaat zitten. Daar moeten oplossingen voor komen.

‘Wij zijn bereid compromissen te sluiten’, zegt De Haas. ‘Pas als er van de gemeentelijke werkgevers een duidelijk signaal komt dat ze serieus willen bewegen, wil ik weer deelnemen aan een formeel overleg.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus op
De contributieverhogingen van de Vng voor 2019 en 2020 zijn samen 5,4% iflatiecorrectie plus 2% verhoging. En toch biedt de vng slechts 4,9% aan de ambtenaren. En beweert nog dat dat koopkracht ontwikkeling is. Waar komen die verschillen vandaan? Of anders geformuleert: wie wordt door de vng bedrogen?
Door de vries (ambenaar) op
Cazemier/VNG moet ook eens ophouden de bonden en werknemers als kleine kinderen te behandelen. Maar bijven zeggen dat de VNG bereid is om afspraken te maken. Ook weer in Gemeente.nu. Ja, oelewapper dat je afspraken wil maken is wel duidelijk maar wat voor afspraken. Stop a.u.b. met geleuter dat in raadsvergaderingen wel werkt bij raadsleden die zicht kluitjes in het riet laten sturen.
Door de vries (ambtenaar) op
Lees Cazemier (voorzitter College van Arbeidszaken, VNG) waarom het te duur is wat de bonden eisen: de tekorten Sociaal Domein. Schandalig. Die tekorten moeten dus mede door de CAO van gemeenteambtenaren opgelost worden. Maar voor die tekorten in het Sociaal Domein wordt ten eerste de deur in Den Haag wel platgelopen door de onderhandelaars/gemeentebestuurders en ten tweede: met succes. Het kabinet trekt extra geld uit voor de Jeugdzorg. Dus nu omgedraaid: tekorten Jeugdzorg zijn opgelost dus kunnen de CAO ingewilligd worden.
Door Willem. (ambtenaar) op
2017. Inflatie CPI 1.38%
2018 Inflatie CPI 1.72%
2019 tot dusver gemiddeld 2.54 %
De VNG zou toch moeten snappen dat nog geen 5% voor 2 jaar eenvoudig irreëel is.
Door SJORS EN SJIMMIE (maaknieuit) op
Lekker uitstellen die onderhandelingen. Voorlopig heeft de VNG al weer 4 maanden gewonnen en laten ze straks de CAO met terugwerkende kracht ingaan per april ipv januari. Vitaliteit inruilen voor een fatsoenlijk loonbod! Inzetten op eenmalig 2% als inhaalslag, 2% per jaar voor de inflatie en 2% per jaar als loonontwikkeling vanaf 1-1-2019!
2019 + 6% en 2020 + 4%
Door Gerben op
Een goede CAO die recht doet aan de inzet van alle medewerkers / VNG

Vandaar die daling van veel te kort naar schandalig weinig!
Door Hans (Ambtenaar) op
De vng wil verder onderhandelen. Ze hebben 6x de kans gehad waardoor ze nu per april willen en niet met terugwerkende kracht januari. Straks wordt het weer per oktober. Plat leggen die zooi. 5% erbij per jaar. Net zo goed regelen als bij de provincies.
Door Bas op
Meneer de Haas is al jaren niet meer serieus te nemen. Nog nooit een goed resultaat behaald, maar wel 5% voor zichzelf! Begint nu ook al over compromissen.... Het gaat de ambtenaar wel om loon!
Door gemeente ambtenaar (Sociaal rechercheur ) op
Ik ben in 2008 overstapt van politie naar de gemeente...tja' misschien niet slim geweest, politie collega's zijn er in die periode 21% op vooruit gegaan, dit zijn enkele de salarisverhogingen, wat ik ze van harte gun..het is zwaarberoep..dus moet goed betaald worden....maar toch wil even de cao salaris verhogingen vanaf 2011 tm heden met u delen die de gemeente ambtenaren hebben gehad..gaat u er even voor zitten ....hier komt volgens mijn rekeningmachine is dit 8.4 %...toen ik begon als gemeenteambtenaar was mijn bruto salaris 3350 en nu 3805...zegt genoeg lijkt me...