of 59345 LinkedIn

Ex-politicus vindt haar idealen terug

Foto: Linelle Deunk
Foto: Linelle Deunk

Ze pendelt tegenwoordig als sociaal ondernemer tussen de Verenigde Staten en Nederland. Voor de maatschappelijke projecten die Wassila Hachchi (36) doet zijn grenzen namelijk minder van belang. Als coach, spreker, trainer en campagneconsultant draait haar werk om de dialoog. ‘Achteraf was dat altijd al een rode draad in mijn carrière’, zegt ze daarover. Het grote publiek kent haar als D66-kamerlid, maar de overheid kende haar al eerder. Namelijk toen ze in 2007, als beleidsmedewerker bij Economische Zaken, Jonge Ambtenaar van het Jaar werd.

De 'Jonge Ambtenaar van het Jaar', georganiseerd door FUTUR, is zo'n beetje de hoogste onderscheiding die je als jonge overheidsprofessional kan krijgen. De trofee voorspelt een glansrijke toekomst in de publieke sector. Wat is er geworden van de winnaars van weleer? Binnenlands Bestuur zocht deze zomer een aantal 'oude' jonge ambtenaren op. Ex-Kamerlid Wassila Hachchi sluit deze serie af.


Mijlpaal

Het winnen van de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing, nu tien jaar geleden, is een belangrijke mijlpaal in haar leven geweest, zeg ze. ‘Pas nu zie ik waarom ik die destijds won’, vertelt ze. ‘Mijn eindspeech heb ik vanuit mijn hart maar ook zeker vanuit mijn tenen gegeven. Over mijn persoonlijke strijd om jezelf te kunnen zijn, geaccepteerd voelen en jezelf blijven. Die kwetsbaarheid werd op prijs gesteld.’ Ze vertelt dat er na de verkiezing mensen met visitekaartjes op haar afkwamen, dat ze uitnodigingen kreeg om te spreken. Enkele weken later belde Alexander Pechtold haar en de rest is geschiedenis.


Campagne Hillary

Maar die geschiedenis eindigde vorig jaar na zes jaar abrupt. Ze stopte onverwacht als Kamerlid voor D66, om af te reizen naar de Verenigde Staten en zich bij Hillary Clintons campagneteam te voegen. Ze kreeg daar vanuit Nederland veel kritiek op omdat ze dat op vrijwillige basis deed en tegelijkertijd wel wachtgeld ontving. Zelf zegt ze daarover dat ze zich precies aan de regels heeft gehouden die hiervoor gelden, voor alle politici. ‘Ik heb die regels zelf niet bedacht’, aldus Hachchi. De reden dat ze Den Haag ontvluchtte was dat ze zich niet langer thuis voelde in de omgeving. ‘Je hebt in de politiek debatten en gesprekken maar dialogen komen er bijna niet voor’, vertelt ze met teleurstelling in haar stem. ‘Mijn ervaring van zes jaar in de Kamer is dat de dialoog vrijwel volledig ontbreekt. Het gaat in de politiek met name om scoren, strijd, en verschillen uitvergroten. Je wilt namelijk bij de volgende verkiezingen genoeg stemmen krijgen’.


Ex-militair

Als beleidsmedewerker bij de directie Financieel-Economische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken voelde ze zich op haar plek. Net als bij haar baan daarvoor, als officier bij de Koninklijke Marine. Ze kreeg niet langer energie meer van het politieke spel, geeft ze toe. ‘Ik als ex-militair voelde me in deze dynamiek eigenlijk niet thuis’, vertelt ze. ‘De cultuur bij de marine is dat je daadwerkelijk bereid bent je leven te geven voor een ander tijdens een missie. De politiek is het andere uiterste. Het was destijds pijnlijk, maar ik kan er wel met dankbaarheid op terugkijken’, legt Wassila uit. ‘Hierdoor werd ik op mezelf teruggeworpen en gedwongen om te kijken naar wie ik werkelijk ben en wat ik wil’.


Politiek moet moderner

Ze vervolgt: ‘Politiek is een systeem dat we in de loop van de tijd zelf hebben bedacht en het verandert niet. Ik geloof er heilig in dat het moderner moet. De politicus wordt geacht meer dan de burger te weten, de burger vertrouwt zijn stem aan hem toe en dan is het maar hopen dat er iets goeds mee gebeurt’, beschrijft ze. ‘Maar in dit internettijdperk gaat die vlieger niet meer op’, benadrukt ze, ‘die kiezer weet waarschijnlijk zelfs meer dan de politicus. Dus het klopt niet. Het jaar in Amerika heeft bij mij echt de ogen geopend, dat ik van dichtbij zag hoe Trump won bijvoorbeeld’.


Radicalisering

Een voorbeeld van een vraagstuk waar ze aan werkt is radicalisering. ‘Dat is zo’n thema dat ons keihard in het gezicht terugslaat’, beschrijft ze, ‘we begrijpen die jongeren immers niet. De menselijke connectie ontbreekt compleet bij dit vraagstuk, maar mogelijk ligt daar wel de oplossing’. Wassila Hachchi spreekt hierover op een Canadese conferentie waarbij jongeren en leiders uit de moslimwereld praten over radicalisering en met ideeën komen.’


Businessmodel

Of ze weer ambtenaar wil worden? ‘Het gaat mij niet zozeer om de functie, maar meer om de rol. Ik zou mijn doel kunnen bereiken als ambtenaar, maar ook zeker als sociaal ondernemer’. In die hoedanigheid werkt ze overigens niet non-profit, maar volgens een businessmodel. Komt haar studie bedrijfskunde ook nog van pas.  ‘Volgens mij is dat ook de toekomst om maatschappelijke problemen op te lossen, die samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven’. Mijn doel is niet om rijk te worden maar om veranderingen teweeg te brengen die groter zijn dan ikzelf’. 

 

De nominatieperiode voor de nieuwe Jonge Ambtenaar van het Jaar is weer gestart. Ben of ken jij een veelbelovende ambtenaar van onder de 35 jaar? De jonge ambtenarenorganisatie is met name op zoek naar zogenoemde ‘Verandervoerders’, jonge ambtenaren die verandering voortbrengen. Meer informatie op futur.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Burger (Kiezer) op
Wat is dit nu? Mevrouw zegt dat ze recht op haar wachtgeld had, omdat de regels nu eenmaal zo zijn. Ooit gehoord van ethiek en moraliteit? Kennelijk niet. Verbijsterend dit interview. BB onwaardig.
Door u (u) op
Wat een slecht interview. Je verwacht dat tevens op de perikelen rond haar Kamerlidmaatschap wordt gesproken. Dat zij ook de kans neemt/krijgt daar op te reageren. De opmerkingen over de politiek worden nu ook wel erg genant. Dat de kiezer waarschijnlijk meer weet dan de politicus is meer dan genant. geeft een leegte weer. Bij het lezen van de hele reeks komt de gedachte op, waarom zijn ze jonge ambtenaar van het jaar geworden? Veel cliches, weinig originaliteit en eigenlijk geen verdere ontwikkeling met wel de uitzondering van Nieuwenkamp. Zijn hardlopers dan toch doodlopers? Maar dat geldt ook voor Futur: ambitieus maar waar is de onderscheidende inhoud?
Door Spijker (gepens.) op
Ja ja, in vakantie houden van de wachtgeldregeling voor ex kamerleden is deze D'66 'er zeer goed.
Door Stephanie op
Wat bezielt de redactie van Binnenlands Bestuur om deze notoir onbetrouwbare politica een podium te geven?