Advertentie
carrière / Nieuws

Dekkingsgraad stijgt, pensioenen niet

De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP is in 2017 verbeterd. De actuele dekkingsgraad steeds naar 104,4 procent, de beleidsdekkingsgraad – het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden – was 101,5 procent.

25 januari 2018

De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP is in 2017 verbeterd. De actuele dekkingsgraad steeds naar 104,4 procent, de beleidsdekkingsgraad – het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden – was 101,5 procent. Toch stijgen de ambtenarenpensioenen niet. Een daling is zelfs niet uitgesloten.

Beleggingen

Ook andere pensioenfondsen hebben hun resultaat in het afgelopen jaar zien verbeteren, met name doordat hun beleggingen meer geld hebben opgeleverd. Toch zien vier van de vijf grootste fondsen nog lang geen ruimte voor het verhogen van de pensioenen. Alleen het pensioenfonds van de Bouwsector,  bpfBOUW,  heeft de uitkeringen aan gepensioneerde deelnemers met ingang van dit jaar iets opgeschroefd.


Dekkingsgraad

Het gaat er bij de pensioenfondsen om of ze de juiste beleidsdekkingsgraad hebben. Dat is een graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds nu en in de toekomst aan al zijn verplichtingen kan voldoen. Voor het verhogen van de pensioenen moet die dekkingsgraad gemiddeld boven de 110 procent liggen. Het pensioenfonds voor de bouw voldeed daaraan, met een score van ruim 115 procent. Dat fonds had al langer een sterkere financiële positie, vandaar dat de pensioenen nu met 0,59 procent omhoog mogen.

Lage rente
Maar ambtenarenfonds ABP zat met een gemiddelde dekkingsgraad van 101,5 procent nog ver onder die grens. ‘Het gaat beter met de Nederlandse economie. Veel mensen gaan er wat op vooruit. Maar dat geldt helaas niet voor onze deelnemers. De pensioenen kunnen nog niet meegroeien met de stijgende prijzen en dat zal de komende jaren ook niet of nauwelijks het geval zijn’ aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘ABP heeft een mooi rendement van 7,6 procent geboekt. Het vermogen groeide met 27 miljard euro. Maar de verplichtingen bleven hoog door de aanhoudend lage rente.’

Geen stijging
Volgens de bestuursvoorzitter zullen de ambtenarenpensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks stijgen. ‘Dat komt omdat we in het huidige stelsel een buffer van 100 miljard euro moeten opbouwen voordat we aan volledige indexatie kunnen gaan denken.'


Verlaging
Een verlaging van de pensioenen is volgens Wortmann-Kool niet uit te sluiten. ‘In 2018 en 2019 is die kans heel klein. Maar als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2% blijft, moeten we de pensioenen toch verlagen,’ aldus Wortmann-Kool.

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Veel mensen gaan er wat op vooruit. Maar dat geldt helaas niet voor onze deelnemers. De pensioenen kunnen nog niet meegroeien met de stijgende prijzen en dat zal de komende jaren ook niet of nauwelijks het geval zijn’ aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘ABP heeft een mooi rendement van 7,6 procent geboekt. Het vermogen groeide met 27 miljard euro. Maar de verplichtingen bleven hoog door de aanhoudend lage rente.’----Gelukkig ging enkel de premie zvw omhoog waardoor de gepensioneerden er netto slechts een paar euro op achteruit gingen. De winkelstraten vertonen inmiddels grote gaten. Maar de bonden hebben er voor gezorgd dat de werkenden minder pensioenpremie afdragen. Korte termijnwinst dus voor de jongere werkenden.Op termijn gaan ze er na hun verlate pensioen fors op achteruit. Als je in zalvende woorden gelooft dan heet dat eigen risico.
Petra
Pensioenfondsen moeten vanwege een absurde rekentruc zichzelf arm rekenen. Ze worden door een bizarre rekenrente, die geen enkel verband houdt met hun werkelijk resultaat, gedwongen een onvoorstelbare buffer aan te houden. Die rente wordt door de EU geforceerd om de EURO (voorlopig) in stand te houden. Het wordt tijd dat een commissie van internationale experts de rechtmatigheid van de kunstmatige rekenrente onderzoekt.



Ik lees steeds vaker dat als er vanaf nu geen enkele premie meer wordt ingelegd er nog genoeg vermogen is om de komende 40 jaar pensioenen uit te betalen.

Verlaging van de pensioenuitkeringen is dus gel*l.



Maar erger: als de schuldenlast van ieder land in Europa wordt verevend dan wordt ons, uw en mijn en niet van de overheid, geld ingezet om deze schulden te betalen. Dat gaat ons vrijwel zeker onze pensioenen kosten maar daar hebben Den Haag, Brussel en de MSM het niet over.
Bart / ambtenaar
Werkenden worden al jaren flink gestraft door het ABP.



Behalve de ABP premie stijging van 2016 tot 2018 met 5,1 procent-punt, voltrok er in stilte een draconisch operatie ten laste van de premiebetaler. Ondanks draconische maatregelen bedraagt de dekkingsgraad slechts 104,4 procent.



Eenzijdig werd de pensioen leeftijd onlangs verhoogd tot 68 jaar.

Ondanks drie jaar langer doorwerken en drie jaren korter pensioen ontvangen, kregen ambtenaren per saldo € 0,00 compensatie.

Drie jaar langer doorwerken ( = 13% meer inleg) en pas met 68 jaar met pensioen (= 21% minder pensioenjaren) levert al een besparing/ extra rendement op van ca 34 % per ambtenaar! Volledig opgehoest door de werkende ambtenaar.



Wanneer vertelt het ABP nu eindelijk waar die circa € 200 miljard die dit tot 2035 oplevert, naartoe gaan? de circa 30 miljard euro diefstal onder Lubbers en Kok is er niets bij.



Het ABP blijft steken op het mantra op “een lage rekenrente”, terwijl het effect de komende jaren vermoedelijk afneemt.

Tegelijk blijft het ABP tot op de dag van vandaag zwijgen over het 20 jaar te laat reageren op hogere levensverwachting.
rekenaar / medewerker
Onderstaande en soortgelijke reacties komen sinds de stelselmatige verhoging van de pensioenleeftijd, de kunstmatig gecreëerde rekenrente en de verder oplopende pensioenpremies continue voorbij in BB en andere opiniebladen.

De argumenten tegen het beleid van ABP en regering zijn gedegen, we sputteren en protesteren en er gebeurt ....... helemaal niets.

Correct Christiaan, drie jaar langer doorwerken, drie jaar langer pensioenpremie betalen en drie jaar korten pensioen ontvangen. Mijn door de vakbond zogenaamd binnengehaalde loonsverhoging van ongeveer € 50,00 gaat volledig op aan de nieuwe stijging van mijn pensioenpremie. Met dank voor wederom de inlevering van uw zogenaamd uitgesteld loon dat opgepot wordt om straks uitgestrooid te worden over Europa.

Ik ben kwaad, voel me belazerd, zie de gang van zaken rond de Anw-compensatieregeling voorbijkomen en realiseer me dat bestuursvoorzitter, Corien Wortmann-Kool haar riedeltje afdraait zonder enig mededogen. Van dergelijke bestuurders hebben we in barre tijden niets maar dan ook helemaal niets te verwachten. Ook de vakbonden blijven nog steeds ijzig stil, poldergevangenen die blij zijn dat ze nog een beetje mee mogen doen. Waarom organiseren ze wel stakingsacties voor schoonmakers maar mobiliseren ze geen gepensioneerden en pensionado's in spé om actie te voeren tegen het pensioenbeleid?

Demonstraties, juridische actie tegen de rechtmatigheid van de rekenrente, juridische actie tegen het niet vrijgeven van het door de deelnemers betaalde pensioenrechten??

Ik voel me - waarschijnlijk zoals zovelen - machteloos en wil graag "actie". Ik wil demonstreren, geld inleggen voor juridische procedures, al wat binnen mijn macht ligt. We zijn met zo'n grote groep, hoe kunnen we onze terechte kwaadheid kanaliseren en dit onrecht aanpakken? Wie neemt initiatief om onze rechten af te dwingen?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kunnen de tekorten niet uit belastinggeld worden gedekt. Dat doen ze bij de Europarlementariërs ook.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ik hoop toch vurig dat deze (onze) commentaren verder komen dan BB, en dus worden gelezen door politici en vakbondslieden. Eens moet toch iemand in bijvoorbeeld de Kamer opstaan.....
Post
na de miljarden afroming van Lubbers en Kok, omdat men vond dat de pensioenfondsen rijk genoeg waren, houdt de zelfde overheid zich stil en kijkt de andere kant uit. Ons uitgestelde loon wordt opnieuw gestolen door Brussel en vloeit in de bodemloze putten van Zuid-Europese landen die het vertikken om hun financiën op orde te brengen. De gepensioneerden hebben al jaren het nakijken. De vraag is of de pensioenfondsen en de overheid niet gedwongen kunnen worden om deze kwestie nu eens op een eerlijke wijze te regelen. Er wordt ook gesproken over een nieuw pensioenstelsel, maar ik maak me er geen illusies over, want de diefstal zal verder gaan.
H. Wiersma / gepens.
Tijdens de (voor)behandeling van het initiatief wetsvoorstel Van Rooijen (debat jl. woensdag) werd weer sterk de indruk gewekt dat er door de gevestigde politieke partijen een politiek spelletje wordt gespeeld om een eventuele verhoging van de rekenrente te koppelen aan nieuwe Pensioenwetgeving. Zelfs Omtzigt (CDA) die toch doorgaat voor een kenner van pensioenwetgeving hield een uitermate wazig betoog over de balanspositie die nu (met de huidig uitgangspunten) is gebaseerd op dalende rekenrentes. Punt is juist dat die balanspositie kan worden opgewaardeerd/verbeterd als voor de toekomstige verplichtingen rekening wordt gehouden met een (tijdelijk) hogere rekenrente (= reëel gelet op de huidige rendementen bij de meeste pensioenfondsen).

