Advertentie
carrière / Nieuws

‘Extra verlof voor oudere ambtenaar’

Oudere gemeenteambtenaren moeten vanaf 2021 extra verlof krijgen. Zo’n landelijke afspraak verbinden de vakbonden als nieuwe voorwaarde aan het gelijktrekken van allerlei lokale verlofregelingen. Gemeentelijk werkgevers willen er niet aan. Ook de looneis van de bonden vinden ze 'onbetaalbaar.'

25 maart 2019

Oudere gemeenteambtenaren moeten vanaf 2021 extra verlof krijgen. Zo’n landelijke afspraak verbinden de vakbonden als nieuwe voorwaarde aan het gelijktrekken van allerlei lokale verlofregelingen.

Vitaliteitsbeleid

Voor de gemeentelijk werkgevers brengt dat extra verlof voor oudere medewerkers, als onderdeel van een breed vitaliteitsbeleid, extra kosten met zich mee. Die komen dan bovenop de (tijdelijke) compensatie die ze willen bieden aan werknemers die er door de harmonisering van de verlofregelingen op achteruit gaan.

Harmonisering

Op dit moment heeft elke gemeente een eigen verlofregeling, met extra verlof voor verschillende redenen. Daardoor zijn er verschillen in verlofaanspraken: niet alleen tussen gemeenten maar ook binnen gemeenten. In de vorige cao was tussen werkgevers en bonden afgesproken het verlof te harmoniseren. Een gezamenlijke werkgroep kwam vorig jaar tot een norm: naast het wettelijk verlof van 144 uur, een norm van 34 uur bovenwettelijk verlof per jaar (totaal 178 uur).

Harmonisatie
De VNG wil in de nieuwe cao de afgesproken harmonisatie uitvoeren. De nieuwe verlofnorm zou vervolgens op 1 januari 2021 moeten ingaan. De VNG zegt bereid te zijn om te onderhandelen over overgangsrecht voor werknemers die er op achteruit gaan. Aan de harmonisering nieuwe voorwaarden verbinden, is voor de gemeentelijke werkgevers een brug te ver. Bovendien leiden de voorstellen van de vakbonden voor verlof volgens de VNG juist tot meer verschillen tussen medewerkers.

Uren inleveren

De bonden zien dat anders. 'Wij stellen we voor een vitaliteitsbeleid te ontwikkelen in een periode van 4 á 5 jaar. Dit vitaliteitsbeleid is gericht op álle leeftijdsgroepen. Onderdeel van dit brede beleid zou zijn een vitaliteitsregeling waarmee oudere medewerkers minder kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Daarnaast willen we een vitaliteitsbudget dat ingezet kan worden voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken', aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas.

Harde eis 

'De VNG kwam met een bod dat bestond uit de keuze tussen 2 pakketten: een verlofpakket en een loonpakket. In het verlofpakket lag het accent op verlof. Het bod kwam overeen met onze voorstellen wat betreft de omvang van verlof, maar dan zonder een brede vitaliteitsregeling.' Dat laatse is een harde eis van de FNV.

Loonpakket

Het loonpakket bevatte volgens De Haas een bod dat nog steeds ver af staat van wat de bonden eisen. Gemeentelijke werkgevers zijn bereid om wat zij noemen ‘een serieuze investering’ te doen in de koopkracht van werknemers. De VNG heeft op 22 maart aangeboden om de salarissen per 1 april van dit jaar met 2,5 procent te verhogen en op 1 april van volgend jaar met 2 procent inclusief 0,8 procent via het IKB, het individueel keuzebudget. Daarmee is volgens de VNG  koopkrachtbehoud gegarandeerd. Het loonvoorstel van de bonden - 7,55 procent over 2 jaar, waarvan 0,8 procent in het IKB.- betekent volgens hen pas 'echte koopkrachtverbetering' voor ambtenaren.  'En hiermee kunnen werkgevers de concurrentie aan op de arbeidsmarkt, die steeds krapper wordt.'

'Onbetaalbaar'

‘De verwachtingen van gemeentelijke wekgevers en vakbonden liggen ver uit elkaar’, aldus een verklaring van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na het vijfde overleg over de Cao Gemeenten 2019 van afgelopen vrijdag. Het wensenpakket van de vakbonden is volgens de VNG zo groot, dat het voor gemeentelijke werkgevers onbetaalbaar is. 'De VNG kijkt nog steeds meer naar het kostenplaatje, dan naar de noodzaak om te investeren in de werknemers', aldus De Haas.

Een volgend cao-overleg staat gepland op 12 april.

Reacties: 48

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Een jonge ambtenaar / financieel adviseur
Mijn punt over loon begrijpt u helaas verkeerd. Wat ik bedoel te zeggen is dat als iemand met schaal 7 eindtrede aan het generatiepact mee gaat doen hij/zij 90% blijft verdienen met maar 60% werk. Als je dat omrekent dan is zijn/haar loon van 2.986 pm ineens gelijk aan het loon van iemand die ook maar 60% werk, maar in schaal 10A eindtrede zit. Zij krijgen dan beide op een eurootje of 20 hetzelfde bedrag op hun bankrekening gestort. Dit is geen gezeur of gevolg van de loonopbouw. Dit is een uit te rekenen feit gecreëerd door een constructie die mensen bevoordeeld puur op basis van leeftijd ipv op kunde of efficiëntie. Gezien uw opmerking op mobieltjes zou u dat ook oneerlijk moeten vinden. Of zijn dit soort berekeningen voor u ongeldig, omdat ik een spelfout heb gemaakt?
Gerben
Zelf als bestuurders wel goede percentages binnen harken maar iets over hebben voor hun onderdanen die het vuile werk opknappen en het verhaal dagelijks moeten zien te verkopen is er simpelweg niet bij. Noem eens een bestuurder die opkomt voor de loonontwikkeling van zijn onderdanen.



Sterker nog, de rijksbudgetten voor de lonen van de gemeenteambtenaren is een welkome aanvulling om als bestuurder regelmatig een goede sier te maken en dat alles onder de dekmantel VNG bepaalt. Zolang dit niet verandert is er sprake van een zeer schandalige werkgever, die eigenlijk naar buiten toe het goede voorbeeld zou moeten geven.
Ronny
De vakbonden zijn tijdens het cao overleg weggelopen bij de onderhandelingen. Het blijft een struikelblok de loonsverhoging. Hoe is het mogelijk dat men er steeds niet uitkomt. Niet meer praten, harde aktie.
henk
Ik ben voor harde aktie. Leg de ict stil.
Hoekstra / Ambtenaar
Ik zou zeggen: stoppen met dat gepraat. Geen ingewikkelde compromissen over verlof en/of loon. Gewoon een loonsverhoging die gelijk is aan die van provincies: 3,25% per jaar. Zo niet, dat bekijken ze het maar. Ophouden, zinloos geleuter als de verschillen zo groot zijn
Hoekstra / Ambtenaar
Oh ja, over dat gebrek aan geld volgens de VNG. Als dat al zo is dan gaan al die bestuurders en burgemeesters maar net zo hard om extra geld zeuren voor hun ambtenaren als in de afgelopen jaren gedaan hebben voor die geldverslindende Jeugdzorg en WMO. Daar konden ze de deuren wel voor plat lopen bij de ministeries en de Tweede Kamer. En dat geldt ook voor de VNG. Het is dus maar net waar je prioriteiten liggen. Bij het rijk klotst het geld bij de plinten op.
Frits
Gáán we weer... Extra vrije uren voor de oudere met behoud van een groot deel van het loon. Wat denkt de FNV dat er dan gaat gebeuren? Hetzelfde als met het generatiepact natuurlijk: oudere weg, geld op = aanwezige jonge(re) collega's mogen méér werk verzetten in dezelfde uren.



Zet je nou eens in voor alle ambtenaren en niet voor het smaldeel van 60+
Paul / projectleider
@Frits die zitten niet aan tafel...zijn geen lid namelijk

Hoekstra / Ambtenaar
@Frits: trap er nou niet in! De bonden willen twee dingen: verlof en loon. De werkgever biedt beide aan maar zegt tegen de bonden: kies maar, loon of verlof. Gevolg: tweespalt bij de bonden. Ga daar niet in mee. Er is masr één juiste reactie op op 'geboden' loonpskket en verlofpakket: HET IS ALLEBEI TE WEINIG EN WE LOON EN VERLOF.
A2
Leeftijd gerelateerde extra verlofuren zijn sinds enkele jaren afgeschaft in onze gemeente. Leeftijdsdiscriminatie.



In onderwijs is de BAPO ook afgeschaft. Een vervangende regeling (die ook andere leeftijdscategorieën betrekt) is er voor in de plaats gekomen.



Nu weer terug?







Bertus / Observant
Ik begrijp dat we de eerste 3 maanden al weer kwijt zijn. Wanneer beginnen ze nu eens op tijd met onderhandelen?

CAO? Gewoon dezelfde als de provincies! Geen cent minder.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
gewoon voor iedereen vanaf 60 een 60 - 80 - 100 regeling
Paulus / sen. adviseur
Helemaal eens met Frits! Verlof gewoon eerlijk verdelen over alle generaties op de werkvloer. De bonden zouden er goed aan doen als ze echt werk gaan maken van de belangen van hun potentiële achterban.

Doen ze dat niet dan zullen binnenkort de lichten in dat veel te dure glaspaleis aan de A2 gedoofd zijn.
Frank van Veen / Projectmedewerker
Dus als ik het goed begrijp heeft de vorige cao een 3 maanden langere looptijd, waardoor de salarisverhoging van de op 1 januari afgelopen cao inmiddels nog meer verwaterd is op jaarbasis. Daar komt bij dat de VNG aangeeft dat ze zoveel hebben gedaan tijdens de crisis, maar als ik mij goed herinner kregen we onder andere 'extra' salaris door een verlaging van de pensioenpremie... die een half jaar later weer verdampte door een gelijke verhoging van de pensioenpremie. weg salarisverhoging. Het was toen een sigaar uit eigen doos die werd gepresenteerd als een salarisverhoging, maar de sigaar was al snel op... En dat terwijl alle medewerkers van de VNG vallen onder de Rijks-cao. Dat praat natuurlijk wel makkelijk. Daar komt bij dat gemeenteambtenaren ook zo'n beetje het laagste percentage IKB hebben. Ook daar kan nog wel een slag gemaakt worden. Kortom weet u als werknemer goed gewaardeerd door uw werkgever, de VNG.
Roelant
Eerst de leeftijds dagen wegbezuinigen vanwege leeftijdsdiscriminatie, nu weer terug? Het rommelt maar door na de afbreuk van de pensioenen. Aan geldgebrek ligt dat echt niet, geld is er genoeg, en ook al die jaren dat ik werkzaam ben bij de overheid ook altijd geweest.. Het is alleen een kwestie waar wil je het aan uitgeven, aan het personeel in ieder geval niet. Ook wat bc zegt, maak een goede generatie pact regeling van 60 - 80 - 100 met een ingangsjaar vanaf 60 jaar. Kom niet aan met een 60-70-100/80/90/100 en zeker niet bij een latere leeftijd dan 60 jaar, doe het dan gewoon niet.
Hoekstra / Ambtenaar
Ga nou onderling jong/oud niet ruzie maken over verlof. Verdeeldheid is bedelen, eenheid is onderhandelen.
Sjaak / waakzaam burger
Het duurt veel te lang voordat van lastenvermindering van gemeenteambtenaren boven de 65 sprake kan zijn. Waarom wordt niet overwogen dat meer verlof ervoor zorgt er fittere - lees: productievere - ambtenaren op leeftijd ontstaan? Waarom wordt deze overweging niet als variabele in het rekenmodel geplaatst?
dick / medewerker infra
Waarom zouden wij minder krijgen dan de collega's die werkzaam zijn bij de Provincie. En waarom zijn wij steeds sluitpost van de begroting. Want meer betalen vanwege WOZ en parkeren kan wel natuurlijk. Kom op: met terugwerkende kracht hetzelfde als de provincie's en anders plat die handel. Het is al weer bijna april.

En keuze tussen loon of verlof is belachelijk: generatiepact voor ALLEN (dus onafhankelijk van leeftijd) en anders geen harmonisatie van verlofregeling.

Houdt het simpel.
Bas / Ambtenaar
Dhr de Haas heeft de afgelopen jaren nog geen enkele goede CAO eruit gesleept. Zal dit keer ook wel teleurstellend worden. En inderdaad, het bod per 1 april van de VNG, zorgt voor verder verwatering van de toch al sobere huidige CAO....
doeterniettoe / -
In dit artikel staat niets over de eis van de bonden dat niemand bij de verlofharmonisatie er op achteruit mag gaan. Is dat nog steeds de eis, of vervalt die door dit voorstel? (want dan zou iedereen dubbel genaaid worden)

Daarnaast: eens met Frits. Het generatiepact is een leuke regeling die in de praktijk wordt gebruikt als bezuiniging op het personeel (wat tegelijk een sterk hogere werkdruk oplevert). Als de bonden met dit plan al willen doorgaan, zullen ze echt een goed dichtgetimmerde afspraak moeten maken anders gaat iedereen behalve de VNG er op achteruit.
Hans / afdelingsmanager
Oudere ambtenaren: weg er mee!
Henny Rensen / Jobcoach participatie
Het valt me weer op dat er weer een paar maanden vd ambtenaren wordt afgesnoept. De nieuwe CAO zou m.i. per 1/1/2019 in moeten gaan. Nu is er sprake van 1/4/2019. Zo ging het de vorige keer ook!!
Nathan / adviseur
Het begrotingsoverschot van Nederland is 11 miljard en wij krijgen een aanbod met koopkrachtbehoud.....je houd toch je hart vast voor de CAO onderhandelingen als het econimisch weer wat tegen zit. Zelf in tijden van economische voorspoed is het blijkbaar onmogelijk om de gemeente ambtenaren een fatsoenlijk loonbod te doen. Laat staan dat we een nieuwe CAO hebben voordat de vorige is verlopen. aan de ene kant brevet van onvermogen van de onderhandelaars. Er wordt totaal geen druk op gezet. Volgende overleg pas weer over 3 weken. Aan de andere kant gewoon een SCHANDALIGE werkgever!
Henny Rensen / Jobcoach participatie
Ik snap de irritatie van degenen die hebben gereageerd. Het duur erg lang deze onderhandelingsronde. Er wordt steeds meer afgesnoept wanneer de nieuwe CAO in zou moeten gaan. We hadden een CAO tot 1-1-2019. Deze zou later ingaan en wellicht wordt dit nog later. Hierdoor mag het loonpercentage sowieso hoger, omdat het misschien wel een half jaar scheelt. Kennis of geen kennis; het is toch logisch dat gemeenteambtenaren van zich laten horen? Ik denk dat het wel zo netjes is om de onderhandelingen z.s.m. met een goed resultaat af te ronden!!
Arjan
Lekker hoor. een harde eis moet ook zijn dat de cao ook ingaat op 1 januari 2019. Straks zijn we weer een half jaar verder zonder loonsverhoging en een nieuwe cao. De afspraak om de btw te verhogen gaat ook niet een half jaar later pas in...



