of 64231 LinkedIn

Corona-extraatje van 750 euro voor ambtenaar provincie

Vakbonden en werkgevers zijn het eens over een nieuwe cao voor provincieambtenaren. Hun loon gaat structureel met 1,2 procent omhoog. Bovendien krijgen ze eenmalig een uitkering van 750 euro ‘als waardering voor de getoonde flexibiliteit tijdens de coronacrisis.’

Vakbonden en werkgevers zijn het eens over een nieuwe cao voor provincieambtenaren. Hun loon gaat structureel met 1,2 procent omhoog. Bovendien krijgen ze eenmalig een uitkering van 750 euro ‘als waardering voor de getoonde flexibiliteit tijdens de coronacrisis.’

De flexibiliteitsvergoeding wordt naar rato berekend van het aantal maanden dat de medewerker in dienst is van 1 januari tot 1 september 2021.

 

Positief advies

De beoogde cao – de achterbannen van de vakbonden en de werkgever moeten er nog over stemmen – heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot eind dit jaar. De onderhandelingspartijen leggen het onderhandelaarsakkoord met een positief advies voor aan hun leden. Vanwege het zomerreces zal de uitslag daarvan naar verwachting pas bekend zijn in de tweede helft van september. Mochten de achterbannen niet instemmen met het onderhandelaarsakkoord, dan zijn de afspraken van tafel en worden de cao-onderhandelingen hervat.

Stemmen de achterbannen in met het voorstel, dan stijgen de salarissen per 1 januari 2021 met 50 euro bruto en worden ze per 1 juli 2021 structureel verhoogd met 1,2 procent. De inzet van de bonden was een loonsverhoging van 3,5 procent met ingang van 1 januari 2021 en een toevoeging van 100 euro bruto per maand aan de schaal.

 

Voorbeeld voor gemeenten

Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid, zegt desondanks tevreden te zijn met de gemaakte afspraken. ‘Ze zijn vooral gunstig voor de laagste loonschalen en dat vinden we een mooie ontwikkeling. Dit is een cao waaruit blijkt dat er wel degelijk waardering is voor werknemers in de publieke sector, die niet alleen in woorden, maar ook in concrete verbetering van de arbeidsvoorwaarden wordt uitgedrukt.’ Werkgevers bij rijk en gemeenten kunnen daar volgens hem een voorbeeld aan nemen. Die cao-onderhandelingen liggen al geruime tijd stil.

 

Verlofsparen

Aanvullend op de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) is door de onderhandelende partijen over de cao voor de provinciale sector afgesproken het salaris vanaf 1 september 2021 aan te vullen tot 100 procent van het salaris tijdens het aanvullend geboorteverlof.

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk voor medewerkers van 60 jaar en ouder om tijd voor vitaliteit te sparen door inzet van maximaal de helft van het Persoonlijk Ontwikkelbudget.

 

Thuiswerkvergoeding

Onderzocht wordt nog welke afspraken nodig zijn – onder andere qua facilitering en vergoeding van kosten – als gevolg van het vaker thuiswerken. Afspraken daarover krijgen dan een plek in de cao 2022.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Lekker stoer, 'anoniem (Gemeenteambtenaar)'.
En zorgmedewerkers zijn géén provincie-ambtenaren, en hebben véél meer goodwill.
Wie denk je wel dat je bent?!
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
De burger kan een dergelijk 'corona-extraatje' óók wel gebruiken. Zo niet voor 'getoonde flexibiliteit', dan wel voor gemaakte onkosten, en nu dus óók voor het betalen van dit ambtenaren-extraatje.

We werken allemaal hard. En velen in de semi-publieke sector werken harder dan provincie-ambtenaren.
Door anoniem (Gemeenteambtenaar ) op
@Bas,

Pardon? Vanuit huis wordt keihard gewerkt door de ambtenaren. BV Nederland (overheid / dienstverlening) wordt met minimale middelen overeind gehouden. Jouw reactie is beschamend!

