of 59185 LinkedIn

Den Haag voert anoniem solliciteren in

De gemeente Den Haag gaat anoniem solliciteren definitief invoeren. De gemeente heeft het uitgeprobeerd en de proef is goed bevallen.
3 reacties

Den Haag gaat door met anoniem solliciteren. De gemeente heeft dat uitgeprobeerd en de proef is zo goed bevallen, dat het nu definitief ingevoerd wordt. De hofstad heeft dat woensdagavond laten weten naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur.

Ook leeftijd geschrapt

Wanneer iemand in de eerste helft van dit jaar solliciteerde bij de gemeente Den Haag, maakten ambtenaren de naam, de geboorteplaats en het geboorteland onleesbaar op de sollicitatiebrief en het curriculum vitae. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. Dat moest voorkomen dat sollicitanten bij de eerste selectie werden beoordeeld op afkomst in plaats van op hun werkervaring en opleidingsniveau. Den Haag breidt het anoniem solliciteren bovendien uit. Ook de leeftijd wordt straks weggehaald, om discriminatie van ouderen te voorkomen.

Meer allochtonen gesolliciteerd

Volgens een onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren, hebben meer allochtonen gesolliciteerd dan vorig jaar. In de eerste helft van 2016 was bijna een derde van alle sollicitanten "bicultureel". In dezelfde periode vorig jaar was dat bijna een kwart. 'Met name voor mensen met een Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond lijkt een barrière te worden weggenomen dankzij anoniem solliciteren', aldus het onderzoek naar de proef.

Meer allochtonen in dienst

De gemeente nam ook meer allochtonen in dienst. In 2015 was een op de negen nieuwe medewerkers allochtoon, dit jaar gaat het om een op de drie. De onderzoekers weten niet zeker of dat te danken is aan anoniem solliciteren. Het vervolg van een sollicitatie, een gesprek bijvoorbeeld, is namelijk niet meer anoniem. Maar anoniem solliciteren heeft vermoedelijk wel ,,een positieve invloed'', aldus het rapport.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door F.A. von Geusau op
We schrappen dus alle persoonsgegevens uit de stukken. Prima. Daar rollen vervolgens vijf geschikte kandidaten uit. Daar zullen dan toch wel gesprekken mee gevoerd worden, of geschiedt dat dan ook anoniem......
Door Gerben op
"Vermoedelijk wel een positieve invloed"

Met deze getallen onderbouw je geen enkel rechts handhaafbaar besluit.

Door Hans Basart (Projectleider) op
Okay, geboortedata worden nu ook gewist. Zullen we dan ook maar meteen het CV schrappen? Ik bedoel. Als er staat dat ik in 1972 mijn HAVO diploma heb behaald dan geeft dat toch een aardige indicatie van mijn leeftijd.