We lopen de laatse 10 jaar mooi met alles achter de feiten aan.
Gerben
Eens in de 12 jaar een fatsoenlijke marktconforme CAO (ligt nu op 2,8% dit jaar en komend jaar naar verwachting > 2,7%) zit er ook nu weer niet in gezien het schandalige loonbod van deze (eens met Nathan) in alle opzichten schandalige werkgever.
Een jonge ambtenaar / financieel adviseur
Persoonlijk ben ik het er roerend mee eens dat de VNG niet ingaat op de volledige eis van de FNV en consorten (ja, ik ben FNV vakbondslid). Alle vormen van extra verlof voor ouderen zijn vormen van leeftijdsdiscriminatie. Voor fysiek zware functies is dit begrijpelijk en ben ik wel voor, maar waarom zouden 55 of 60 plussers met een kantoorbaan betaald extra vrij mogen? Als je minder productief bent behoor je voor eenzelfde functie ook minder te verdienen. Als ik 90% ga werken, wordt mijn loon ook met 10% gekort. Gelijke monniken, gelijke kappen.



Hetzelfde geld voor het generatiepact. Ik zou ook wel 60% willen werken voor 80% salaris en 100% pensioen, maar dat mag niet vanwege mijn leeftijd. Logisch dat deze regeling bij sommige gemeenten al is afgeschaft wegens leeftijdsdiscriminatie. En qua kosten? Een schaal 7 ambtenaar met generatiepact verdient bij mijn gemeente per gewerkt uur evenveel als een schaal 11 functie zonder generatiepact. Wie dat eerlijk vindt mag mij overtuigen...
Antonie
Citaat van VNG: Gemeentelijke werkgevers zijn bereid om een serieuze investering te doen in de koopkracht van werknemers. De VNG heeft daarom op 22 maart aangeboden om de salarissen per 1 april van dit jaar met 2,5% te verhogen en op 1 april van volgend jaar met 2% inclusief 0,8% via het IKB. Dit loonbod betekent koopkrachtbehoud.

LACHWEKKENDE tegenspraak! De VNG noemt koopkrachtbehoud een serieuze investering in de koopkracht van de werknemers. Waar zit dan die investering???

Als werkgever zelf 7% in 1,5 jaar opstrijken en de werknemer een fooi van 4,5% over 2 jaar bieden. De SCHANDE wordt steeds groter!!
Jonge gemeenteambtenaar
Ik verbaas me als jongere heel erg over de huidige gang van zaken, vooral over de verschillen tussen gemeenteambtenaren en ambtenaren van het rijk of de provincie. Waarom zijn er überhaupt verschillende CAO's? Gemeente-, provincie- en rijksambtenaren zouden allemaal 1 CAO moeten hebben. Als alle ambtenaren van die drie groepen onder 1 CAO vallen wordt er tenminste eerlijk onderhandeld. Het is nu voor de VNG lekker onderhandelen over andermans salaris.



Verder ben ik bewust geen lid geworden van de vakbond. Die kijkt alleen naar zaken waar ik totaal niets aan heb (verlof, vitaliteitsregeling). Over opleidingsmogelijkheden hoor ik bijzonder weinig, en wat er nu is voldoet natuurlijk absoluut niet (voor €500,- kun je hooguit een korte cursus doen). Vitaliteitsbeleid (bijv. een 60/80/100 regeling) wil ik graag voor alle leeftijden, anders is het in mijn ogen niet meer dan leeftijdsdiscriminatie.



Het liefst zou ik zelf, individueel, onderhandelen over mijn salaris. Ik weet zeker dat ik er dan meer uit haal van 0,nog wat procent onder aan de streep.
Martin
Aanstaande vrijdag weer overleg tussen de bonden en de VNG. Ik mag toch hopen dat ze er nu een keer uitkomen!
Henk
Och wat heeft de VNG het weer goed voor met ons.

Zelfs in economische tijden hebben ze ons salaris opmpeil weten te houden zo wordt beweerd. Nou inmiddels weet iedereen wek anders.

En hebben onze bestuurders recent niet een verhoging van 5 % gehad? Als we dat eens als uitgangspunt nemen...
Hoekstra / Ambtenaar
De @jonge gemeenteambtenaar zijn reactie spreekt boekdelen (en die van anderen ook):

- de generatiepacten zijn er gekomen om het ambtenarenapparaat vitaler te maken (niet om oudere ambtenaren vitaler te maken): meer jongeren, minder ouderen. Waarom is daar niks van terecht gekomen? Omdat de werkgever (niet de vakbonden) de herbezetting door jongeren vertikt fatsoenlijk door te voeren. Een oudere die vertrekt maakt financieel ruimte voor een jongere, goedkopere kracht (hoge schaal, lage schaal). Haal je die jongere niet binnen, dan houdt de werkgever het financiele voordeel om de tekorten in de Jeugdzorg e.d. mee op te lossen

- als je de vakbond ziet als een supermarkt waar je alleen maar wat haalt als het je nodig bent dan heb je er inderdaad weinig te zoeken. Individueel onderhandelen over je loon? Moet je vooral doen. Maar neem dan tegelijkertijd ook afscheid van een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden. Of nog beter: wordt ZZP-er. Dan heb helemaal vrijheid, blijheid en geen enkel recht.

- de bonden moeten voor een poen-contract gaan en ophouden zich namens de werkgever zorgen te maken over zaken waar een werkgever zicht zorgen over zou moeten maken. Het is al langer bekend dat het uiteindelijk de gemeentelijke werkgever geen reet zal roesten wat de kwaliteit is van het ambtelijk apparaat. De ambtenaren zijn in alle opzichten sluitpost, een kostenpost en noodzakelijk kwaad. De onderwijswerkgevers zijn samen met de werknemers naar Den Haag gestapt met de boodschap: het salaris moet omhoog. Ziet u dat onze werkgever doen? Die loopt de deur plat voor meer geld voor zorg, wegen, zwembaden, dierentuinen en putdeksels maar zijn ooit opgestaan om bij het rijk voor meer geld voor salarissen te pleiten. Nooit.
Gerben
Nu volgens de Afdeling ook de Whatsapp-berichten op de privé-telefoon van Cazemier vallen onder de Wob kan op korte termijn duidelijkheid worden verkregen hoe de VNG daadwerkelijk wenst te investeren in de koopkracht van haar medewerkers. Not.
Frits
@De Vries: Ik kan natuurlijk niet spreken voor alle gemeenten en de observatie uit mijn gemeente kan anders zijn dan anderen maar ik schat in dat de werkgever in vele gevallen niet kán verjongen.



Wanneer je de 60-80-100-constructie toepast, kun je niet 40% van de vrijgevallen tijd opvullen maar slechts een fractie daarvan. Even uit het hoofd: ongeveer 15%. Dat betekent dat je 6 à 7 generatiepacters nodig hebt voor één fte. Maar die ene fte kan uiteraard nooit die 6 of 7 maal 40% vrijgevallen uren invullen. Niet qua tijd en al helemaal niet qua inhoud. Dit houdt in dat taken óf niet meer worden uitgevoerd óf de resterende collega's (delen van) taken erbij krijgen. Zélfs wanneer er met de financiële middelen wel invulling wordt gegeven aan de vrijkomende formatieruimte.



Dus net als de VUT is dit een kadootje aan de ouderen waar de jongeren jaren lang 'plezier' van hebben.
dick / medewerker infra
@jonge ambtenaar (financieel adviseur)

Wellicht nuttig om een cursus nederlands te doen. "Hetzelfde geld voor het generatiepact". Ipv geldt als werkwoord. Niet alles is financieel dus beter opletten.



Generatiepact dient m.i. gekoppeld te worden aan aantal dienstjaren en niet aan leeftijd. Is dit probleem ook ondervangen. En de kosten worden terugverdiend door vitaler bestand aan medewerkers ipv jonge ambtenaren die de gehele dag op hun smartphone zitten te kijken.



En dat gezeur dat oudere ambtenaren teveel verdienen. Dat is het gevolg van het loongebouw. Als je net begint, verdien je weinig (in mijn ogen TE weinig).



En laat de vakbond eens krachtdadiger optreden. De kosten van de gemeente die zij bij de burger neerlegt, stijgt dit jaar met 2,7 %. Dus dat lijkt mij een minimum verhoging voor dit jaar. En wellicht alleen voor leden. Laten de anderen maar zelf gaan onderhandelen. Ik geniet bij voorbaat al voor de teleurstelling van hen.
Kees Dijkhuizen / Medewerker
VNG heeft 2.5 % aangeboden per 1 april. Lopen we mooi direct al 4 maanden achter de feiten aan. Harde acties zijn nu rechtvaardig we lopen al jaren achter t.o.v. de rijksambtenaren.
@@@@@@ vd meer (ambtenaar) op 29 maart 2019 09:00
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ambtenaren die anderen wijzen op "taalvouten" echt heel vervelende mensen zijn, ook in het dagelijks leven.



Dus trekken wij ons niets aan van de comma, punt, mierenneukers.
Hoekstra / Ambtenaar
@Frits: niemand heeft gezegd dat het makkelijk is om het generatiepact om te zetten in extra banen voor jongeren. Maar met een beetje meer inzet moet het lukken. Ik ken voorbeelden genoeg waarbij het herbezetten over wordt gelaten aan de manager die toevallig met een paar generatiepacters te maken krijgt. Dat is niet sturen, dat is zonder interesse de boel over het heg gooien.



Verder: ik begin het een steeds groffer schandaal te vinden dat gemeenteambtenaren bijkans op de knieen moeten voor nota bene koopkrachtbehoud. Niet voor verbetering maar voor behoud. Het rijk lost de staatsschuld af: dat kost dus geld met de negatieve rente ipv dat het kosten bespaart. Tegelijkertijd krijgen de ministeries hun geld niet uitgegeven: steeds weer onderuitputting waardoor o.a. gemeenten minder geld krijgen (lagere rijksuitgaven = lager gemeentefonds). De enige manier om er echt op vooruit te gaan is inderdaad gebruik maken van een generatiepact en dat gun ik echt iedereen. Maar het is de enige manier om (per gewerkt uur) in koopkracht vooruit te gaan. Ik ben 60 en wat mij betreft gaan al die pacten morgen de duur uit als een fatsoenlijke loonsverhoging voor terug komt.
Verzonnen probleem generatiepact


“groffer schandaal te vinden dat gemeenteambtenaren bijkans op de knieën moeten voor nota bene koopkrachtbehoud”



Wat te denken van betalingsbetaler welke bij voortduring gepakt worden door de overheid en de verzonnen plannen van ambtenaren. Maanden per jaar werken voor ambtenaren en ambtenaren onzin.



Jullie zijn wereldsterren in het bedenken van problemen, nu weer het generatiepact.

Blockchain versneld invoeren, dan kunnen hele kuddes ambtenaren naar huis, schatting is 30 a 45%.

Dit belastinggeld, wat niet meer uitgegeven wordt, kun je besteden om de ambtenaren op leeftijd naar huis te zenden.



Zet dit naast de banen die er niet toe doen 30% (direct mee stoppen) en de jaarlijkse miljarden verspilling door ambtenaren, ambtenaren fraude, enz., is er geen vuiltje aan de lucht. Blijf je kletsen over problemen, wil je niet anders en ben je aan het zeuren met zijn allen.

Gerben
En wel vanaf 1 januari 2019. Onder de 6,5% afspraak 1 mei 2019 kantoor VNG denk ik zo?
Bertus / Observant
Elk bod onder de CAO van provincie ambtenaren is een belediging!

