of 59854 LinkedIn

Dertiende maand voor raadsleden Waalwijk

Gemeenteraadsleden in Waalwijk mogen zich dit jaar rijk rekenen met een heuse dertiende maand. Het extraatje van 1288 euro werd voor elkaar gebokst door de VVD-fractie die het belangrijk vindt dat volksvertegenwoordigers beter worden beloond en het ook als extra stimulans ziet om de politiek in te gaan.

Gemeenteraadsleden in Waalwijk mogen zich dit jaar rijk rekenen met een heuse dertiende maand. Het extraatje van 1288 euro werd voor elkaar gebokst door de VVD-fractie die het belangrijk vindt dat volksvertegenwoordigers beter worden beloond en het ook als extra stimulans ziet om de politiek in te gaan.

Toenemende werkdruk
‘De werkdruk voor raadsleden neemt toe en steeds minder mensen hebben interesse in raadswerk. Een betere vergoeding kan een extra stimulans zijn voor inwoners om zich in te zetten voor de gemeentepolitiek’, citeerde het Brabants Dagblad de redenering van de liberalen. Toch volgden niet alle partijen die lijn. Volgens ChristenUnie, GroenLinksaf, PvdA en SGP valt de dertiende maand niet uit te leggen aan de inwoners. De SGP wees op vrijwilligers die meer uren besteden aan dat werk dan raadsleden aan hun werk en nog onbetaald ook. Hij vreest de reactie ‘ze zorgen goed voor zichzelf’.

Rechtspositiebesluit
Toch werd het voorstel aangenomen, want CDA, D66, LokaalBelang en Lijst IJpelaar stemden voor. Het nieuwe rechtspositiebesluit maakt de extra vergoeding mogelijk, aldus VVD-fractievoorzitter Hans van Tuyl. ‘De minister wil daarmee aangeven dat zij het belangrijk vindt dat raadsleden een reële vergoeding krijgen.’ Dat extra geld kunnen raadsleden inzetten voor een extra voorziening naast het pensioen of voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Raadsleden hebben door hun raadswerk minder tijd om pensioen op te bouwen met andere betaalde activiteiten, aldus Van Tuyl.

Naburige gemeenten doen het niet
Die vlieger gaat niet op in Waalwijk, vindt de SGP. Het rechtspositiebesluit is voor raadsleden in grotere gemeenten bedoeld. Zij moeten overdag vergaderen, terwijl dat in Waalwijk in de avond gebeurt. Het Brabants Dagblad wijst erop dat in de naburige gemeenten Heusden en Loon op Zand geen dertiende maand voor raadsleden komt. In Heusden is er wel degelijk over de mogelijkheid van een extra vergoeding gesproken door de fractievoorzitters, maar is besloten om het niet te doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard Heetman (oud-VNG-medewerker rechtspositie politieke ambtsdragers) op
Klakkeloos overnemen van foute berichtgeving in de Brabantse media is te gemakkelijk voor Binnenlands Bestuur dat zich toch een medium mag noemen dat eerst checkt of berichtgeving over politici wel klopt. Per slot van rekening krijgen nagenoeg alle politieke ambtsdragers in ons land het blad en wellicht ook Binnenlands Bestuur dagelijks in hun mailbox.
Schipperheijn heeft gelijk. Het een legale mogelijkheid die alle gemeenteraden kunnen toepassen als voorziening in een tekort bij arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden te treffen. De omvang van het raadswerk leidt er toe dat raadsleden noodzakelijk minder gaan werken en daardoor een tekort oplopen bij eventuele wettelijke uitkeringen die elke Nederlander krijgt ingeval van arbeidsongeschiktheid en overlijden of in de opbouw van pensioen.
Het zou de redactie niet misstaan met een excuusbericht te komen voor dit onterechte sensatiebericht dat zonder enige check naar de achtergrond ervan is overgenomen.
Door Schipperheijn (raadsadviseur) op
Enige sensatiezucht kan Binnenlands Bestuur niet ontzegd worden. Het gaat hier om de mogelijkheid voor raadsleden om een vergoeding voor arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden te treffen. Veel raadsleden gaan minder werken om het raadswerk goed te kunnen invullen. Zij zijn tenslotte in ieder geval 16 uur per week met raadswerk bezig. Raadswerk is geen vrijwilligerswerk, betekent veel verantwoordelijkheid en verdient meer respect.
Door Criticus op
6% moet zijn 6,75%
Door Criticus op
Waar de raadsleden hun personeel slechts 6% eindejaarsuitkering geven, gunnen ze zichzelf wel een hele 13e maand (ca 8,3 %). Verschil moet er zijn nietwaar?