Advertentie
carrière / Nieuws

Complete deelgemeente werkt maand zonder kantoor

De ambtenaren van de deelgemeente Overschie gaan een maand zonder kantoor werken. Het is een experiment in het kader van flexibel werken oftewel Het Nieuwe Werken.

12 juni 2013

De meeste gemeenten doen in meer of mindere mate al aan flexibel werken. Maar de Rotterdamse deelgemeente Overschie gaat een stap verder. Daar gaat het kantoor binnenkort een maand dicht, terwijl het werk gewoon doorgaat. ‘Een nieuw experiment waar we van willen leren,’ zegt de gemeentesecretaris trots.

Brievenbus legen

Geen ambtenaar, geen receptioniste, slechts sporadisch een schoonmaker en af en toe een bode om de brievenbus te legen. Het kantoor van deelgemeente Overschie blijft van eind juni tot en met eind juli potdicht. Maar ondertussen wordt er wel gewoon gewerkt. Bij de ambtenaar thuis, in een café, bij burgers en bedrijven of waar maar de beschikking over wifi is. De organisatie wil uittesten of het mogelijk is om kantoorloos te werken.


Burger merkt niets
‘De burger gaat hier niets van merken,’ zegt gemeentesecretaris John Engelen, ‘hooguit dat hij meer ambtenaren op straat tegen gaat komen. We hopen dat onze medewerkers zich meer onder de bevolking gaan begeven. Bij een aanvraag voor subsidie zou de aanvrager normaal gesproken naar ons toe komen, nu gaat de ambtenaar naar hun toe. De deelgemeente reikt geen paspoorten of andere documenten uit, dus de balie wordt ook niet gemist. Verder gaat alles tegenwoordig digitaal of via de telefoon.’
 
Vergaderen bij tennisvereniging

Volgens de gemeentesecretaris zijn de ambtenaren van de deelgemeente erg enthousiast over het plan. Er is daarom expres gekozen voor de periode juni-juli omdat dan het minst aantal medewerkers op vakantie is. Niet alleen de ambtenaren, ook de bestuurders doen mee met het experiment. Het college heeft toegezegd bij de tennisvereniging en speeltuinvereniging te vergaderen.

Geen arbeidsverzuim

‘Onze medewerkers zijn veel gewend op het gebied van flexibel werken. We doen dat hier namelijk al tien jaar, en het gaat heel erg goed. Het arbeidsverzuim is 0 procent. Dat is iets anders dan ziekteverzuim,’legt Engelen uit. 'Omdat onze ambtenaren werken volgens een plan waar ze een jaar de tijd voor hebben, kunnen ze bij kortdurende ziekte hun werk laten liggen tot ze weer beter zijn.’


Waarde zit in mensen

De deelgemeente wil met dit experiment laten zien dat de waarde niet in het gebouw zit, maar in de mensen. En die kunnen hun werk overal doen. Ook hopen ze met het experiment een oplossing te vinden voor de bezuinigingen waar ook Overschie mee te kampen heeft. Engelen: ‘Ik schat in dat we een derde van het kantoor niet meer nodig zullen hebben.’ Maar ook in noodgevallen moet de deelgemeente door kunnen gaan met de dienstverlening aan de burgers. ‘Als het gebouw in de brand vliegt, blijven we gewoon operationeel, dat willen we eens goed gaan uittesten.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jack
Prima om dit in extremo te testen.

Het ene dogma (iedereen een vaste werkplek in hetzelfde gebouw) moet echter niet door het andere worden vervangen (niemand een vaste werkplek en geen "eigen"gebouw"). De functionliteit zal een centrale plaats moeten blijven houden.
jubreo
Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Overschie legaliseert strafbare feiten en verkwanselt de belangen van trouwe belangbetalers.
herma otter / 1ste zwerfambtenaar v Groningen
Hier word ik blij van!
bas
De deelgemeente Overschie....Ik hoop dat deze incapabele, burgerbelangen verkwanselende, schijnbestuurders snel tot het verleden behoren!
jubreo
Haha wat een larie, meer ambtenaren op straat tegenkomen. Weg met die deelgemeente als burger heb je er alleen maar last van als je een probleem hebt.

Bezuinigingen ? Opheffen de deelgemeente kost alleen maar heel veel geld. Welke zichzelf respecterende ondernemer zit nu te wachten om met de voorzitter van deze club tijdens het jaarlijkse haring happen op de foto te gaan? En lintjes doorknippen van winkels, die na een half jaar weer gesloten worden, dat kunnen we zelf ook wel.
Rimbaud
Leuk idee! Zou bij ons (Gemeente Amsterdam) ook best kunnen, maar veel hechten nog te zeer aan koffieleuten met de collega's dus vandaar dat het nog weerstand oplevert... Het liefst zou ik zo veel mogelijk thuiswerken, het is veel efficiënter en effectiever.
em / ambtenaar
In juli die minste medewerkers op vakantie??
Gerrit van der Meer / Medewerker GrienLinks
Als (toen nog) freelance-journalist en daarnaast als notulist bij de provincie Fryslân en bij Wetterskip Fryslân heb ik jaren zonder 'kantoor' vooral thuis gewerkt. Maar vergaderen deden we meestal (niet altijd) in het Provinsjehûs. Dus zo'n experiment om een kantoor een maand te sluiten is op zich interessant, maar voor 'lessen voor de lange termijn' wellicht wat kort.
Maria
Wat een geweldig initiatief! Zeer benieuwd hoe dit traject gaat verlopen; kan daarover na afloop een evaluatie gepubliceerd worden? Een mooi voorbeeld voor andere organisaties om het eeuwige wantrouwen over "thuiswerken" weg te halen en de voordelen ervan te onderstrepen.
Kritikus / Geen Hagenees
Wat is de waarde hiervan ? Deelgemeente wordt toch opgeheven !
Advertentie