of 63908 LinkedIn

Daling banen bij overheid

Dit beeld wijkt behoorlijk af van de rest van de arbeidsmarkt. Doordat de Nederlandse economie flink aan het groeien is, ontstaan er jaarlijks zo’n 900.000 vacatures. De grootste banengroei is dit jaar, net als afgelopen jaar, te zien bij de sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling: plus 40.000 banen.

Terwijl in vrijwel alle sectoren het aantal banen is toegenomen, is het aantal functies bij de overheid juist afgenomen. Vorig jaar kromp het aantal ambtenarenbanen met 0,2 procent en dit jaar zelfs met 0,8 procent. Uit de Arbeidsmarktprognose van het Uitvoeringsinstituut Werkgeversverenigingen, kortweg UWV, blijkt ook dat er volgend jaar 0,8 procent minder banen bij de overheid zullen zijn. 

Dit beeld wijkt behoorlijk af van de rest van de arbeidsmarkt. Doordat de Nederlandse economie flink aan het groeien is, ontstaan er jaarlijks zo’n 900.000 vacatures. De grootste banengroei is dit jaar, net als afgelopen jaar, te zien bij de sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling: plus 40.000 banen. Onder deze tijdelijke banen zijn uiteraard ook de nodige functies bij overheden. De verklaring voor het verschil is dat in de marktsector het aantal banen wordt bepaald door economische krachten, bij de publieke sector is het de overheid zelf die dat regelt.

Meer vacatures
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde onlangs al dat er sinds 2008 maar liefst 9000 ambtenarenbanen zijn verdwenen, het grootste aantal van alle bedrijfstakken. Van de werknemers die in die periode hun werk verloren, maken de mannelijke ambtenaren het grootste deel uit.

Tegelijkertijd stijgt het aantal vacatures bij de overheid ook weer langzaam. Stonden er in het laatste kwartaal van 2016 nog 8.500 vacatures open in het openbaar bestuur, aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 was dat aantal gestegen tot 9.200 vacatures.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Het aantal banen bij de gemeenten is gedaald, het aantal banen bij de ministeries is gestegen en het werk bij de gemeenten is toegenomen, terwijl juist het werk bij de ministeries is afgenomen. Dit als gevolg van het over de schutting gooien van rijkstaken naar de gemeenten.
Geweldig gedaan Plasterk!
Door H. Wiersma (gepens.) op
De afname van het aantal Overheidsfunctie vindt vooral plaats bij de Gemeenten. Bij de andere (hogere) Overheden is nauwelijks sprake van enige daling. Aan de doelstellingen van het Regeerakkoord van het Kabinet Rutte (het creëren van een zgn. Compacte Overheid) is dan ook geenszins voldaan.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers