of 63082 LinkedIn

Coronamonitor biedt inzicht in gevolgen arbeidsmarkt

Het coronavirus heeft grote impact op de regionale arbeidsmarkt en economie. Om daar beter inzicht in te krijgen heeft online platform ArbeidsmarktInZicht maandag een speciale coronamonitor gelanceerd met daarin de meest actuele data, visuals en artikelen van experts over die impact.

Het coronavirus heeft grote impact op de regionale arbeidsmarkt en economie. Om daar beter inzicht in te krijgen heeft online platform ArbeidsmarktInZicht maandag een speciale coronamonitor gelanceerd met daarin de meest actuele data, visuals en artikelen van experts over die impact.

Sterker uit de crisis
Ook biedt het platform scenario’s en verkenningen over maatregelen die de regio’s verder kunnen helpen. De informatie wordt regelmatig geactualiseerd vanuit verschillende databronnen, zoals CBS, CPB, NEVI, RIVM, Stichting LISA, Textkernel, SBB, UWV, DUO, ROA en EUROSTAT. De monitor is aan de hand van een aantal thema’s opgebouwd. Naast impact op de gezondheid kijkt de monitor naar impact op arbeidsdeelname, werkenden naar type contract,  vacatures, vestigingen van bedrijven, faillissementen en consumentenvertouwen. Verder is er aandacht voor het belang van flexibiliteit en anticiperend vermogen, duurzame inzetbaarheid, een leven lang ontwikkelen en vraag naar ‘skills’.
Tot slot biedt de monitor verkenningen en inventarisaties voor oplossingsrichtingen om op langere termijn 'sterker uit de crisis te komen'.

Optimaal reageren en anticiperen
ArbeidsmarktInZicht is in 2015 opgezet door Brainport Network, waarin zes regio’s in Zuidoost-Nederland en de provincies Limburg en Noord-Brabant in zitten. Later voegden de provincies Utrecht, Drenthe en Overijssel zich daarbij. De deelnemers zijn ervan overtuigd dat transparante informatie over de arbeidsmarkt essentieel is voor overheden, onderwijs, ondernemers en werknemers. Elke provincie heeft een eigen editie met het oog op regionaal maatwerk. De regionale behoeften en vragen van gemeenten spelen een grote rol bij de invulling van het platform. Provincies werken samen om daar vorm aan te geven. In de regio’s worden nu kernteams ingericht om samen met de ‘triple helix’ optimaal te kunnen reageren en anticiperen op de huidige en verwachte ontwikkelingen rond het coronavirus.

Regionale gegevens komen later
Het coronavirus en de maatregelen van het kabinet om de verspreiding ervan te beperken, zullen grote economische gevolgen hebben, melden de makers, maar hoe groot die zijn, is zeer onzeker. De monitor is ingericht om regio's op een toegankelijke manier snel te informeren over de nieuwste data. Met datavisualisaties is de stand en het verloop van de regionale economie en arbeidsmarkt te zien, maar de makers waarschuwen dat de aangesloten bronnen terugkijken in de tijd, waardoor het even duurt voordat data over de effecten beschikbaar zijn. Soms komen regionale gegevens later of minder vaak beschikbaar dan landelijke gegevens. ‘Omdat regio’s nu behoefte hebben aan inzicht in actuele trends en ontwikkelingen, presenteren we in dit geval de landelijke gegevens. De regionale gegevens worden toegevoegd zodra ze beschikbaar zijn.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers