of 63908 LinkedIn

Deense ambtenaar schudt weer handen

Het besluit om de status van covid-19 als ziekte die een kritieke bedreiging voor de samenleving vormt, niet te verlengen, is genomen met medewerking van autoriteiten zoals de Beroepsreferentiegroep en de Commissie Epidemie. ‘De epidemie is onder controle. Het aantal vaccinaties heeft een recordhoogte bereikt en we zijn zeer tevreden over de situatie. Tegelijkertijd is de beveiliging van onze grenzen verhoogd’, zegt Ib Rasmussen, bestuurslid van de Deense Vereniging van Gemeenten.

Misschien geen vijf dagen per week meer naar kantoor, maar toch minstens wel drie à vier. Zo ziet de werkweek van een ambtenaar in Denemarken eruit na afschaffing van de coronamaatregelen. En er worden weer handen geschud. 

Meeste maatregelen niet verlengd
De Deense regering heeft eind vorige week besloten de meeste maatregelen die werden genomen om Covid-19 in te dammen, niet te verlengen. De classificatie van Covid-19 als een ziekte die een kritieke bedreiging voor de samenleving vormt, is per 10 september afgelopen.


Strenge controle

Het besluit om de status van covid-19 als ziekte die een kritieke bedreiging voor de samenleving vormt, niet te verlengen, is genomen met medewerking van autoriteiten zoals de Beroepsreferentiegroep en de Commissie Epidemie. ‘De epidemie is onder controle. Het aantal vaccinaties heeft een recordhoogte bereikt en we zijn zeer tevreden over de situatie. Tegelijkertijd is de beveiliging van onze grenzen verhoogd’, zegt Ib Rasmussen, bestuurslid van de Deense Vereniging van Gemeenten. Verder is het testen, testen, testen en wacht degene die Denemarken wil binnenkomen een strenge controle aan de grens.

Teams
Volgens Rasmussen, in het dagelijkse leven gemeentesecretaris van de gemeente Faxe (35.000 inwoners, 3.500 ambtenaren), zijn ambtenaren weer fysiek aan het werk en wordt er weer voltijds gewerkt. ‘Maar er is in een aantal opzichten wel het nodige veranderd. Zo is het veel meer geaccepteerd door de leidinggevenden, dat medewerkers zelf kunnen beslissen of ze thuis blijven om te werken of terugkeren naar de kantoren van het stadhuis. In het algemeen zijn mijn medewerkers en mijn collega's drie tot vier van de vijf werkdagen per week op het stadhuis. TEAMS en ZOOM lopen nog steeds tijdens de meeste vergaderingen om ervoor te zorgen dat degenen die thuis zijn om te werken de vergaderingen kunnen bijwonen’, zegt hij desgevraagd.

Sociale afstand
‘En’, voegt hij daaraan toe, ‘we zijn teruggekeerd naar de traditie om elkaar de hand te schudden als we elkaar ontmoeten. Maar op alle werkplekken is er reinigingsgel om je handen tegen covid te beschermen. En wij gebruiken deze gel. Na vergaderingen maken we nog steeds de tafels schoon en we houden nog steeds de nodige sociale afstand als we elkaar ontmoeten in de kantine of gaan zitten tijdens vergaderingen. Het lijkt dat nieuwe manieren van gedrag de overhand hebben gekregen.’

Vertrouwen in overheid
Rasmussen zegt blij te zijn met het afschaffen van de coronamaatregelen. Dat Denemarken het eerste Europese land is dat daartoe is overgegaan, is volgens hem te danken aan de hoge vaccinatiegraad en deels ook aan de sterke epidemiebeheersing die tot nu toe is bereikt. ‘Het is een zeer Deense houding, dat wij onze regering en de autoriteiten zeer vertrouwen. We doen wat zij ons vertellen dat het beste voor ons is’, zo verklaart hij het succes. ‘Wij hebben niets zoals wat je momenteel in de Verenigde Staten ziet: al onze initiatieven en successen zijn gebaseerd op vertrouwen in de regering en de autoriteiten.’ Een oude traditie, zo stelt hij. ‘Internationale onderzoeken die in de loop der jaren zijn verricht, bevestigen dat wij in Denemarken zo'n buitengewoon groot vertrouwen hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ib O. Rasmussen (Faxe Municipality, Denmark) op
YES: 10 % are municipal employees. This means personnel employed by or engaged by the municipality, including teachers, administrations staff, social workers, caretakers etc.
Faxe Municipality handle tasks that can best be dealt with locally thanks to the close contact with the daily life of our residents. We do
-Health Care
-Social services and run nursery homes
-Education (schools, kindergartens, special need services)
-Employement and unemployment issues
-Integration of refugees and immigrants
-Infrastructures and road maintenance
-Industrial and economical development
-Administration and digitalization of services
-Environment, sustainability issues and partner up with business to support them to develope advanced sustainable technologies.
Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Omdat ik probeer bij te bli9jven met m'n kennis van en ervaring met DK ook dit artikel weer gelezen. Maar zoals zo vaak is het appels met rode kool vergelijken.
Zo is het aantal ambtenaren in Faxe goed te begrijpen als je weet wat de Overheide daar allemaal doet en dus personeel=ambtenaren heeft.
In een volkomen uitgewoon land zoals NL is dat moeilijk voor te stel;;en maar hier stort na 10 jaar Mark echt alles in. Van Haringvlietbrug tot zedenpolitie is het een puinhoop. Endnu vigtigere is dat DK bestuurd wordt. In dit geval een jonge vrouw
Mette Frederiksen die vertrouwt wordt en NIET liegt. Zou ze dat wel doen dan volgt er gewoon een strafproces zoals hun ex-minister Inger Stojberg.
Mark Rutte zou in hun systeem niet eens MP geworden zijn. Dus geen Minister-President maar gewoon Mark Pinokkio zijn gebleven.
Door Jeroen (Gemeenteambtenaar) op
10% van de bevolking ambtenaren?
In NL is dat gemiddeld 1%. Of rekenen ze hier ook leerkrachten, verpleegkundig personeel, vuilnisdienst e.d. mee als ambtenaren? Als er dan enkele grote medische of onderwijskundige instituten zijn, dan kom je wel aan 3.500.
Door Krijn van Splunteren op
Grappig toch, dat er ook in Denemarken nog steeds driftig wordt schoongemaakt: tafels, deurkrukken, handen. Als 1 ding het afgelopen 1,5 jaar duidelijk is geworden, is dat het Coronavirus zich alleen verspreid via aerosolen. Dus een beetje afstand van elkaar houden, blijft nog steeds de beste preventie, uiteraard in combinatie met goed ventileren.
Door Rellie op
Mozes krabbel! Als dit getal klopt, dan zijn er alleen al in Kopenhagen zo'n 70.000 gemeenteambtenaren; wat een gruwel! Aan de andere kant slagen ze er wel prima in om asielzoekers buiten de deur te houden of tot vertrek te bewegen. Dat zou ik er dan wel weer voor over hebben...
Door José op
Beste Johan, we hebben even gecheckt: het klopt!
Door Johan (Beleidsmedewerker) op
Gemeente Faxe (35.000 inwoners, 3.500 ambtenaren)......pardon ?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers