Advertentie
carrière / Nieuws

Dringen om een werkplek

Gemeenteambtenaren die op het nieuwe Stadskantoor van de gemeente Utrecht werken moeten soms flinke moeite doen om en werkplek te vinden. In het nieuwe gemeentehuis is Het Nieuwe Werken ingevoerd en dat betekent dat niemand een vaste plek heeft.

05 november 2014

De zekerheid van het vaste bureau met dezelfde plant en het vertrouwde fotolijstje is uit. Met een tablet onder je arm in een ‘kantoornis’ neerstrijken is in. Ambtenaren van de gemeente Utrecht moeten echter nog een beetje wennen aan dit concept. Sinds hun recente intrek in het splinternieuwe Stadskantoor is het af en toe dringen om een plekje.

Dynamische doorstroming

Het is nog even wennen, geeft ook de gemeentevoorlichter toe. ‘Ik heb nu ook geen bureau met pc, ik zit te bellen vanuit een zithoekje. Het kan inderdaad zo zijn dat er rond 9.00 uur geen vaste plek meer beschikbaar is, maar vanaf 10.00 uur wel weer. Dat is de dynamische doorstroming.’ Toch zouden veel ambtenaren noodgedwongen voor 8.00 uur beginnen, zodat een plaatsje verzekerd is.’


Geen vaste telefoon
In het nieuwe pand zijn nagenoeg alle diensten van de gemeente samengebracht. In de kantoortoren zijn 2500 werkplekken ingericht voor 3200 fte's. Ze hebben niet alleen geen vaste werkplek meer, maar ook niet langer een vaste telefoon. Verder zijn er nog nauwelijks kasten te vinden, heeft niemand meer een eigen kamer, op de burgemeester na en is zelfs de collegekamer voor algemeen gebruik.

Werkplek bezet houden
De gemeentewoordvoerder denkt dat de aanpassingsproblemen echter niet onoplosbaar zijn. ‘Soms hebben collega’s wel vijf of zes overleggen op een dag, dan is het niet nodig om de hele dag een werkplek bezet te houden.’ Maar er wordt wel gekeken naar pijnpunten en die zo nodig worden opgelost. ‘We weten nu dat er meer laptops en tablets moeten komen zodat mensen niet tot een pc zijn veroordeeld. Ook zijn er verdiepingen waar het veel drukker is dan op andere omdat daar grote projectbureaus werken. Daar moet iets op bedacht worden.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. ten Klooster
Lang niet in alle gevallen werkt het nieuwe werken goed. Je hebt bepaalde soorten werk waarvoor het handiger is dat je bij je directe collega's zit omdat er regelmatig overleg moet zijn en dan bedoel ik geen vergadering of werkoverleg. Als je dan op de eerste verdieping zit omdat er geen plek meer is terwijl je collega's op de tweede zitten dan is dat absoluut niet handig.
Jan
Het is gewoon terug naar de jaren '30 met enorme zalen waarin veel werknemers bij elkaar zitten. Lekker voor je concentratie. Dit zal de productie niet ten goede komen. De zoveelste hype. Over een aantal jaren wordt alles weer terugverbouwd tot de oude situatie, voorspel ik. Wat een geldverspilling....
Marianne de Jonge / Bestuursadviseur
Iets meer dan een maand geleden zijn wij terug gegaan naar ons verbouwde Raadhuis in Leidschendam. Het gebouw is helemaal ingericht op Het Nieuwe Werken, dus de specificaties uit Utrecht zijn herkenbaar. Wennen? Ja, natuurlijk, dat is met alles dat nieuw is. Wennen kan ook positief zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat het sinds 29 september elke dag nog steeds een feest is om in deze omgeving te werken. Nieuwsgierig? Kom kijken!
Jan
@ Marianne. Ja, als bestuursadviseur moet je natuurlijk het standpunt van het bestuur uitdragen. Dat overigens toevallig zelf wel een eigen kamer heeft natuurlijk....
Gemeente / ambtenaar
HNW is langzaam maar zeker met zijn terugtocht begonnen. Het werkt niet..geen sfeer, geen werkrelatie, geen werkplek, geen kennisoverdracht...etc etc
Reynders / ambtenaar
Het is duidelijk een bezuinigingsoperatie. Minder plaats en kantoorinrichting nodig. In de praktijk zoeken mensen elkaar toch vaak weer op en creëren zo min of meer toch weer een vaste plek.

Sfeer en effectiviteit lijken mij echter minder.

Voordeel kan wel zijn als je meer mogelijkheid krijgt om thuis te werken.

Maar ik denk ook dat het een hype is. Over 10 jaar moet het allemaal weer anders.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Gaan we toch lekker bij elkaar op schoot zitten! Eén werkplek per twee personen, beurtelings de collega een zitplek op de knie geven, het verhoogt de collegiale contacten en misschien zit er nog wel iets meer in.

Hulde aan Utrecht!
spiedend oogje
Mensen hebben baat bij rust, regelmaat en reinheid.

2.500 werkplekken voor 3.200 fte. Met parttimers praat je dan al gauw over 4.000 mensen. Elke dag vechten voor een plekje......

Het lijkt mij geen prettige werkomgeving!
gerrie
Heerlijk dat nieuwe kantoorconcept. Carrièretijgers in van die korte rokjes kunnen lekker op je schoot komen zitten en je kunt altijd in de buurt gaan zitten van die goed uitziende stagiaires. Ik vind het fijn werken en je hebt de hele dag wat te doen.
gerrie
@Bert

En dan hebben we het nog niet gehad over blonde Dolley van de schoonmaaktroepen. Een echt toppertje.
Helderlicht
Als gemeente ambtenaar snap ik niet hoe bestuurders bij de overheid zich, in tijden van crisis, nog steeds laten verleiden om geld te besteden aan moderne architectonisch bouwwerken in plaats van te kiezen voor een sober praktisch gebouw met optimale vierkante meters werkruimte. Waarschijnlijk had een sober gebouw werkruimte kunnen bieden aan 3500 rustige werkplekken en hadden de medewerkers gewoon hun fotolijstjes kunnen behouden. Maar ja, Schijnbaar zijn uitstraling en verandering voor bestuurders belangrijker dan gewoon je gezonde verstand gebruiken en besteden bestuurders gemeenschapsgeld liever aan 5 verdiepingen overdekte lucht! Weer een gemiste kans!
Diana Eussen
Bij de DCMR hebben we al een aanal jaren geen vaste werkplek. Ieder bureau heeft een deel van een verdieping waar mensen dagelijks een plekje zoeken. Het gaat prima, alleen op dinsdag en donderdag is het zoeken naar een plekje.
Advertentie