of 59903 LinkedIn

Co-creatie slaat aan bij cao-onderhandelingen

Hakken in het zand, geen duimbreed toegeven. Die weinig vruchtbare wijze van onderhandelen wordt bij de nieuwe gemeente- en provincie-cao vervangen door co-creatie: samen oplossingen verzinnen. Werkgevers en werknemers zijn enthousiast.

Hakken in het zand, geen duimbreed toegeven. Die weinig vruchtbare wijze van onderhandelen wordt bij de nieuwe gemeente- en provincie-cao vervangen door co-creatie: samen oplossingen verzinnen. Werkgevers en werknemers zijn enthousiast.     

Spannende finale

Het uitwisselen van standpunten en je ingraven. Traditioneel is dit de wijze waarop collectieve arbeidsvoorwaarden tot stand komen tussen werkgever en werknemer. De strijd om de loonsverhoging mondt uit in een spannende finale waar, door alle compromissen, niemand uiteindelijk als een échte winnaar uitkomt.  Andere niet-financiële thema’s zoals persoonlijke ontwikkeling of mobiliteit vinden werknemers ook belangrijk maar zijn uiteindelijk vaak bijzaak.

Draagkracht
Hoe anders gaat het eraan toe bij co-creatie. Dat is erop gericht om succesvol samen te werken met een diversiteit aan betrokkenen. Het doel is om elkaar vanuit verschillende achtergronden te inspireren en samen oplossingen te ontwikkelen waar zoveel mogelijk overeenstemming bestaat. Door in een voortraject zoveel mogelijk betrokkenen van alle rangen en standen mee te laten praten krijgt de collectieve arbeidsovereenkomst meer draagkracht en dus meer waarde, is de overtuiging van de betrokken partijen.

Zwart-wit
‘Het proces is niet langer zwart-wit,’ stelt Richard van der Mast van het  IPO. ‘Werkgevers krijgen een beter beeld van de werkvloer en werknemers krijgen meer begrip voor bepaalde beslissingen. Dat zorgt voor een hele sterke basis voor een duurzame cao met een veel groter draagvlak.’ Kort gezegd komt co-creatie erop neer dat de partijen elkaar juist bij de inhoudelijke onderwerpen proberen te vinden. Van der Mast: ‘Er wordt heel specifiek gekeken waar de gezamenlijkheid ligt. En dat is een heel ander uitgangspunt dan positioneel onderhandelen, waarbij alle partijen al met harde eisen vanuit de achterban aan tafel komen zitten.’
 

Nadelen
Van der Mast, die al sinds 2011 namens de werkgever aan de onderhandelingstafel zit, geeft toe dat er ook bepaalde nadelen aan samen co-creëren zitten. ‘Het kost meer tijd. Je brengt meer mensen in stelling en gaat meerdere malen met elkaar in gesprek. Een ander punt is dat de uitkomst niet vastligt en dat is spannend, ook voor ons, als werkgever. Je moet je standpunten loslaten en dat is nieuw.’ Maar de voordelen zijn groter. ‘Op deze manier samen de inhoud bepalen levert veel meer op. Er wordt een steviger fundament gebouwd. Op deze manier gaat een cao veel langer mee.’


Wisselgeld
Het belang van de overheden is dat de cao hen helpt om op tijd in te spelen op veranderingen in de samenleving. Ambtenaren vinden het belangrijk om een cao te hebben waarbij ze regie hebben over hun werk en carrière. En dat zijn geen lichte kwesties die als ‘wisselgeld’ gebruikt kunnen worden bij keihard zakendoen, zien ook de werkgeverspartijen in.
 

Voorzichtige stappen
Ook CNV-bestuurder Patrick Fey zit voor de nieuwe gemeente-cao midden in het co-creatieproces en heeft vertrouwen in de nieuwe benadering. ‘We hebben bij de vorige onderhandelingen bedongen dat de nieuwe cao door co-creatie tot stand zou komen. Er waren bepaalde onderwerpen waar we bij de vorige lastig uitkwamen’, vertelt de vakbondsbestuurder. ‘Met behulp van co-creëren hebben we met name bij de thema’s flexibele arbeidscontracten, verlofregelingen en bewust belonen al voorzichtig stappen gemaakt.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 4, 10 februari 2017

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door wim op
Kan me niet herinneren dat mij ooit iets gevraagd is of dat ik iets te kiezen had ten aanzien van degenen die dit co-creatieteam bemensen. Dezelfde hoofdrolspelers als altijd al en het gros staat buitenspel. Waarschijnlijk dus weer 'oude wijn in nieuwe zakken', waarbij de werkgever wederom als winnaar uit de bus komt..
Door henk op
Inzet van de FNV is 2,5 % .Dat is 1,4% minder dan wethouders en burgemeesters.
Verwachte uitkomst: 0, 75% en in de loop van het jaar verdere ophoging diverse bijdrages
Door Gerben op
Standpunten loslaten lees ik hier ...

Nog geen 14 dagen terug meldt het VNG publiekelijk dat er weinig loonruimte is voor de gemeenteambtenaren (what's new).
Dat lijkt me dus niet echt gelukt.

De uitkomst van deze kookkliek zal ongetwijfeld de zoveelste mislukking opleveren daarvoor hoef je niet echt op een tijdrovende kookcursus te zijn geweest.

Maak de afspraak om de loonontwikkeling te volgen van de burgemeester en wethouders. Schaal 15 t/m
19 < +3,9% > dat is zelfs interessant in elke schaal.

Maar ik vrees dat onze onderhandelaar dat idee direct al heeft losgelaten, gelijk alle eerdere CAO's. Tja hoe leg je dat verschil uit van bijna 10% sinds 2008 aan je onderdanen?

Door Bertus (Observer) op
Zand in de ogen strooien heet dit. Abvakabo en de andere bonden moeten zich focussen op slechts 1 ding namelijk LOON. Al het andere is wisselgeld.
Door Hans Alberse (Oud burgemeester, nu trainer burger participatie) op
Ook hier is Co-de Oranje afgekondigd. Het werkt!

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!