of 60249 LinkedIn

Defensie bezorgt dossier bij Fred Spijkers

Het ministerie van defensie heeft deze week 25 dozen met dossierstukken en persoonlijke bezittingen afgeleverd bij klokkenluider Fred Spijkers. Het gaat hoofdzakelijk om gewaarmerkte kopieën van stukken die in het Nationaal Archief achter slot en grendel zijn opgeborgen.
1 reactie
Het ministerie van defensie heeft deze week 25 dozen met dossierstukken en persoonlijke bezittingen afgeleverd bij klokkenluider Fred Spijkers. Het gaat hoofdzakelijk om gewaarmerkte kopieën van stukken die in het Nationaal Archief achter slot en grendel zijn opgeborgen.

Pijpetui
Behalve papieren, werd onder meer ook een pijpetui bij Spijkers afgeleverd, evenals de elektrische typemachine waarop hij als bedrijfsmaatschappelijk werker van Defensie zijn rapporten uitwerkte. Spijkers is inmiddels 25 jaar met zijn ex-werkgever in gevecht. De nu bezorgde stukken waren door hem in januari opgevraagd met een beroep op de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

 

Inzage
De klokkenluider zegt niet te weten of de nu aan hem verstrekte papieren compleet zijn: ‘Ik heb geen idee wat ze er uit gehaald hebben, en wat niet. Ik heb mij beroepen op het inzagerecht en op het kopierecht, maar inzage is mij onthouden. Ik heb ook geen inventarislijst gekregen, en daardoor is voor mij niet verifieerbaar of er stukken ontbreken en zo ja: welke.’

 

Medische gegevens
Spijkers heeft naar eigen zeggen wel stukken uit zijn medisch dossier ontvangen. ‘Dat is in strijd met de wet’, zegt hij. ‘De medische zorg voor ambtenaren is uitbesteed aan artsen van Binnenlandse Zaken. En Binnenlandse Zaken heeft stukken hierover dus overgedragen aan mijn toenmalige werkgever. Dit is te gek voor woorden.’

Eerherstel
Mede op grond van stukken die hij nu heeft ontvangen, overweegt Spijkers een revisie aan te vragen van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die in 1997 uiteindelijk heeft geleid tot zijn formele ontslag. Dit zou voor hem uiteindelijk de ultieme vorm van eerherstel kunnen betekenen, zo legt hij uit.

 

Bij Defensie is niemand voor een reactie bereikbaar.

Lees alles over de zaak Spijkers in het Dossier Fred Spijkers.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. Wilkens (schrijvend) op
Dit is een opmerkelijk succes van De Vries tegenover zijn ambtenaren.
Misschien is het een goed idee om een soort Stasi-museum in Schalkhaar voor klokkenluiders op te richten, want materiaal hiervoor is kennelijk voldoende voor handen.
Overigens komt mij deze gang van zaken ook in strijd met de Archiefwet voor, maar ja: de Wet is zo langzamerhand een onwerkbaar fenomeen voor de Staat geworden.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!