of 64277 LinkedIn

Dit verdienen de Europese ambtenaren

Naar aanleiding van de strijd tegen hoge EU-salarissen door de PVV, hier een overzicht van EU-functies en de salarissen.
38 reacties

De PVV ageert tegen de hoge salarissen van EU-ambtenaren en politici. Hieronder een overzicht van de Europese ambtenaren en hun salarissen gebaseerd op aangeleverde en publiekstoegankelijke informatie van de Europese instellingen.

Europese instellingen
In totaal werken er circa 55.000 mensen over de hele wereld voor alle Europese instellingen. Van hen werken er ongeveer 33.000 voor de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, van wie 22.000 in Brussel. Bij het Europees Parlement werken circa 6660 ambtenaren en tijdelijke werknemers. 714 van alle EU-ambtenaren heeft de Nederlandse nationaliteit.

 

De EU-ambtenaren

  • Het maandsalaris van EU-beleidsambtenaren loopt van circa 4300 euro tot maximaal 18.370 euro voor een directeur-generaal. Slechts 40 van de 33.000 ambtenaren zit in die hoge regionen.
  • Daarnaast zijn er toeslagen net als in Nederland voor onder meer kinderen. Ook krijgen de ambtenaren een zogeheten ontheemdentoeslag en eenmaal per jaar een vergoeding om naar het land van herkomst te gaan. Er zijn geen toelages voor bijvoorbeeld autogebruik. Er is ook geen vakantiegeld of eindejaarsuitkering.
  • Om Europees ambtenaar te worden moet een zogeheten concours worden gevolgd. Van de deelnemers slaagt en krijgt slechts circa 1 procent een baan.


De 27-koppige Europese Commissie

  • Het maandsalaris van de EU-voorzitter -dat is nu de Portugees José Manuel Barroso- bedraagt 25.351 euro. De EU-buitenlandchef , nu de Britse Catherine Ashton, krijgt 23.882 euro per maand. De vice-presidenten, acht in totaal onder wie Neelie Kroes (Digitale Agenda), krijgen 22.963 euro per maand. De andere Europees commissarissen krijgen 20.667 euro per maand. Het gaat om brutosalarissen.
  • Alle EU-ambtenaren, inclusief de commissie, betalen belastingen over hun salaris. Het belastingtarief loopt van 8 tot maximaal 45 procent, dat geldt ook voor de commissarissen, plus een extra heffing van 5,5 procent.


De Europese Raad

  • De voorzitter van de Europese Raad, ook wel de EU-president genoemd, Herman Van Rompuy, verdient 1,38 keer het salaris van een ambtenaar die in de hoogste trede zit. Dat maandsalaris bedraagt 18.370 euro. Daarmee krijgt de Belg maandelijks 25.351 euro, gelijk aan het salaris van Barroso.


Het Europees Parlement

  • Er zijn 736 Europarlementariërs, onder wie 26 Nederlanders. Vier vertegenwoordigen de PVV.
  • Het salaris van een Europarlementariër bedraagt 7956,87 euro bruto per maand. Na aftrek van (Europese) belasting komt het nettobedrag uit op 6200,72 euro per maand. Dat salaris wordt aangevuld met tal van vergoedingen.
  • Zo zijn er vergoedingen voor reiskosten naar vergaderingen, kunnen leden jaarlijks 4343 euro vergoed krijgen voor werkgerelateerde reizen en worden 24 heen- en terugreizen naar hun eigen lidstaat vergoed. Daarnaast is er een dagvergoeding van 304 euro voor elke dag waarvoor de Europarlementariër vergadert en daarvoor een presentielijst ondertekent. Daar komt nog een algemene kostenvergoeding van circa 4300 euro per maand voor de huur van een kantoorruimte, telefoon- en portokosten en computers bij. Bovendien wordt van Europarlementariërs twee derde van hun medische kosten vergoed.
Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tonny Vreeswijk (teameider) op
Dat het al jaren opgeld doende paradigma, dat groter beter is, langzamerhand zijn kracht begint te verliezen, wordt duidelijk in het besluit van de Engelse burgers om niet meer mee te doen en uit de EEG te stappen. Burgers in alle Europese landen, die dagelijks aan den lijve ondervinden dat er op het werk en in de maatschappij niet meer gestuurd wordt op waar we voor staan en hoe we dat willenbereiken, maar op afvinken van gehaalde targets, weten dat groter betekent dat de mensen aan de top meer gaan verdienen, dat zij onder het mom van effectiviteit en efficiency in de onderliggende lagen bezuinigingsacties doorvoeren en dat er in de top geen belangstelling is voor hoe de zaken gedaan worden, alleen maar voor dat men kan zeggen dat het onder hun leiding gedaan is. Ik voorzie dat aan de groter-is- beter tendens langzamerhand een einde gaat komen en dat de burgers op alle fronten van de maatschappij decentralisatie en recht op zelfbeschikking gaan afdwingen.
Door Albert (ZZP-er) op
Hoe eerder we met dit geldverslindend instituut wat EU heet stoppen, hoe beter. De burger is er totaal niets wijzer van geworden. Alleen een bepaalde groep, en dat zijn al die duizenden zakkenvullers die daar uit hun neus zitten te vreten.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Er is in Nederland en Europa het nodige mis met salarisniveaus in de publieke sector. In de private sector is het echter nog veel erger. In plaats van investeren in arbeidsplaatsen vloeit er daar veel geld weg naar absurd hoge salarissen, hoge uitkeringen aan opties/bonussen en afkoopsommen. Durf daar ook eens wat aan te doen politici!
Door Piet (consultant) op
TJA AL DIE DIEVEN DENKEN DAT ZIJ ZO HOOG EN OP AFSTAND ZITTEN DAT ZE KUNNEN BLIJVEN ROVEN!

Zelfs na mijn dood moet ik nog 50 % (tot voor kort 67 % ) successiebel betalen.

Het is goed dat het overgrote deel van het volk er geen weet van heeft.

Die lui daar zijn nog zo elitair dat zij denken dat het nog terecht is ook wat zij verdienen. Het woord "schaamte"kennen zij niet!
Door Marcel Jongman (medewerker belastingdienst) op
Wilt u dit svp doorsturen aan Dhr. Wilders, als het kan met ontvangst en leesbevestiging?
Hartelijk dank voor de moeite.
Door henk op
@piet @ bas: laten we onze militairen en agenten uitzenden naar Brussel
Door Bas (Logicus) op
@Piet, gemiddelde militair verdient per maand ongeveer € 2.200,- aan bruto basissalaris per maand.
Oefentoelages liggen tussen € 55,- en €65,- bruto per dag. Uitzendtoelage bestaat uit twee delen; 1/ kostendekkende toelage van € 26,- netto per dag en 2/ toelage overwerkcompensatie € 83,- bruto per dag. Maar de agenten schijnen bijna € 100,- netto per dag meer te ontvangen terwijl ze voornamelijk binnen de veiligheidszones werken. Dat is iets dat veel militairen die dagelijks er op uit moeten behoorlijk steekt.
Door piet op
Wat verdienen onze militairen en politie mensen in Afghanistan eigenlijk?
Door N. de Koning (Technisch medewerker) op
Je hebt grote stelen en kleine stelen, grote stelen het meest.
Door Henk op
Zet die lui echt aan het werk in de zorg of bij de politie of stratenmaker. Stop met deze onzin salarissen. Schande!,

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers