Advertentie
carrière / Nieuws

Europarlement verbetert positie eigen stagiaires

Stagiaires van Europarlementariërs die in Brussel stage lopen, mogen dat niet meer gratis doen. Ze krijgen straks een vergoeding van 800 tot 1.313 euro per maand, een ziektekostenverzekering en bovendien wordt de tijd dat ze stages mogen doen, beperkt.

03 mei 2019
geld.jpg

De positie van stagiaires van Europarlementariërs die in hun kantoor in Brussel stage lopen, wordt verbeterd. Dat mogen ze niet meer gratis doen. Ze krijgen straks een vergoeding van 800 tot 1.313 euro per maand, een ziektekostenverzekering en bovendien wordt de tijd dat ze stages mogen doen, beperkt.

Maximaal drie stagiaires

Die gaat van maximaal achttien maanden (zes plus zes plus zes) naar maximaal negen maanden, vijf maanden regulier en een verlenging van vier maanden. De minimumtijd voor een stage wordt zes weken. Ook komen er inhoudelijke eisen waaraan stages moeten voldoen: daar moet een overeenkomst voor worden afgesloten. Leden van het Europees parlement mogen straks ook maximaal drie stagiaires tegelijk hebben.

Springplank

Binnen het parlement is twee jaar hard gelobbyd om de positie van stagiaires te verbeteren zodat ze ook een springplank naar een baan krijgen in plaats van goedkope arbeid te leveren. Hiermee komt een einde aan wat de Italiaanse sociaal-democraat Brando Benifei (S&D) als een wildwestsituatie typeerde. Zijn collega Tomáš Zdechovsky (EVP) typeert het als een start om het goede voorbeeld te geven voor andere organisaties.

Gelijktrekken

De positieverbetering geldt vooral voor stagiaires die in Brussel stage lopen. Stagiaires die in het thuisland stage lopen moeten dit doen volgens de nationaal geldende regels. Overigens kennen traineeshipsprogramma’s van de parlementaire organisatie, zoals de Schumann-traineeships, al een vergoedingssysteem. De positie van stagiairs van leden van het EP (die niet aan dat Schumannprogramma meedoen) wordt daarmee verder gelijkgetrokken.

Geen onderscheid

De regels leiden tot een verbetering voor het merendeel van de stagiairs, zegt coördinator Wout van Caimere van de Youth Intergroup in het Europees Parlement, die 120 parlementsleden van diverse politieke achtergronden bijeenbrengt rond jeugdbeleid. Om hoeveel Nederlanders het gaat kan hij niet zeggen. ‘We hebben geen compleet overzicht van iedereen die stage loopt. Bovendien maken we geen onderscheid in politieke stromingen of lidstaten. We willen er ook geen blame game van maken.’ Acht procent van de stagiaires deed zijn stage zonder vergoeding en een kwart verdiende minder dan 600 euro per maand met een stage, bleek uit eerder onderzoek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Jemig! Wat een doorbraak!
Advertentie