of 64120 LinkedIn

Coronablog Breda: Vertrouwen van de burgers

‘Johnson moordenaar’. Ik zal zo’n 6 jaar zijn geweest dat ik dat samen met vriendjes op het schoolplein riep. Wie, wat en waarom wisten we niet, maar het voelde rebels dus goed. Later kwam ik erachter dat het tegen de oorlog in Vietnam was. En nog later tijdens de studie bestuurskunde leerde ik reflecteren over het belang van draagvlak bij beleidsuitvoering.
Reageer

‘Johnson moordenaar’. Ik zal zo’n 6 jaar zijn geweest dat ik dat samen met vriendjes op het schoolplein riep. Wie, wat en waarom wisten we niet, maar het voelde rebels dus goed. Later kwam ik erachter dat het tegen de oorlog in Vietnam was. En nog later tijdens de studie bestuurskunde leerde ik reflecteren over het belang van draagvlak bij beleidsuitvoering.

Uit opinieonderzoek (TNS NIPO) blijkt dat driekwart van de Nederlanders het eens is met de maatregelen die de regering genomen heeft ten aanzien van het coronavirus. Vrijwel iedereen heeft begrip voor de afgekondigde maatregelen. Een derde vindt zelfs dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. Zeven op de tien Nederlanders hebben redelijk tot veel vertrouwen dat de regering in de toekomst de juiste beslissingen maakt om het coronavirus te bestrijden. De communicatie van de regering wordt door meer dan vier op de vijf Nederlanders (redelijk) goed beoordeeld. De informatievoorziening van de rijksoverheid en -instanties ziet twee derde van de Nederlanders als meest betrouwbare bron. Kranten en nieuwswebsites staan op verre achterstand.

 

Van 27 maart tot en met 1 april heeft de gemeente Breda een online enquête opengesteld voor haar inwoners en gevraagd hoe zij deze tijd ervaren. Ruim 4100 Bredanaars hebben de enquête ingevuld. Het merendeel vindt de adviezen van het RIVM duidelijk en volgt die ook op. Bijna de helft vindt dat er nog te veel mensen zijn die zich niet houden aan de adviezen. Volgens 59 procent zijn dat vooral jongeren. De meeste mensen (69 procent) verbazen zich erover dat sommige personen de adviezen niet opvolgen. De helft kan hier boos om worden en ruim een derde zegt er ook wat van. Er is over het algemeen veel vertrouwen in de aanpak van de crisis door de verschillende instanties. Bijna driekwart geeft aan (heel) veel vertrouwen te hebben in het beleid van de gemeente.


Gemiddeld beoordelen Bredanaars hun leven op dit moment met een 6,7. Eind 2019 was dat nog gemiddeld een 7,8. Nagenoeg iedereen maakt zich een beetje tot veel zorgen over verschillende onderwerpen. De drie onderwerpen waarover men zich het meeste zorgen maakt zijn: de ouderen en kwetsbare mensen in het algemeen (90 procent), de lichamelijke gezondheid van familie of vrienden (81 procent) en zorg en hulp in ziekenhuizen (77 procent).


De meeste mensen vinden de sfeer in de buurt goed. Het merendeel kan zich goed redden (90 procent) of krijgt hierbij hulp (2 tot 6 procent). Er is ook een kleine groep die hulp nodig heeft en deze niet krijgt, met name op het gebied van sociale contacten, psychische of lichamelijke gezondheid, huishoudelijke taken en administratie/financiën (elk ongeveer 2 procent).

 

President Johnson wist een groot pakket aan sociale plannen door het Amerikaans Congres te loodsen, zoals een ziekteverzekering voor bejaarden, milieuwetgeving en de afschaffing van de rassenscheiding. De oorlog in Vietnam ging echter steeds meer geld kosten, waardoor er van de uitvoering van de plannen minder terecht kwam dan velen hadden gehoopt. Luisteren naar oppositie tegen de oorlog had achteraf bezien het verschil kunnen maken. Maar ook dat wist ik als zesjarige niet. Ik riep maar wat.

Cees Vermeer
Gemeentesecretaris Breda

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers