of 58952 LinkedIn

College Lelystad wil bezuiniging externe inhuur van de baan

Het college van B en W van de gemeente Lelystad vindt het onverantwoord om verder te bezuinigen op de inhuur van externen. Eén probleem: een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorig jaar precies die bezuinigingsopdracht aan het college meegegeven.

Het college van B en W van de gemeente Lelystad vindt het onverantwoord om verder te bezuinigen op de inhuur van externen. Eén probleem: een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorig jaar precies die bezuinigingsopdracht aan het college meegegeven.

Meer met minder doen

Het college heeft de gemeenteraad bij de behandeling van de conceptbegroting daarom gevraagd om de bezuinigingsopdracht van 350.000 euro per jaar te heroverwegen. Door eerdere bezuinigingen op het ambtelijke apparaat van in totaal 8,5 miljoen euro zou het niet verantwoord zijn om verder te bezuinigen op de inhuur van externen. Het college is bang dat de druk op de gemeentelijke organisatie dan direct verder wordt verhoogd. ‘Wij moeten al meer werk verzetten met minder geld’, verklaart een woordvoerder van de gemeente Lelystad.

 

Krappe arbeidsmarkt

‘Die externe inhuur hebben we bijvoorbeeld echt nodig om de grotere projecten, bijvoorbeeld de Flevokusthaven, in goede banen te leiden. De gemeente Lelystad heeft momenteel soms te weinig expertise of capaciteit zelf in huis om zulke projecten uit te voeren. Ook is externe inhuur des te harder nodig omdat het in deze krappe arbeidsmarkt lastig is om zelf de juiste mensen aan te trekken’, legt de woordvoerder uit.   

 

Zespartijencoalitie

Of een meerderheid van de raad bereid is om de bezuinigingsopdracht te schrappen, is nog niet duidelijk. ‘Daar durf ik niks over te voorspellen’, aldus de woordvoerder. ‘Wel lijkt er begrip te zijn voor het standpunt van het college.’ Saillant detail is daarbij dat van de partijen die vóór de bezuiniging op externen stemden, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP deel uitmaken van de zespartijencoalitie die Lelystad nu bestuurt.  

 

De markt op

De woordvoerder laat desgevraagd weten dat de gemeente Lelystad de inhuur van externen op termijn hoopt terug te schroeven door zelf weer meer expertise en capaciteit in huis te halen. ‘We willen zelf mensen aannemen voor structurele banen en daarvoor zeker de markt op gaan. De raad heeft daar dan ook om gevraagd.’ Anderzijds wijst de woordvoerder erop dat de gemeente bij werknemers te maken heeft met ‘diverse doorlopende verplichtingen die bij inhuur niet van toepassing zijn’. Halverwege november zal de gemeenteraad stemmen over de begrotingsplannen van het college.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.