Wat voor werk doe jijzelf dat je dit beeld durft te schetsen? De zorg werkt óók hard en doet óók nuttig werk.

Nogmaals, schaam je!
Door Bas op
Jullie moesten je rotschamen. Stelletje overbetaalde verwende luie zeikerds. En maar klappen voor het zorgpersoneel die wél werken.
Door anoniem (Gemeenteambtenaar) op
@Anand,

Daar vrees ik ook voor, maar daarvoor zijn de bonden. Die moeten nu opnieuw hun waarde tonen:

-De minimale 1,88% is niet meer dan inflatiecorrectie. Minder dan dat is achteruitgang (onterecht). Er is compensatie gegeven voor SD tekorten én die rekening moet richting het Rijk, niet naar de gemeenteambtenaren. En wat doet dit opnieuw t.o.v. de commerciële sector (aantrekkelijkheid overheid).
-De thuiswerkvergoeding is geen loon, maar een vergoeding voor gemaakte kosten en zou 1 op 1 moeten worden toegevoegd, met terugwerkende kracht over geheel 2020. Dat klinkt als een geste vanuit de VNG, maar dat is het in het geheel niet. Zou dus in principe buiten de harde onderhandelingen kunnen / moeten blijven.

En een eenmalige geste vanwege thuiswerkopgave zou mooi zijn en recht doen.

Ik verwacht dus zeker wel wat van de bonden, maar vooral van de VNG. Hoe gemotiveerd gaan de gemeenteambtenaren anders straks nog thuiswerken?
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Inflatie 2% loonbod 1,2%. puh dat is boffen voor de provincieambtenaren en dat als voorbeeld voor de waardering voor gemeente ambtenaren die nog steeds op een thuiswerkvergoeding zitten te wachten. Daar worden we echt blij van.
Voor de duidelijkheid veel gemeenteambtenaren wonen in de plaats waar ze werken en werken met eigen spullen. (zonder compensatie)
Een compensatie in de vorm van niet gemaakte reiskosten is dan ook een lachertje. We zullen zien. Bonden: wat mij betreft been stijf houden en voor de 3,5% gaan.
Door anand (adviseur) op
@anoniem; wees maar gerust. Dit aanbod zal de VNG nooit doen.
Integendeel.
de 1,2% misschien nog wel, maar niet met twk een vast bedrag per maand plus eenmalig 750 euries
Door Ron (Adviseur) op
Ik lees niets over het sparen van verlof ?
Het maximaal te sparen verlof ( o.a. om eerder met pensioen te kunnen) is wettelijk verhoogd van 50 tot 100 weken. In hoeverre kan een provincieambtenaar hier gebruik van maken? Voor 50 + geldt dat ze binnen de huidige kaders die 100 weken nooit kunnen halen
Door anoniem (Gemeenteambtenaar) op
1.2%? Serieus? En dat vind jij @Mandy ergens op slaan richting de VNG voor de onderhandelingen t.a.v. gemeenten?

De looneisen van de vakbonden t.a.v. gemeenten zijn van 3,5% al gezakt naar 2,75% + eenmalig 200 euro netto voor medewerkers met fysiek contact met anderen mensen.

Als je weet dat de inflatie in 2021 al 1,88% is (https://www.inflation.eu/nl/inflatiecijfers/nede …, dan is 1,2% een achteruitgang.

Onacceptabel. Helemaal omdat de gemeenten (werkgevers) inmiddels geld blijven overhouden door het massale thuiswerken. Waar is bv. een thuiswerkvergoeding? Dat moet er ook nog bij. Niet uitstellen tot 2022, ben je gek. We werkten al in 2020 thuis. Onbegrijpelijk.

Provincieambtenaren, wees wijs en stem tegen dit onderhandelingsresultaat dat simpelweg een achteruitgang betekent én geen component van het reeds lange thuiswerken bevat!!

Ook gemeenteambtenaren zouden zo'n aanbod nooit moeten accepteren.Door Mandy (gemeenteambtenaar) op
Kijk VNG dit slaat ergens op. Wij gaan niet voor minder.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers