of 63428 LinkedIn

De Kandidaat: ‘Oma met een OPA-stem’

Rhianna Gralike is lijsttrekker voor Ouderen Partij Actief (OPA) in Dronten. Ze was een jaar geleden nog man. Al haar levenservaringen hoopt ze mee te kunnen nemen in haar politieke carrière.

Wanneer ze spreekt word je even op het verkeerde been gezet. Rhianna Gralike (54) is lijsttrekker van Ouderen Politiek Actief (OPA) Dronten. Betrokken bij mensen die het minder hebben en wil een steentje bijdragen aan een betere samenleving.  En ze was overigens tot vorig jaar nog een man, haar stem herinnert daar aan. Over haar verandering doet ze niet geheimzinnig. Sterker nog, deze en andere levenservaringen gebruikt ze juist, als volksvertegenwoordiger in spé.

Christelijk Dronten

Rhianna is geen alledaagse verschijning in het overwegend christelijke Dronten. Maar ze wordt er, ook als voormalige man, geaccepteerd zoals ze is. Voor zover ze weet dan. ‘Ik ben actief voor de katholieke kerk en ik wordt door iedereen altijd keurig behandeld,’ zegt Rhianna. ‘Als mens mag ik er gewoon zijn, ook in de christelijke gemeenschap. Ik denk zelf dan altijd “Gods werk stel je toch ook niet ter discussie?”
 
Kritische houding 

De potentiële politica is niet helemaal een nieuwkomer in de lokale politiek. In de jaren tachtig was ze al eens kandidaat, in Lichtenvoorde, tegenwoordig onderdeel van de gemeente Oost-Gelre. ‘Ik was fractiemedewerker voor Gemeentebelangen. Ik kwam daar terecht omdat ik altijd al wel kritisch was. Mensen zeiden tegen me “Doe er dan wat mee.” Ik wilde inderdaad niet aan de zijlijn blijven brullen, ik vind dat je dan ook je schouders eronder moet zetten.’


Gelogen

Een kleine dertig jaar later is ze terug, als vrouw dit keer. En met veel meer levenservaring dan bij haar eerste politieke avontuur. Met humor praat ze over haar opmerkelijke levensweg. ‘Als ze aan me vragen of ik een integer mens ben, moet ik helaas nee zeggen. Ik heb jarenlang gelogen over wie ik was. Maar ik bezit nu wel meer wijsheid en scherpte. Pas een jaar geleden kon ik laten zien wie ik was, ‘ vertelt Rhianna. Lachend: ‘Een oma met een OPA-stem,’.

Therapeutisch
Die grote verandering heeft haar ook doen besluiten om zich kandidaat te stellen in de politiek. ‘Ik heb mezelf gedwongen om na de operatie in de openbaarheid in te treden. Het was eigenlijk therapeutisch. Ik had me zolang geschaamd, ik wilde nu over mijn schaduw heen springen. De kandidaatstelling was een hele goede manier hier voor. Overigens had ik me in eerste instantie voor de PvdA aangemeld, met mijn persoonlijke verhaal. Daar heb ik nooit meer iets van gehoord,’ aldus Gralike.


Schrijnende verhalen
De ouderenpartij kwam destijds bij haar in beeld door Henk Krol en zijn 50plus-partij. Maar ook doordat haar levenspartner bij een grote zorgorganisatie werkt en met schrijnende verhalen thuiskwam. ‘Dat sommige ouderen de week moesten doorkomen met een blik soep en een pak yoghurt bijvoorbeeld. Kijk, acties als Serious Request zijn heel mooi, maar kijk eerst eens in je eigen straat.’
 
Waardigheid 

De WMO, AWBZ, de Participatie- en Jeugdwet, dat zijn allemaal zaken waar ze zich graag namens OPA mee zou willen bezig houden. ‘Alsof het leuk is om je te laten wassen door je buurvrouw, het gaat toch ook om waardigheid?’ En natuurlijk stelt ze haar kennis en ervaring rondom transgenders beschikbaar voor de landelijke politiek. Maar de gemeente heeft nu even haar prioriteit.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anna (huisvrouw) op
Ik hoop dat ze de voornemens allemaal waar kan maken!!
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Lijkt me ook wel wat de eerste tranny als burgemeester.
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (Actieve burger) op
Nou, een vrouw met ballen en idealen, dat kan de lokale politiek wel gebruiken. Het Huis van Thorbecke is ook wel aan zo'n ombouw toe.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers