of 59244 LinkedIn

Last-in-first-out voor ambtenaren blijft

Minister Donner ziet niets in het D66-voorstel om het last-in-first-out (lifo)-systeem af te schaffen.
Reageer
Minister Donner ziet niets in het D66-voorstel om het last-in-first-out (lifo)-systeem af te schaffen. Bij de omvangrijke bezuinigingen op overheidspersoneel zullen de jonge ambtenaren dus als eerste hun baan kwijtraken.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken sprak dinsdag met de Tweede Kamer over afslanking van de rijksoverheid. Van de in totaal 6,5 miljard euro die de overheid volgens het regeerakkoord moet bezuinigen, moet de rijksoverheid 800 miljoen euro voor haar rekening nemen.


Alle groepen
D66-Kamerlid Wassila Hachchi maakte bekend met een motie te komen waarin de gewoonte van last-in-first-out zou sneuvelen. D66 wil hiermee voorkomen dat er een tekort ontstaat aan jonge, talentvolle medewerkers bij de overheid. Donner reageerde gisteren terughoudend op dit voorstel. Volgens de minister moeten de belangen van alle groepen goed worden afgewogen.

Vacatures
Ook zou het afschaffen van het zogenoemde lifo-systeem vergrijzing niet voorkomen. Zo hebben ontslagen oudere ambtenaren hebben bijvoorbeeld meer recht op een eventuele vacature elders binnen de overheid dan jonge nieuwkomers. Donner zei wel dat er om die reden geen personeelsstop is bij het Rijk. ‘Iedereen is ervan doordrongen om door te gaan met het aantrekken van jonge mensen.'

Gedwongen ontslagen
Minister Donner heeft laten weten dat gezien de omvang van de bezuinigingsoperatie, gedwongen ontslagen onontkoombaar lijken. Ook blijft de minister hameren op de noodzaak van bevriezing van de ambtenarensalarissen. Donners inzet voor de cao-onderhandelingen is dat de salarissen dit jaar en volgend jaar niet stijgen. 'Nul is nul, dat is en blijft het uitgangspunt voor de lonen.'

Sociaal plan
Hoewel de cao-onderhandelingen formeel stil liggen, praten vertegenwoordigers van Donner achter de schermen wel met de vakbonden. Het gaat daarbij vooral om het sociaal plan voor de ambtenaren die door de bezuinigingen hun baan zullen verliezen. Het huidige sociaal plan loopt tot 1 januari 2012. Als er daarna geen nieuwe cao ligt, valt iedereen terug op het algemeen reglement voor ambtenaren.

 

Bron: Financieel Dagblad/Inoverheid

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.