Nog afgezien van het feit of er een nieuwe Pensioenwetgeving er moet komen (we hebben zo'n beetje het beste pensioenstelsel ter wereld) dan zijn we jaren verder. Werkgevers, werknemers, SER en de minister van SoZa draaien allemaal om de hete brei heen en komen maar niet verder.

Ondertussen moeten de gepensioneerden op een houtje bijten en steeds meer inleveren. Sommigen al min 6,5% sinds 1 januari 2013, inflatie/indexering niet eens meegerekend.

De tijd voor noodzakelijkerwijs grootschalige acties door gepensioneerden is niet ver meer.
pensioen-korten-nu! / netto betaler
De werkenden mogen steeds meer ophoesten voor de pensionado's omdat het ABP het lef niet heeft om te korten. Het is volkomen duidelijk dat de pensionado's te weinig premie hebben betaald, gebaseerd op hun stijgende levensverwachting. Daarin heeft het ABP zich vergist. De rekening wordt eenzijdig gelegd bij hen die nu premie betalen, die stijgt en stijgt en stijgt. Mijn netto-salaris over januari 2018 is lager geworden! door de stijgende pensioenpremie.
H. Wiersma / gepens.
@netto betaler.

Ooit al eens 24% pensioen (12%/12% verdeling) voor een welvaartsvast pensioen afgedragen in je werkzame leven? De huidige gepensioneerden wel of grotendeels.

Bovendien:

-welvaartsvast werd eindloon sinds 2000 vrijwel niet meer geïndexeerd).

-eindloon werd middelloon, sinds 2009 niet meer geïndexeerd en netto gekort.

Je gedachte dat werkenden voor gepensioneerden betalen is ronduit kul. Jong en oud zijn door de politiek tegen elkaar uitgespeeld.

De pensioenpotten zijn sinds 2007 toegenomen van 1400 miljard tot ca. 1900 miljard euro nu, derhalve met ca. 35%!
Jan
Per 1 januari 2018 ging mijn netto pensioen weer met 7 euro per maand achteruit maar dankzij de verhoging van de AOW met 3,50 euro bleef de achteruitgang van mijn inkomen beperkt tot "slechts" 3,50 euro. Ondertussen blijven de prijzen stijgen. En het ABP maar trots zijn op een rendement van 7,6 procent, terwijl de index gestegen is met 13 procent. Had gewoon belegd in indextrackers! En had die overbetaalde externe adviseurs eruit gegooid. Schandalig! En dan de rekenrente. Is die in andere Europese landen ook zo laag voor pensioenfondsen? Vast niet. Stem bij de gemeenteraadsverkiezingen uitsluitend op partijen die het initiatief wetsvoorstel steunen om de eisen gedurende vijf jaar te versoepelen. Het is de enige manier waarop de gepensioneerden zich nog kunnen laten gelden.
werken-tot-je-omvalt / pensioen in eigen beheer
@Wierma

-'Ooit al eens 24% pensioen (12%/12% verdeling) voor een welvaartsvast pensioen afgedragen in je werkzame leven? De huidige gepensioneerden wel of grotendeels.'-

U mocht ook al met 58 jaar met de VUT, waar ik nog steeds premie voor betaal! Terwijl ik er nooit gebruik van kan en zal maken! Wie betaalt nu voor wie!

De generatie pensionado's kon van slechts een salaris een huis kopen en genoot van riante eindloonregelingen. Daarnaast ging men massaal vervroegd met pensioen (bijv de Remkesregeling). Op de leeftijd dat de gemiddelde vroegpensioener al in zijn zuidfranse vakantiehuis zat, mogen de netto-betalers van nu nog tot hun 68ste doorploeteren.

@ Jan: zeur niet over EUR3,50 per maand. Je hebt je leven lang geweten dat je oud werd en daarvoor kunnen sparen.
H. Wiersma / gepens.
@door werker.

Weet je zelf wel hoeveel onzin je op papier zet?
Jan
@Wiersma. Mijn pensioen is al 10 jaar bevroren. Ik loop al minstens 13 procent inflatie mis. En dan ook steeds minder netto van je pensioen overhouden. En nee, dat zag ik niet aankomen. Wel heb ik altijd meer pensioenpremie betaald dan jij nu doet.
Jan
Ik bedoelde natuurlijk diegene die zich "werken-tot-je-omvalt" noemt. Ik heb overigens 43 jaar hard gewerkt en al die jaren (hoge) pensioenpremies betaald.
Jan / BLM
Schandalig, politiek en vakbonden onder een warme deken, ik ben actiebereid ook zonder vakbond, € 27 miljard winst in 2017, ook in voorgaande jaren winst en al jarenlang niet meer indexeren, zelfs dreigen met een verlaging van de pensioenen en verdeeldheid zaaien tussen jong en oud,, terwijl welvaartsvast pensioen altijd is beloofd, it;s a bloody shame, tijd voor om massaal in actie te komen, ABP 2.8 miljoen leden, het enige wat de pensioenen kan redden is SOLIDARITEIT tussen jong en oud
criticus
@Wiersema

opvallend dat gepensioneerden nooit aan de premiebetalers (werkenden) denken als belanghebbende bij pensioenen.

Afgezien daarvan zijn de cijfers over pensioenafdracht te vinden in Kamerstuk 32043 nr. 26, Vergaderjaar 2010-2011. Daaruit blijkt dat uw 12%/12% verdeling overdreven is het was 14,76% werkgever, 9,24% werknemer. Afhankelijk van de pensioendatum hebben gepensioneerden ook kunnen profiteren van de lage premiebetaling 1995-2005 (4-5%). Opvallend is dat het werkgeversdeel daalde tot bijna 0% in de periode 1988-1993.
Jan / BLM
Samen staan we sterk. Actie!
Petra
Even een beetje nieuwe info:



https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achterg …

Gerrit
Gelet op de internationaal snel stijgende rente de afgelopen 6 weken en de almaar stijgende dividenden van de grotere bedrijven waarin het ABP - gelukkig - nu nog in belegd wordt het ABP "tijdelijk" gered van verdere ongeloofwaardige stappen.



Ben zeer benieuwd of de dekkingsgraad op dit moment niet de 104,2% nadert. Gelet op de ABP-rendementen kan dit niet lang uitblijven of men moet in de "bitcoins" zitten....
H. Wiersma / gepens.
1. de actuele dekkingsgraad van 104,4% is sterk geflatteerd, omdat al jarenlang rekening moet worden gehouden een veel te lage rekenrente voor TOEKOMSTIGE verplichtingen.

2. de reserves van de pensioenfondsen zijn sinds 2008 gestegen van 1280 tot ca 1800 miljard euro's (= ca. 40%!!!!!!), omdat de gemiddelde rendementen veel hoger liggen dan waarbij rekening moet worden gehouden met de rekenrente (ABP bijv. ca. 7% over 20 jaar).

3. de pensioenpremies zijn al jarenlang veel te laag (dit vooral ten gunste van de werkgevers).

4. pensioenen worden ten onrechte gebruikt om inkomens van de werkenden te verbeteren (= arbeidsmarkt- en inkomens politiek) en heeft feitelijk niets te maken met pensioenen.

5. pensioenen zijn verlaagd via allerlei maatregelen (waardevast pensioen werd pensioen gebaseerd op eindloon en werd vervolgens pensioen gebaseerd op middelloon).

6. pensioenen worden als sinds 2000 niet of nauwelijks meer geïndexeerd.

7. veel ouderen/gepensioneerden werden ook nog eens geconfronteerd met allerlei EXTRA fiscale rijksmaatregelen.

mevr. Wortmann-Kool kan zich beter eens inzetten om de DNB en het ministerie van Financiën te bewerken om de rekenrente te verbeteren, anders kan ze beter haar biezen pakken.



6. pensioenen zijn/worden
H. Wiersma / gepens.
@Criticus. Ik kan me niet herinneren de 12%/12% pensioenpremie ooit aan het jaar 2010 te hebben gekoppeld. Kan je me aangeven waar dat staat vermeld?
H. Wiersma / gepens.
Aan je reactie kan ik merken dat je de 45-urige werkweek nooit hebt meegemaakt.
Bas / ambtenaar
DNB, ABP en Koolmees hebben een nieuw stok gevonden om werkenden mee te slaan.

Alsof het 34% pensioennadeel dat Chris duidde, nog niet belastend genoeg is(...)



Onder het mantra van "hervormen" proberen zij pensioenrechten van werkenden af te stempelen: grote groepen vanaf 68 jaar in grote onzekerheid storten over hun inkomen(!)

Dan heb je het over honderden tot 1.000 euro pensioen per maand die opeens onzeker is. Hoezo solidariteit?

Om nog niet te spreken over hoge uitvoeringskosten die dit onzalige plan met zich meebrengt.

@Wiers ma ABP premie 2018 is 25,5 %, geen 24 %.
Advertentie