of 59274 LinkedIn

Duizenden banen erbij in openbaar bestuur

De werkgelegenheid bij de overheid is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Volgens de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in het openbaar bestuur 3.000 banen bij.

De werkgelegenheid bij de overheid is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Volgens de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in het openbaar bestuur 3.000 banen bij.

In de bedrijfstak handel, vervoer en horeca steeg het aantal banen in het afgelopen kwartaal met 23 duizend het sterkst van alle sectoren. Het is de grootste stijging in die bedrijfstak na het eerste kwartaal van 2006.

Ook in de zakelijke dienstverlening (+21.000), uitzendbranche (+17.000) en zorg (5.000) is de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2018 gegroeid. In het eerste kwartaal van 2018 is het aantal banen in totaal met 76.000 toegenomen. Dat is de grootste banengroei na het tweede kwartaal van 2007. De afgelopen vier jaar is het aantal banen vrijwel onafgebroken toegenomen, in totaal met ruim 600 duizend.

 

Vast dienstverband
Doordat het aantal vacatures oploopt, terwijl het aantal mensen dat werkloos is verder daalt, neemt volgens het CBS de spanning op de arbeidsmarkt toe. Het aantal vacatures nam toe met 8 duizend, terwijl het aantal werklozen met 30 duizend afnam. Het aantal banen groeide verder met 76 duizend. Voor het eerst sinds begin 2009 nam het aantal vaste werknemers naar verhouding meer toe dan het aantal flexibele werknemers.

 

Gespannen arbeidsmarkt

Tegenover elke openstaande vacature stonden in het eerste kwartaal van 2018 gemiddeld 1,6 werklozen. ‘De arbeidsmarkt is nu twee kwartalen gespannen. Een gespannen arbeidsmarkt betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag. Toch is de arbeidsmarkt nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature 1,3 werklozen’, aldus het CBS.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Helena (Sociaal domein) op
Laat maar komen dan voor mijn 57 jarige partner! Met jarenlange ervaring in de HRM en projectmanagement krijgt hij vrijwel geen voet meer tussen de deur. Terwijl hij voor mij als ambtenaar een toonbeeld is van dingen mogelijk maken, innovatief en verbindend werken, hoort hij er niet meer bij. Zeker niet bij een gemeente omdat hij te weinig overheidservaring heeft. Zo jammer voor ons als ambtenaren dat de wervingsbureaus hierin te veel mee gaan. Wij ontmoeten vooral nieuwe collega's die uit een andere overheidsinstelling komen, dit ontneemt ons de kans te leren van de frisse wind en daadwerkelijk Out of the box denken. Als partner gun ik iedereen ook nog eens zijn humor. Thuis wordt alles weer goed gemaakt.
Door Frans Vliegenberg (Beleidsadviseur ) op
De overheid - die de regels bepaalt - doet toch niet aan leeftijdsdiscriminatie?
Door H. Wiersma (gepens.) op
We gaan dus weer helemaal de verkeerde kant op met de regelzucht en bureaucratie. In plaats van "de Compacte Overheid", wordt het weer "de Groeiende Overheid". Nu kennelijk nog betaalbaar maar over enkele jaren dus niet. Bovendien zit op dit moment vooral de private sector te springen om menskracht en die moet uiteindelijk wel de publieke sector betaalbaar maken.
Door Fred op
@ de jhr:
Herkenbaar, die ouderen worden niet uitgenodigd als zij solliciteren...vanaf 55 is solliciteren verspilling van inkt, ook al wordt je geacht tot 68 te werken...
Maar heeft natuurlijk iets met leeftijd te maken.
Door jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke en kritische bruger) op
Maar ik hoor veel ouderen roepen: 'Waar zijn die banen dan??"