Advertentie
carrière / Nieuws

Duizenden (semi-)ambtenaren moeten deel loon inleveren

Tussen de vierduizend en zesduizend ambtenaren uit de publieke en semi-publieke sector gaan er in loon op achteruit met de wet normering topinkomens waar de Eerste Kamer akkoord mee is.

14 november 2012

Als niemand in de (semi)publieke sector meer dan een minister mag verdienen, dan zullen 4000 tot 5000 mensen loon moeten inleveren. Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken woensdag in NRC Handelsblad. Het gaat om ,,grove schatting'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Eerste Kamer ingestemd
Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de wet normering topinkomens, waardoor leidinggevenden die betaald worden met gemeenschapsgeld niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen. Die balkenendenorm wordt per 1 januari van kracht. Daardoor zullen 700 mensen minder geld op hun loonstrookje zien.

Maximaal ministerssalaris

Volgens de woordvoerder kan nog niet worden aangegeven wanneer het kabinet komt met het voorstel om de salarissen in (semi)publieke sector terug te brengen naar maximaal een ministerssalaris.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Plasterk l*lt weer uit zijn nek (zo kenden we hem ook als minister van OCW). De wet gaat nl. gelden voor nieuwe gevallen. Bestaande beloningen worden gerespecteerd, dus niemand hoeft iets in te leveren.
bekenkamp / flo ambulancechauffeur
Wat een ophef over top salaris.

Ik als oude afgedankte ambulance chauffeur

leverde deze maand 90€ netto in en hou nog net

150 € over van te leven.waar hebben ze het over.

altijd voor de gemeentschap klaar gestaan.

en nu gekort stank voor dank.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
We gaan weer los mensen . Vandaag mijn loon gegevens van het U>W>V gekregen. Door de corrupte Overheid in de W>A>O beland !. Hoera een meevaller, ons loon word verhoogd. Tot mijn grote verbazing . Bruto gaan we er op vooruit, netto moeten we inleveren. Weer worden we misleid en bestolen!. Ik zou er niets anders van kunnen maken. Vriendelijke groet. H. Okken. Klokkenluider misbruik praktijken Alescon Drenthe.
van epskeuten / overlevingstechnoloog
En omdat het alleen om nieuwe gevallen gaat, moet de jongere generatie weer betalen. Plus al degenen die een normaal salaris verdienen.

Deze 4 tot 5 duizend zouden zich verdienstelijk kunnen maken door fors bij te dragen aan de nivellerings-doelstelling. Net als een aantal graaiers uit andere sectoren overigens. Want bij banken en sommige bedrijven kunnen ze er ook wat van. . .
Bas / logicus
Deze nieuwe regeling bied heel weinig omdat het enkel geld voor nieuwe afspraken en niet voor de reeds gemaakte. Om het probleem van zelfverrijking binnen de publieke sector tegen te gaan zou een belastingheffing van tenminste 100% geheven moeten worden over het deel dat de norm overschrijd. Dit toepassen voorkomt sluiting van de helft van onze musea en Nederland 3 kan blijven bestaan. Als de overschrijdingen besteed gaan worden voor handen aan het bed dan levert dat al gauw enkele duizenden normaal betaalde banen op. En als de bewering van Plasterk klopt zou zo’n regeling doorvoeren tenminste 1.5 procent van de werkeloosheid oplossen. Maar ook de idiote uitwassen binnen het bedrijfsleven moet worden aangepakt. Maar helaas de daders zijn al vele jaren lang goede vriendjes met de verantwoordelijke politici en daardoor zal er nooit iets concreets ondernomen worden tegen dergelijke misstanden.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een volstrekt logische vorm van nivellering. Dit in tegenstelling tot de inkomensafhankelijke zorgpremie. En ook verder bezuinigen op dure consultants, dan levert het bij elkaar een aardige bezuiniging op. Een communicatieadviseur kan natuurlijk nooit meer verdienen als de minister,

E. Klokkenluider / ambtenaar
Gezien de miljardensteun van de overheid aan de bankensector en de voortdurende dreiging van deze sector voor ons allen lijkt me het niet meer dan normaal dat deze anti-graaimaatregel ook voor deze sector gaat gelden.........
Niek / jurist
Hier laat men de kans liggen om de overheidsfinancien te normaliseren. Bestuurders en ambtenaren van ZBO's, semi-overheid (ook DNB bv), en gesubsidieerde instellingen mogen niet meer krijgen dan 90% van de Minister President.

Gaat het om provinciale of gemeentelijke instellingen dan wordt dat 75 en 60%.

Er hoeft lang niet zoveel bezuinigd te worden, als er een einde wordt gemaakt aan het gegraai en er weer een no nonsens beleid gevoerd gaat worden.

Waar sprake is van misbruik, moet ook door de overheid teruggevorderd worden. Dat beperkt waarschijnlijk ook de drang om te graaien want nu komt men er vaak mee weg omdat de overheid zo min mogelijk ruchtbaarheid aan zo'n kwestie wil geven. Hier ligt een schone taak voor de accountant en de rekenkamers.
J. Derckx
Laat deze wet per 1-1-2013 ingaan voor allen. Verlaag de salarissen tot de max.-norm voor hen waar dit op van toepassing is. Voor mensen in de Bijstand en de gevolgen van de bezuinigingen aan de onderkant hebben zij ook geen medelijden.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@B. Janssen. Hoe zo miljardensteun aan banken? Alleen aan rente (ca. 17%!) leverden de geldleningen aan die banken over 2011 de staat al ca. 2,7 miljard op.
Janneke
Je moet wel praktisch blijven. Nieuwe gevallen per 1-1-2013. Bestaande gevallen afbouwen in vier jaar.



Daarnaast systeem bedenken om te voorkomen dat de salarissen "verstopt" worden in kant en klare programma's (bijv. een omroep koopt programma van en met presentator van een BV, dan zit daar toch weer het salaris in). Bij de overheid kan inhuur dure consultants voorkomen worden door het potje flexibele inhuur heel klein te houden.
Bas / logicus
@ H. Wiersma , waar komt uw 17% rente vandaan?

ING kreeg 10 miljard steun in 2008. Heeft in totaal 11 miljard inclusief rentes en boetes terugbetaald over een periode van 4 jaren. De rentevoet lag dus ruim onder de 3%. ABN AMRO of welke andere bank dan ook zal heus niet een al te sterk afwijkende rente betaald hebben. Ik denk dat u winst en rente met elkaar verward. Het feit dat ook CEO’s er alleen maar zijn om zichzelf over de rug van werknemers te verrijken en niet het belang dienen van het bedrijf valt niet meer te ontkennen. De enigen die tegen deze vorm van nivellering zijn, zijn mensen die er zelf een financieel belang bij hebben om dat te stellen. Salarissen boven de € 250.000,00 Bruto gewoon belasten met 125% belasting. En geloof maar niet dat die bedrijven om zo’n reden gaan verkassen. De aandeelhouders hebben daar namelijk geen belang bij. Een CEO hoort het bedrijf te dienen en op te komen voor de belangen van de werknemers. Nu is dat enkel de eigen portemonnee.

Advertentie