En hou eens op met dat IKB geneuzel. Gewoon salarisverhoging die doorwerkt naar je pensioen. Dus alle colleges van B & W in NL, bel jullie club (VNG) en zeg dat ze ophouden met beledigen.
Hoekstra / Ambtenaar
@Door verzonnen etcetc Fijne reactie. In ieder geval: ambtenaren zijn niet vrijgesteld vh betalen van BTW, Energiebelasting etc etc. Noch krijgen ambtenaren één op één de opbrengsten daarvan maandelijks mee naar huis. Tenslotte: zolang blockchain vooral nog een belofte is zult u het ambtenaren moeten blijven doen. Want kennelijk bent ook u van mening dat het gedaan worden, óf door blockchain óf door ambtenaren.
P. Kleine / jurist
Ik werk gelukkig bij een gemeente die ook een generatiepact heeft.. Dankzij dat pact zijn er jongeren ingestroomd. Bovendien ook nog eens meer dan volgens de rekensom van het generatiepact. Het kan dus wel, jongeren aan werk helpen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Er staat alleen niet vermeld wat de vereiste leeftijd is van de oudere ambtenaar om voor extra verlof in aanmerking te komen........?! Letterlijk iedereen kan zich immers veel ouder voelen dan hij of zij is.
Zo snel geraakt die lange tenen ambtenaren / Reaguurders gaan met een grote ontkennende boog om de feiten, als het verspilling, fraude en misstanden
@ De vries (Ambtenaar)op 1 april 2019 14:34



Wat een lange tenen wederom. Ambtenaren ontvangen maandelijks een belastinggeld uitkering, punt.



T.a.v. het gestelde valt telkens op dat jullie allemaal een zeer uitgesproken mening hebben over van alles maar dat het schort aan inhoudelijke kennis van rapporten en onderzoeken.



Er is onderzocht hoeveel banen er zijn die er niet toe doen, 30 a 45%, en wat is de reactie, wat een “Fijne reactie” weer. Ontkennen, niet zo slim.



En alle reaguurders gaan met een grote ontkennende boog om de feiten, als het verspilling, fraude en misstanden betreft, die aantoonbaar hebben plaats gevonden en soms al voor de rechter zijn geweest.



Zelfs de verwijzing naar rapporten levert geen lezers van rapporten op. Dan wil je toch slechts zeuren en jammeren en beslist geen kennis tot je nemen. Jullie ambtenaren oplossing is, je zet iemand in de hoek.

Helaas er zijn mensen die zich niet in de hoek laten zetten als ze de waarheid spreken.



Dus geen lange tenen en ambtelijk gejammer, pak de ambtelijke verspilling aan, geef frauderende collegae aan, meld misstanden, dan heb ik het niet meer over het inleveren van jullie 13 e maand, vakantiegeld, enz. en kan iedereen op tijd met pensioen. Phhhh. Het is wel ons geld, geld van de burger, die weken per jaar, door jullie verspilling extra moet werken. Dit echter vinden jullie heel normaal, aangezien ik nog niet heb meegemaakt dat een ambtenaar compassie heeft met dit feit en de verspilling wil wijzigen. Verspilling duurt nl. al decennia.



“zolang blockchain vooral nog een belofte is”

Fout,helemaal fout, er zijn al gemeenten die er voorzichtig mee werken en is niet meer te stuitten.

Als de haven van Rotterdam kan overschakelen op blockchain, kan een gemeente dit helemaal. Dus er gaat gewoon flink extra percentage ambtenaren naar huis, het is nog maar de vraag of men het pensioen gaat halen.



Bij ongeloof, lees de rapporten, het merendeel is openbaar. En als informatie uit deze rapporten “vuilspuiterij” en reden tot verwijderen is, dan is het overheid vuil! Niet het mijne.
Bert
@vd Meer. Ik als kwaliteitstoester maak nooit een schrijffout. Ben uniek haha.
Arjan
Hoe staat het er nu voor? Het is alweer even stil. Verwachting is zo dat de cao straks ingaat op 1 januari 2020 en dan natuurlijk weer niet met terugwerkende kracht....
Arjan
Hoe staat het er nu voor? Het is alweer even stil. Verwachting is zo dat de cao straks ingaat op 1 januari 2020 en dan natuurlijk weer niet met terugwerkende kracht....
Advertentie