of 59250 LinkedIn

COA enorm populair als werkgever

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers krijgt wekelijks 400 sollicitatiebrieven. Daarnaast scoort de overheidsorganisatie ook hoog bij de huidige medewerkers; een 7,9 voor de algemene tevredenheid.

Een van de populairste overheidsorganisaties om voor te werken moet haast wel het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn. Er komen daar momenteel zo’n 400 open sollicitaties per week binnen. Ook de huidige werknemers zijn blij met hun werkgever, concludeert onderzoeksbureau Internetspiegel. De COA-medewerkers geven voor de algemene tevredenheid het cijfer 7,9. ‘Het is de zingeving van het werk. De mensen van het COA die op hun leven terugblikken kunnen zeggen dat ze echt een bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij,’ is de verklaring van het hoofd HRM, Harold Krijnen, van het COA.

Ivoren torens

Werken bij het COA is op dit moment een pittige klus. Met de enorme instroom van vluchtelingen zijn de werkdagen intensief.  Bovendien is er een constante druk vanuit de samenleving en de politiek. Als medewerker kun je worden geconfronteerd met agressie en je toekomstperspectieven zijn onzeker. Immers, zodra de asielzoekersstroom afneemt is er ook minder werk te doen voor het COA. Toch scoort de organisatie buitengewoon goed in het medewerkersonderzoek van dit jaar. Maar dat was niet altijd het geval, vertelt  Gerard Bakker, bestuursvoorzitter COA. ‘In 2013 deden we voor het eerst een medewerkersonderzoek. We kwamen uit een moeilijke periode, er was een cultuur van ivoren torens.’

Geïnvesteerd
Bakker legt uit dat er de afgelopen jaren geïnvesteerd werd in een betere organisatiecultuur. ‘Dit jaar voelden we dat er een flow was in onze organisatie. Die kan ik het beste omschrijven als “er met elkaar voor gaan.” Doordat we als bestuur veel contact hebben met de werkvloer, weet je wat er speelt. De hoge score op werkplezier heeft ons dan ook niet verrast. Maar als je echt ziet hoe goed het gaat, dan doet het wel wat met je,’ aldus de bestuursvoorzitter.


Zelf nadenken

Gerard Bakker verwacht veel eigen initiatief van zijn medewerkers. ‘Mijn stelregel is dat iedereen zelf nadenkt. We hebben een duidelijke richtlijn, een duidelijke koers. Dat vraagt om een bepaalde manier van leidinggeven en om voorbeeldgedrag van unitmanagers en locatiemanagers. Daarom investeren we ook in de verdere ontwikkeling van ons leiderschap. Het uitgangspunt is dat we mensen groot willen maken en niet klein willen houden. Als jouw idee beter is dan mijn idee, dan gaan we voor jouw idee. Dat vraagt van onze managers dat ze hun mensen uitdagen om steeds met betere ideeën te komen. Blijf niet altijd in dat vaste karrenspoor en kom met onconventionele oplossingen.

 
Potentieel 

Harold Krijnen is trots op het talent van het COA-personeel. Krijnen: ‘Het is mijn grote wens om dat talent ook bij de bewoners van onze asielzoekerscentra te activeren. Wist je dat een derde van onze asielzoekers een wetenschappelijke opleiding heeft afgerond? Een schat aan potentieel. Ik zie echt kansen voor Nederland.’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Internetspiegel. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (gepensioneerd) op
Ja de asielindustrie floreert totdat het geld op is, en dan verhogen we de belastingen, wir schaffen das
Door Geert op
Ik heb bedankt. Als ik rondom me heen kijk en constateer dat er voor de ouderen en diegene die ruim veertig jaar hun steentje bijgedragen hebben aan onze samenleving weinig over is. En dan werken voor deze doelgroep waarvoor alles geregeld is, gadverdamme.
Door t. faber op
Hier is zo langzamerhand sprake van een maatschappelijke uitwas in de vorm van een baantjes creerende industrie, die uit financieel eigenbelang totaal niet geinteresseerd is in het verminderen van het vluchtelingenprobleem hier te lande..
Door HR professional op
"COA enorm populair als werkgever bij gebrek aan betere kansen" zou een betere kop zijn boven dit artikel zijn geweest. Zeker Juristen komen op dit moment moeilijk aan een baan omdat de studie rechten al jaren te populair is. Niet zo gek dus dat organisaties, zoals het COA, die wel mensen zoeken veel sollicitaties krijgen want liever als jurist bij het COA aan de slag dan een ander nietszeggend uitzendbaantje.

Het verloop onder nieuwe medewerkers bij het COA is hoog want van een betere organisatiecultuur of het investeren in mensen, uitzend-/ detacheringscontracten zijn standaard, is geen sprake en journalistiek gezien had de schijfster van dit artikel dit boven tafel moeten krijgen want nu is dit artikel niet meer dan windowdressing voor het COA.
Door Anneke Nusselder (vrijwilliger noodopvang vluchtelingen) op
Ooit aan gedacht om de talenten van de mensen die in de noodopvang moeten wonen zelf meer in te zetten? Zij vervelen zich stierlijk en kunnen enorm veel zelf doen.