of 61441 LinkedIn

CvdK Heidema doet aangifte van schending ambtsgeheim

Vanwege mogelijke schending van het ambtsgeheim in de gemeente Haaksbergen rond de burgemeestersbenoeming van Rob Welten heeft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema aangifte gedaan. Heidema ontving een signaal dat geheime informatie uit de vertrouwenscommissie met derden is gedeeld.

De Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema heeft aangifte gedaan van mogelijke schending van het ambtsgeheim in de gemeente Haaksbergen rond de burgemeestersbenoeming van Rob Welten. Heidema ontving een signaal dat geheime informatie uit de vertrouwenscommissie met derden is gedeeld.

Optimale zorgvuldigheid
‘Gelet op het belang van een zorgvuldige procedure en de belangen van alle betrokkenen heeft de Commissaris van de Koning verzocht een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Dit onderzoek loopt nu’, staat op de website van de provincie. Heidema neemt een signaal over lekken van geheime informatie uit een vertrouwenscommissie uiterst serieus. ‘Het gaat in dit soort zaken over privacy en integriteit, dat vraagt om optimale zorgvuldigheid. Dit maakt dat wij op dit moment ook geen verdere uitspraken kunnen doen.’

Marktplan-dossier
Volgens het regionale dagblad Tubantia zou de geheime informatie kunnen gaan over het feit dat de naam van Welten al werd genoemd in de wandelgangen voordat bekend werd dat hij de nieuwe burgervader van Haaksbergen zou worden. De krant wijst er ook op dat de rekenkamercommissie eerder dit jaar haar vermoedens uitsprak over een lek uit geheime stukken over het langslepende Marktplan-dossier. In dertig jaar tijd is de rekening van dit dossier opgelopen tot 6,8 miljoen euro.

Neuzen dezelfde kant op
De raad vroeg de commissie onderzoek te doen naar deze schending van het ambtsgeheim, maar die geeft geen gehoor aan dat verzoek. Volgens de commissie is de Haaksbergse raad niet gebaat bij terugkijken, maar moeten de neuzen van de raadsleden dezelfde kant op: richting toekomst. Oud zeer lag namelijk ten grondslag aan de opgelopen rekening van de centrumplannen, schreef de commissie in het rapport met de titel Centrum Centraal Part Two: This is not a lovesong. Zowel het college als de raad en de ambtelijke organisatie kregen daarin een flinke veeg uit de pan. Advies was om politieke kleur opzij te zetten in het belang van Haaksbergen en elkaar politiek succes te gunnen. De vraag is of (de uitkomst van) het lopende strafrechtelijk onderzoek straks weer roet in dat eten gooit.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!