of 64204 LinkedIn

Coronablog Breda: 'Houston, we have a problem'

Deze week heb ik voor het eerst van mijn leven met 22 mensen tegelijkertijd geskyped. Het deed me denken aan de maanmissies uit mijn jeugd. Een groep mensen van mission control elk achter hun eigen scherm. Je krijgt er een mens mee op de maan, maar gezellig is anders.
5 reacties

Deze week heb ik voor het eerst van mijn leven met 22 mensen tegelijkertijd geskyped. Het deed me denken aan de maanmissies uit mijn jeugd. Een groep mensen van mission control elk achter hun eigen scherm. Je krijgt er een mens mee op de maan, maar gezellig is anders.

Mijn dagen zijn een toonbeeld van efficiëntie. Geen medewerkers, managers, burgers of bestuurders meer die plotseling voor de deur staan. Alles dient zich aan met belverzoek, notification, email, WhatsApp of sms (het laatste alleen mijn moeder nog). Ik heb nog nooit zoveel regie gehad wanneer ik reageer, of ik dan het toetsenbord gebruik, de camera, of alleen de microfoon.

 

Vroeger (inmiddels al weer 2 weken geleden) liep ik dagelijks 10.000 stappen door de organisatie om als leider gezien te worden en betrokkenheid uit te stralen. Toch had dit als resultaat dat ik als feedback de vraag kreeg ‘of ik wel voldoende zichtbaar’ was. Nu heb ik elke dag in no time een blog op het intranet, strooi ik mails uit, verzet ik bijna geen stap meer, en regent het waardering voor mijn zichtbaarheid. Wat heb ik al die jaren fout gedaan? En hoe raak ik nu mijn calorieën kwijt?

Als je een beetje digitaal vaardig bent en goede mensen om je heen hebt, laat een organisatie in tijden van corona zich best wel digitaal leiden.  Wat ik mis zijn de gezelligheid, de grappen, de zijpaden, de associaties waaruit mooie ideeën ontstaan. Maar het geeft aan de andere kant een veilig gevoel wanneer in crisis iedereen geconcentreerd achter zijn scherm zit. Ook al bereikte de Apollo 13 niet de maan, de bemanning kwam wel veilig terug.

Cees Vermeer

Gemeentesecretaris Breda

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joost (Rijksambtenaar) op
Bedankt voor deze terugkerende blogs. Goed om te lezen hoe een directeur van een grote organisatie hier -met een nuchtere blik!- mee omgaat. Kortom: blijven schrijven!
Door Iris (beleidsadviseur) op
Jammer dat directeur Ria weinig gevoel voor humor heeft..
Door drs. C. Bezemer (bestuurskundige) op
Jammer dat mevrouw Huisman het stukje niet begrijpt.
Door Ria Huisman (directeur) op
De opmerking die u maaakt in dit stuk is 10.000 stappen om gezien te worden.
Mijn vraag dan waarom wil je gezien worden.
Ben je de grote man die het moet maken?
Jammer, zo kijkt de mens niet naar elkaar.
Gewoon je werk doen stil als een muis wordt je vanzelf gezien.
Door Joop (medewerker) op
Ik had dat zelfde probleem. Ik ben gaan fietsen, s'ochtends en s'middags. Maar dan wel een stukje wat er toe doet, zo ongeveer een uur fietsen. Je kunt natuurlijk ook een fietstrainer of hoe zo'n apparaat ook heten mag thuis zetten en daarop gaan fietsen, maar dan mis je al die dingen die je al opgenoemd had inclusief dat de vogels buiten al aardig te keer gaan met "zingen". Veel succes.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers