Advertentie
carrière / Nieuws

'Demotie heeft schijn van symboolpolitiek'

Er is kritiek op de aankondiging van minister Blok (Rijksdienst) om rijksmabtenaren die slecht functioneren de demoveren. Volgens deskundigen is dit juridisch heel moeilijk en de bond ziet het nut er niet van in.

27 januari 2015

De aankondiging van minister Blok om behalve loonsverhoging ook ‘demotie’ in de rijkscao op te nemen heeft voor opgetrokken wenkbrauwen gezorgd. Het terugplaatsen in een lagere schaal bij slecht functioneren noemt de vakbond symboolpolitiek: ‘Daar hebben we toch de functioneringssystematiek voor?’ Ook arbeidsdeskundigen betwijfelen het nut: ‘Negatieve maatregelen om te motiveren werken doorgaans niet.'

Addertje
Met de aankondiging dat er weer ruimte was voor loonsverhoging voor de rijksambtenaren, dook er een addertje op. De rijkscao moet volgens Blok gemoderniseerd worden en een onderdeel daarvan is de mogelijkheid tot demovatie van niet-functionerende rijksambtenaren. Bij slecht presteren moet de werkgever die persoon een of meerdere schalen terug kunnen zetten. Maar volgens deskundigen is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Juridisch niet makkelijk
Er is al jarenlang discussie over demotie, ook in de private sector, zegt professor Paul van der Heijden, gespecialiseerd in arbeidsrecht. ‘Maar het blijkt juridisch niet eenvoudig te zijn dit in de praktijk toe te passen. Je hebt het dan namelijk over de eenzijdige wijziging van het contract en er moet nogal wat bewijslast worden geleverd vanuit de werkgever. Verder moet ook blijken dat de werknemer samen met de werkgever bij slecht functioneren, zijn best heeft gedaan om tot verbetering te komen.’

Zwaarbeladen dossier
Een zwaarbeladen, consequent bijgehouden dossier is een voorwaarde voor het toepassen van demovatie. ‘En als er in het verleden aan de werknemer in kwestie wel eens een goede beoordeling is gegeven, dan zal de rechter de demovatie aslnog niet goedkeuren, zo blijkt uit recente jurisprudentie,’ legt Van der Heijden uit. ‘Juristen zullen over het algemeen zo’n procedure afraden.’


Weinig voordelen
De professor ziet niet direct grote voordelen in het instellen van de demotie. ‘Als je iemand van schaal 12 naar 10 demoveert, zal er toch weer iemand op schaal 12 moeten komen. Het financiële verschil tussen schaal 10 en schaal 12 van die paar mensen maakt op die miljoenen salaris ook niets uit.’ Hij vervolgt: ‘In theorie zou de organisatie er kwalitatief wel op vooruit moeten gaan; als mensen precies goed op hun plek zitten en precies aan hun functie voldoen die werken natuurlijk het beste. Maar het gaat voor mijn gevoel niet om veel personen die ongeschikt zitten te wezen voor hun functie, het blijft denk ik beperkt tot kleine aantallen.’

Bonus werkt beter
Overigens vraagt Van der Heijden zich ook af of een dergelijk systeem leidt tot meer motivatie onder de rijksambtenaren: ‘Negatieve maatregelen werken niet zo motiverend.  Een bonus werkt beter dan een malus.’

Ontslagprocedure

Ook Marco Ouwehand van FNV Overheid betwijfeld de effectiviteit van de mogelijke maatregel. ‘Het lijkt mij logisch dat wanneer een werknemer niet levert waar hij voor aangenomen is er een ontslagprocedure volgt, toch? We hebben voor slecht functionerende werknemers namelijk gewoon de functionerings- en beoordelingsgesprekken. Eerlijk gezegd vind ik de suggestie van demotie daarom onzinnig.’

Symboolpolitiek
Het probleem van veel slecht functionerende rijksambtenaren komt hem niet bekend voor. ‘Ik kan me niet voorstellen dat dit binnen de rijksoverheid een groot probleem is, voor die paar mensen zo’n zware maatregel invoeren lijkt me buiten proportie. Aan de andere kant, is dit wel een groot probleem dan vraag ik me af waarom wij daar niet eerder van hebben gehoord? Ik vrees dat dit voorstel wel wat weg heeft van symboolpolitiek.’

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kan die demotie ook worden ingevoerd voor slecht functionerende ministers?
Niels / Ambtenaar
@Broadcaster....daar zijn andere moties voor :)
K. de Beer / organisatie adviseur
Eens met @FNV. Er is de afgelopen 10 jaar een goed systeem ontstaan van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Daar hoort eventuele demotie in thuis. En ook reorganisatiegesprekken bij boventalligen. Het probleem is vaak dat de werkgever een matige dossiervormer is en dat dit demotie in de weg staat. De fout ligt dus bij de overheid. En die zou dit niet via wetgeving of CAO moeten willen oplossen. Gewoon een kwestie van je zaakjes beter op orde hebben. Dat een VVD-minister gaat roeptoeteren zijn we zo langzamerhand wel gewend. Dat VVD ministers slecht zijn in gevoerd in de dagelijkse praktijk ook. Dus moet er een verbeterplan komen voor minister Blok.
CAvE / Inspecteur
Volgens mij betreft dit geen demotie maar degradatie.
Janneke
Voor terugzetten in salaris bij niet goed functioneren is inderdaad bewijslast nodig en dat kost veel tijd en inzet.

Maar wat te doen als ambtenaren vrijwillig een andere functie accepteren (omdat ze toch niet zo'n goede leidinggevende blijken te zijn, of omdat ze rustigere baan willen of gewoon iets anders), die krijgen dan wel een andere functie maar blijven in oude (hogere) salarisschaal. Dan kan het in geld voor een grote organisatie wel niet veel uitmaken, maar dit werkt demotiverend voor andere medewerkers die hetzelfde werk doen maar dan in de daarbij behorende lagere schaal.

Dat levert scheve ogen en onttevreden medewerkers op. In zo'n geval zou je toch terugmoeten in bij die functie passende schaal?

Gelijke behandeling noem je dat.
Kaas !
Logisch, als positieve prikkels teveel geld kosten probeer je het met negatieve prikkels, tenminste zo redeneert iemand als Blok. Het zal je minister maar wezen.
Monique
@Janneke

Helemaal met je eens. Ik zie vele voorbeeldedn van leidinggevenden die het rustiger aan willen doen, een andere functie krijgen en toch het oude salaris behouden. Verworven recht noemen ze dat. Dit leidt inderdaad tot scheve gezichten en al met al kost het ook behoorlijk wat geld, want het gaat vaak over personen uit de hogere schalen.
Rob Bats
Demotie kan idd ook betekenen dat iemand meer competentiegericht in een bepaalde levensfase een andere rol op wil pakken met hieraan gekoppeld een andere geldelijke waardering. Bij leven lang werken en leren moet ook deze optie aanwezig zijn zonder direct in de ankers te schieten!
True
Het Brusselse gedrocht groeit met instemming van de VVD maar de eigen ambtenaartjes worden door Frik Blok (symbolisch) streng aangepakt, inderdaad alleen voor de bühne.

Rechtsconservatief op Madurodam niveau, zoals we gewend zijn van VVD.
henk
Blok (vvd) weet ook nu weer niet waar hij het over heeft. Demotie stamt uit de jaren 80 en is volkomen mislukt. Misschien moet blok voor zichzelf eens een pop ( persoonlijk ontwikkel program) maken. Je bent nooit te oud om te leren!
Dick
Hoe is het toch in vredesnaam mogelijk dat iemand zonder enige vorm van empathie in zijn bagage de onderhandelingen met en over al het Rijkspersoneel moet leiden. Dat er al vier jaar een nullijn wordt gehanteerd zou inmiddels meer dan genoeg moeten zijn. Dat er in de loop van de jaren bij de Rijksoverheid veel gedwongen ontslagen zijn gevallen (en nog zullen vallen) waardoor de werkdruk voor de blijvers alweer sterk wordt verhoogd, komt daar nog eens bij. O ja, de automatisering en de centralisatie van werkzaamheden zouden veel van deze taken moeten overnemen. Formeel klopt dat, maar niemand van de club van Blok ziet (of wil zien) dat de overige medewerkers veel meer tijd aan dit soort zaken kwijt zijn, omdat ze deze dingen maar enkele keren per jaar hoeven uit te voeren. Nu weer die centralisatie en automatisering van de administratie en inkoop bij Oracle, dat wordt een ramp. Niet alleen door desorganisatie, maar de concurrentie tussen en levensvatbaarheid van veel in de omgeving gevestigde bedrijven verdwijnt. Zie de grafische sector in Den Haag. Eerst werd er weer een nieuwe staatsdrukkerij opgetuigd (Vijfkeerblauw, what's in a name?) die binnen enkele jaren failliet ging. Nu moet al het drukwerk van het Rijk gaan lopen via het bedrijf Xerox, niets mag meer met contacten die soms al decennia bestaan en prima service leveren en lage prijzen hanteren. Ik geef de heer Blok op een briefje dat de rest van de grafische sector binnen korte tijd ook in grote problemen gaat komen. Lekker, kan er nog wel bij, de hele middenstand is door die liberaliseringsdrift ook al naar de kl..... geholpen. HET WORDT ECHT TIJD VOOR ACTIE, op naar het Malieveld, maar dan wel goed georganiseerd en met z'n honderdduizenden, ambtenaren en middenstanders.
Nico / zzp
Weer zo'n theoretische oplosing. Voor welk probleem? Hoe vaak is de jaarlijkse periodiek niet toegekend dit jaar? Als een medewerker echt niet functioneert, moet hij wat anders gaan doen. Dan helpt het afnemen van een paar periodieken ook niet.



Maar wel grappig :-) De werkgever die zegt dat salaris er niet toe doet (het is een roeping), komt zelf met maatregelen om dat niet belangrijke salaris af te pakken.



Sander Geertsen / Gemeenteambtenaar
Demotie deed me meteen aan Vogel & De Mik van Van Koten en De Bie denken, zie:

http://youtu.be/DS6oVGF7RQY
Jansen
Schoenmaker Stef blijf bij je leest.
Advertentie